play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Edukacijski tim dragovoljaca, veterana i invalida Domovinskog rata održao predavanje u Osnovnoj školi u Lepoglavi

Edukacijski tim Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata PVŽ Ogranak Ivanec održao je u Osnovnoj školi Ante Starčević, Lepoglava predavanje učenicima 8. razreda na temu „Domovinski rat – Istina o slobodi“.

 

U svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i borbe za slobodu i samostalnost Hrvatske, predavanje je iskoordinirano i usuglašeno sa školom, a održano u nastavnom periodu u kojem učenici u predmetu Povijest slušaju o Domovinskom ratu.

 

Članovi užeg vodstva ivanečke udruge Dražen Geček, Ljudvek Cikač i Martin Lukavski, te Vjekoslav Špac, predsjednik HVIDR-e Ivanec, učenicama i učenicima su, prema stručnom programu odobrenom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, prenijeli svoja iskustva i znanja iz Domovinskog rata.

 

Predavanje je bilo koncipirano u tri dijela. U prvom je učenicima prikazan animirani film (animirani zemljovid) Hrvatskog povijesnog muzeja “Domovinski rat”, nakon čega su putem PowerPoint prezentacije upoznati sa značajnom ulogom hrvatskih branitelja s područja Lepoglave u stvaranju, obrani i oslobađanju Hrvatske u nametnutom ratu.

Pri kraju tog dijela su im i pokazane fotografije poginulih, uz kratka pojašnjenja lokacije, uloge, postrojbi i perioda u kojima su dali život za Domovinu.

U trećem dijelu djeca su mogla vidjeti novčane valute iz vremena Domovinskog rata koje su se koristile u Hrvatskoj, te na okupiranim područjima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i zbirku donedavno korištenih kovanica hrvatskih kuna. S njima ih je upoznao poznati kolekcionar Martin Lukavski, koji je za ovu tribinu pripremio dio svoje bogate numizmatičke zbirke.

Jednako tako, predstavljene su im i ratne memorabilije, odnosno autentični dijelovi odjeće i opreme Hrvatske policije i Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, što ih je, uz novac, i najviše zanimao.

 

Bili su tako izloženi pribor za jelo, uniforme, kape i oznake Policije, potom 1. Gardijske brigade Tigrovi, 7. Gardijske brigade Puma, uniforma s mirovne operacije HV na Bliskom istoku nakon Domovinskog rata, ali i one u ratu neprijateljskih postrojbi, poput Milicije Krajine ili tadašnje JNA.

 

Maska za zaštitu od bojnih otrova, stari tranzistor na baterije iz privatne zbirke koji je hrvatskim braniteljima u doba rata bio jedini kontakt s vanjskim svijetom, zastava koja se vijorila na oslobođenim kninskim ulicama 5. kolovoza 1995., kaciga i ‘pancirka’ američke vojske i još ponešto ih je približimo na slavna vremena hrvatske povijesti.

 

Učenici su pozorno pratili predavanje, za dosta toga su pokazali zanimanje, a predavačima postavljali brojna pitanja, na koja su dobivali konkretne odgovore, potkrijepljene povijesnim činjenicama.

 

Na završetku predavanja Cikač se u ime udruga zahvalio svima u školi na toplom prijemu, učenicima na pozornosti i zanimanju, zaželjevši im puno uspjeha u nastavku obrazovanja, izrazivši nadu da će im barem dio onoga što su čuli i vidjeli poslužiti u nastavku obrazovanja.

 

Poput njihovih nešto starijih kolegica i kolega koji dijelove programa UDVDR PVŽ Ogranak Ivanec koriste za svoje stručne radove i Srednjoj školi, te na visokim učilištima.

 

Sljedeće predavanje iz ciklusa „Domovinski rat – Istina o slobodi“ na rasporedu je u petak u Osnovnoj školi Izidora Poljaka u Višnjici.

 

Program predavanja u školama podupiru Grad Lepoglava i Varaždinska županija.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinskim Toplicama otvorena izložba Antonije Kögl

  U sklopu kulturnih događanja organiziranih povodom obilježavanja Dana grada Varaždinskih Toplica, u četvrtak je otvorena izložba pod nazivom "Ručni radovi Antonije Kögl". Izložba predstavlja bogatstvo vezenih, kačkanih, i pletenih radova te umjetničkih djela poput topličke i lepoglavske čipke, kao i goblena. Antonija Kögl svojim vještim rukama stvara remek-djela tradicionalnih i suvremenih tehnika ručnog rada, a ovom se umjetnošću bavi još od osnovne škole i prva vještina koju je svladala bilo […]

  today10/11/2023 69

  0%