play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

FOTO: Preko stotinjak klinaca na 5. ljetnom sportskom višeboju

Zajednica sportskih udruga Grada Varaždina, u suradnji sa gradskim osnovnim školama, Udrugom kineziologa grada Varaždina i pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, organizirala je 5. Ljetni sportski višeboj koji traje od 1. do 12. srpnja. Riječ je o sportskom događaju koji svake godine okupi velik broj učenica i učenika od 3. do 7. razreda osnovnih škola, a da je program pun pogodak, potvrđuje činjenica da se mnoga djeca iz godine u godinu vraćaju Višeboju te nastavljaju svoje sportske aktivnosti.

Kako je navela voditeljica za sport i razvojne programe ZSUGV, Anica Sitar, Višeboju se priključuju i njihovi mlađi braće i sestre.
Nažalost, statistika pokazuje da sve veći broj djece opada u motoričkim sposobnostima. Unatrag nekoliko godina to je samo dokaz da je društvu potrebno što više ovakvih projekata. Djeca od malena sve više vremena provode na mobitelima, uz laptope, televiziju, što sve doprinosi padu njihovih motoričkih i kognitivnih sposobnosti, a sport i bavljenje bilo kakvom fizičkom aktivnošću definitivno pridonose poboljšanju istih tih sposobnosti – rekla je Sitar.

Zajednica sportskih udruga grada Varaždina ovakve sportske aktivnosti organizira uz suorganizaciju Udruge kineziologa Grada Varaždina i Varaždinske županije te uz veliku potporu Grada Varaždina. Djeci je sve u potpunosti besplatno, a osiguran im je i besplatni autobusni prijevoz iz prigradskih naselja do Dravskog kupališta.
Zahvaljujemo i Gradskim bazenima koji su omogućili svoj djeci besplatne ulaznice na Dravsko kupalište. Naravno, tu su naši profesori kineziologije koji stručno provode sve aktivnosti, djeci su svakodnevno osigurani prehrana i sportski rekviziti, a ono što djecu najviše veseli je, naravno, odlazak na jednodnevno kupanje u Novi Vinodolski posljednjeg dana Višeboja – kazala je Sitar.

Na 5. Ljetnom sportskom višeboju sudjeluje 100-tinjak djece, podijeljene u dvije grupe – razredna nastava i predmetna nastava, a sportske aktivnosti provode se u Sportskom centru Graberje, na Dravskom kupalištu te u Dravskoj park šumi. Kako je rekao profesor tjelesne i zdravstvene kulture, Alen Melnjak, djeca se rotiraju u sportskim aktivnostima.
Jedan dan su na bazenu, gdje polaze obuku neplivača, i bave se sportovima koje možemo ovdje organizirati poput odbojke na pijesku, igara na vodi, štafetnih igara i šaha, a u dvorani imamo loptačke sportove kao što su košarka, odbojka, nogomet i rukomet, a uz to imamo i borilačke sportove te fitness – rekao je Melnjak i dodao – Djeca svakodnevno u krug prolaze kroz sve te sportove i stječu elementarnu tehniku, uz puno igre, zabave i druženja. Na taj način nastojimo potaknuti djecu na aktivnost, da se bave sportom, da se socijaliziraju i da budu sa svojim vršnjacima što više jer znamo u kakvo doba živimo, gdje je tjelesna neaktivnost veliki problem. Kao društvo postajemo asocijalni i mislim da je to najveći dobitak ovog projekta – istaknuo je profesor.

Kazao je još kako djeca jedva čekaju sve te aktivnosti, samo ih treba potaknuti i animirati.
Vole biti vođeni i bilo što da im date, da ih animirate, oni to vrlo lako prihvate i adaptiraju se. Kada se upoznaju sa svim tim sportovima, vide da tu ima i puno zabave i druženja, vrlo dobro i na vrlo lijep način to prihvaćaju, zato nam se i vraćaju – zaključio je Melnjak.

Svoje iskustvo sudjelovanja na Višeboju podijelila su i neka djeca. Franka Ivec sudjeluje drugu godinu zaredom i, kako kaže, motivaciju za vraćanje nalazi u dobrom društvu koje se ovdje okuplja te neizostavnoj zabavi. Franka je rekla kako prolaze sve sportove, ali da joj je posebno drag rukomet koji trenira u Koki.

Sofija Petričević, učenica je Katoličke osnovne škole Svete Uršule, koja sudjeluje na Višeboju već treći put, a istaknula je kako, osim zabave, više voli ovakva ispunjena jutra na otvorenom nego biti u kući za laptopom.

Nikola Bahat, 12-godišnjak koji se bavi nogometom pet godina i trenira za NK Vartkes, ovdje je četvrti put i također je naglasio kako, osim kvalitetnog iskorištenog jutra uz sport, radije bira druženje s prijateljima nego doma igrati igrice.
Odbojka, rukomet i možda čak borilački sportovi su mi jedni od najboljih sportova – istaknuo je Nikola.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Jednoglasno prihvaćen proračun Općine Petrijanec za 2022. godinu

  Na sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec proračun za 2022. godinu u iznosu od 32,84 milijuna kuna prihvaćen je jednoglasno. Program građenja komunalne infrastrukture vrijedan je 8,97 milijuna kuna, a program održavanja komunalne infrastrukture 3 milijuna kuna. Program javnih potreba u društvenim djelatnostima ukupno je 3,6 milijuna kuna. Prema riječima općinskog načelnika Željka Posavca, Općina Petrijanec i u idućoj će godini nastaviti s ulaganjima u obrazovanje, a značajan dio proračunskih sredstava […]

  today28/12/2021 84

  0%