play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Festival Vidovečkog gibanika u Vidovcu

U jedinstvenom težačkom jelu, spravljenom od kvalitetnih domaćih namirnica, Vidovečkom gibaniku, moglo se danas uživati na Festivalu Vidovečkog gibanika u Vidovcu. Naime, i ove godine, Udruga žena Općine Vidovec organizirala je Festival Vidovečkog gibanika, a u sklopu obilježavanja Dana Općine Vidovec.

I ove godine željeli smo našim mještanima prezentirati izradu Vidovečkog gibanika, ali i da isprobaju taj savršeni spoj okusa koji se do danas sačuvao u našoj tradicionalnoj gastronomiji. Svi koji probaju gibanik ostanu oduševljeni njime, a mi im samo želimo dočarati njegove gastronomske vrijednosti. Svim zainteresiranima prezentirat ćemo i njegovu izradu, iako svaka domaćica ima svoju tajnu. Je li gibanik dobar, bolji ili najbolji ovisi i o omjeru šećera i soli u gibalu – otkrila je predsjednica Udruge žena Općine Vidovec Ivanka Lonjak.

Svojim dolaskom Festival Vidovečkog gibanika podržali su i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić te zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.
U Udruzi žena, Općina Vidovec ima jako dobrog partnera i zahvaljujući upravo njima, naš Vidovečki gibanik nalazi se na listi zaštićenih poljoprivrednih proizvoda Varaždinske županije je od 2014. Mi smo zaista ponosni na članice Udruge koje se zalažu za očuvanje tradicije vidovečkog kraja i gastronomije, ali i na naš težački kolač koji je jedinstven u svijetu – rekao je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako je Varaždinska županija prava riznica hrvatskih gastronomskih delicija.
Varaždinska županija ima 20 zaštićenih tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda – na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Među tim proizvodima je i Vidovečki gibanik, „princ među princezama“ kada je riječ o gibanicama. Vidovec je kraj iznimno bogate narodne baštine, tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda i gastronomije koja okusom, mirisom i izgledom osvaja. Posebno treba istaknuti da je upravo Vidovec među prvima krenuo u zaštitu tih vrijednosti, kako na nacionalnoj, tako i europskoj razini. Ovdje se proizvode tri zaštićena proizvoda, Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje i Vidovečki gibanik – rekla je zamjenica Zagorec naglasivši kako priče o Vidovečkom gibaniku ne bi bilo bez Udruge žena Općine Vidovec, njihova neumornog rada na istraživanju, zaštiti i promociji Vidovečkog gibanika.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Preminuo gradski vijećnik i počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Vinko Pošta

  S tugom i iskrenim žaljenjem javljamo da je u petak, 15. srpnja 2022., u 81. godini nakon kratke i teške bolesti preminuo vijećnik Gradskog vijeća Grada Novog Marofa i počasni zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Vinko Pošta. Vinko Pošta rođen je 24. travnja 1942. u Bisagu. Po zanimanju je inženjer zaštite od požara, sa zvanjem višeg vatrogasnog časnika I. klase. Član je vatrogasne organizacije 66 godina. Počasni je predsjednik DVD-a Novi […]

  today15/07/2022 86

  0%