play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Dvorac Opeka će biti rekonstruiran i postati reprezentativno sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi

Radovi na rekonstrukciji dvorca Opeka odvijaju se po planu tako da će ovo povijesno zdanje u lipnju 2023. godine napokon biti obnovljeno te postati reprezentativno sjedište Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi.

Istaknuto je to danas prilikom obilaska gradilišta i uvodne konferencije EU projekta “Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi”, koji je vrijedan 43.075.612,50 kuna. Od toga su 29.999.999,98 kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 13 milijuna kuna osiguravaju Varaždinska županija i Fond za sufinanciranje Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. „Nakon što je trebalo 30 godina da se svi usuglasimo oko namjene dvorca i arboretuma Opeka, što je izazivalo nepovjerenje i skeptičnost građana, sada svi vidimo da se ovdje radi. Rekonstrukcija dvorca će završiti za godinu i pol dana, bude li se sve odvijalo sukladno planu. Osim tog ulaganja od 43 milijuna kuna, putem drugog EU projekta će u samu uspostavu Regionalnog centra biti dodatno uloženo gotovo 50 milijuna kuna, a u revitalizaciju arboretuma, prema procjenama, još 58 milijuna kuna. Sveukupno je to ulaganje od oko 150 milijuna kuna na ovom lokalitetu, što je veliki iskorak ne samo za Vinicu i Varaždinsku županiju, nego i za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku. U Varaždinskoj županiji, koju karakterizira poljoprivredna proizvodnja na malim parcelama, najrazvijeniji su cvjećarska proizvodnja, vinarstvo i vinogradarstvo, povrtlarstvo, povrćarstvo, proizvodnja meda. Ovim Regionalnim centrom kompetentnosti napravit ćemo dodatni iskorak u edukaciji mladih, kao i odraslih, a time i iskorak u poljoprivrednoj proizvodnji.” – istaknuo je župan Anđelko Stričak, koji je zahvalio svima koji su uključeni u realizaciju projekata.

Učinio je to i načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec. „Moram zahvaliti svima, posebno timu iz Srednje škole “Arboretum Opeka” koji danonoćno rade na realizaciji projekata. Kao načelnik sam ponosan što smo danas ovdje i nadam se da ćemo za dvije godine, a možda i prije, svi opet biti ovdje ponosni što smo uspjeli napraviti nešto tako veliko” – rekao je dr. sc. Štimec.

Rekonstrukcija obuhvaća cijeli dvorac, pri čemu će oko 30 posto ovog povijesnog zdanja biti iznova izgrađeno. Napravit će se vjerna reprodukcija južnog krila s tornjem te istočnog krila, dok će sjeverno krilo i aneks istovremeno biti rekonstruirani. U dvorcu će biti niz sadržaja, od genetske baze sjemenja, preko laboratorija za ispitivanje kakvoće reprodukcijskog materijala i laboratorija za kakvoću biljnih ulja, vina, meda, tla, pa do učionica i praktikuma za dendrologiju i dizajniranje vrtova te centra za floristiku. Uz to će biti uređene sobe s 50 kreveta za smještaj učenika, pedagoškog osoblja i za goste. „Ovi projekti i njihova realizacija su zaista bajka. Uvođenjem novih tehnologija te mogućnošću napredovanja profesora i učenika, ovo će doista biti regionalni centar poljoprivrede, ali ne samo za Hrvatsku, nego i daleko šire” – rekla je ravnateljica Srednje škole “Arboretum Opeka” Rajka Tršinski.

Vrijedan prostor arboretuma i dvorac zahvaljujući ovim velikim ulaganjima neće doživjeti potpunu devastaciju, napomenuo je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak „Kroz ovu veliku priču koja se sektorski nadovezuje na poljoprivredu, možemo ostvariti novu dimenziju i novu perspektivu ne samo poljoprivrede, nego i izvrsnosti. Sve to će omogućiti razvoj strukovnih zanimanja za učenike, razvoj odraslih osoba u profesionalnom smislu te cjeloživotnog učenja” – rekao je Paljak.

Obilasku dvorca i uvodnoj konferenciji prisustvovali su i zamjenica župana Silvija Zagorec, predsjednik Općinskog vijeća Vinice i saborski zastupnik Predrag Štromar, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Posavec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, županijski vijećnik Goran Kaniški te drugi uzvanici. Nositelj projekta “Rekonstrukcija dvorca Opeka za potrebe regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi” je Srednja škola „Arboretum Opeka“, Varaždinska županija je projektni partner, a suradnici na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije, Srednja škola Bedekovčina, Parkovi d.o.o. za komunalne i hortikulturne djelatnosti. Svrha projekta je unaprijediti infrastrukturu Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi kao preduvjet usklađivanja stručnog programskog rada s potrebama tržišta rada i intenziviranja suradnje sa sličnim centrima u Hrvatskoj i Europi.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 1

  0%