play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

FOTO: Neandertalci se na tren vratili u Vindiju!

Pod pokroviteljstvom i u suorganizaciji Općine Donja Voća i Kulturno-umjetničkog društva Voća ispred špilje Vindija održana je jubilarna 10. manifestacija “Špilja Vindija – naša prošlost i budućnost” koja je okupila veliki broj ljudi, ne samo iz Varaždinske županije već i iz susjednih slovenskih općina.

Ova manifestacija je dio programa povodom obilježavanja 60 godina od zaštite špilje Vindija, a sama manifestacija ima folklorno-edukativni sadržaj. Osim prigodnog predavanja prof.dr.sc. Ivora Karavanića, svjetski poznatog arheologa, autora mnogobrojnih radova na temu neandertalaca, članovi KUD-a Voća uprizorili su život neandertalaca kroz zanimljivu i poučnu priču.

Profesor Karavanić je sa stručnog aspekta približio značaj spilje te razna zanimljiva otkrića vezana uz život neandertalaca, a okupljenima su se prigodnim riječima obratili i načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Načelnica općine Sanja Kočet je istaknula kako je općina unazad nekoliko godina pokrenula niz aktivnosti i inicijativa u svrhu očuvanja i daljnje zaštite špilje Vindije, ali i veće promocije njenog arheološkog značaja kroz pružanje mnogih edukativnih i zabavnih sadržaja za sve uzraste kojih će povodom 60. obljetnica biti sve do kraja lipnja na području općine Donja Voća.
Ova manifestacija koja je pokrenuta u organizaciji KUD-a Voća 2014. godine povodom 50. jubileja od proglašenja Vindije zaštićenim geološko-paleontološkim spomenikom prirode svake godine privlači sve više posjetitelja i to nas veseli. Sigurna sam da nakon adekvatne zaštite i nadzora nad ovim lokalitetom, uz kontrolirani posjet, špilja Vindija može pridonijeti izvrsnoj promidžbi općine, Varaždinske županije, ali i cijele Hrvatske – rekla je načelnica Kočet.

Pohvalivši organizaciju manifestacije župan je istaknuo kako su zahvaljujući špilji Vindija, Varaždinska županija i Republika Hrvatska upisane na kartu najznačajnijih arheoloških lokaliteta na svijetu.
Ovo je jedno od najvažnijih arheoloških i paleontoloških nalazišta na svijetu, ovdje se nalazi odnosno nalazilo se pravo arheološko blago; ostaci voćanskog neandertalca te brojnih životinja, a isto tako kamene i koštane rukotvorine. Za sada jedino iz tih kostiju znanstvenici su uspjeli izvući DNA i ustvrditi da svaki europljanin u sebi ima oko dva posto gena neandertalca. Kako bi još više dali na važnosti ovom lokalitetu, planiramo u suradnji s HAZU-om, Općinom Donja Voća te drugim zainteresiranim institucijama izgraditi jedan prezentacijski centar koji bi bio dom voćanskom neandertalcu, odnosno u njega bi smjestili sve ono arheološko blago koje je pronađeno ili će niti pronađeno u špilji Vindija. Njime bi svim posjetiteljima pokazali zašto je ova špilja važna ne samo u županijskim i nacionalnim razmjerima, već i u svjetskim – rekao je župan Stričak.

U obilježavanje ove vrijedne godišnjice bile su uključene i mnoge udruge s područja cijele Općine Donja Voća pripremivši tako niz suvenira i domaćih proizvoda.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad i ove godine na Špancirfestu

  Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad i ove će godine omogućiti besplatnu promociju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga na Špancirfestu.  Izlagači će u deset festivalskih dana predstaviti posjetiteljima lokalne poljoprivredne proizvode i predmete tradicijskog rukotvorstva, i to u dvije izložbene kućice na Franjevačkom trgu, kraj ulaza u zgradu Varaždinske županije.   -Špancirfest je najveća turistička priredba na području našega LAG-a, stoga već  devetu godinu Lokalna akcijska grupa - Sjeverozapad svojim članovima […]

  today19/08/2022 55

  0%