play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Donja Voća: Uskoro mobilno reciklažno dvorište

Kako je, 22. svibnja najavljeno na uvodnoj konferenciji projekta uspostave mobilnog reciklažnog dvorišta, Općina Donja Voća ozbiljno planira povećati stopu odvojenog prikupljenog komunalnog otpada i smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagalište. Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026., a ukupna vrijednost projekta iznosi 23.316,25 eura.

Općina Donja Voća i Ivkom d.d. kao pružatelj javne usluge sakupljanja komunalnog opada, svjesni su činjenice kako među stanovništvom svih generacija postoji potreba educiranja, širenja znanja i osviještenosti o važnosti sprečavanja nastanka otpada, odvojenom prikupljanju otpada, pravilnom odvajanju/razvrstavanju otpada u kućanstvima te o ulozi samih reciklažnih dvorišta u sustavu gospodarenja otpadom.

Općina Donja Voća ulaže konstantne napore u osvještavanje stanovništva o važnosti zbrinjavanja otpada provodeći brojne projekte, ulažući financijska sredstva proračuna, te provodeći mjere zaštite okoliša, a nabava mobilnog reciklažnog dvorišta bit će samo nastavak već uloženih napora, s dalekosežnim i ozbiljnim beneficijama. Mobilno reciklažno dvorište namijenjeno je za prikupljanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada, opasnih i neopasnih, koji se ne smiju odlagati u komunalni otpad, uz prisustvo operatera koji zaprima otpad i pohranjuje ga u spremnike. Dosad su osviješteni stanovnici općine Donja Voća odvozili otpad u reciklažno dvorište u susjedne općine, no ta usluga za njih nije besplatna, što je za stanovništvo bilo neprihvatljivo. Sukladno tome, većina nezbrinutog otpada završi u okolišu ili se spaljuje na privatnim parcelama, najčešće na vrtovima i oranicama. Takvo postupanje ima negativne posljedice po pitanju financijskog stanja stanovništva, a pogotovo na zagađenu prirodu i okoliš – naglasila je načelnica Općine Donje Voća, Sanja Kočet.

Dugo smo prisutni na ovom području i šteta bi bila da se otpad odlaže u nekakve šumarke ili uz ceste kad postoji organizirani način kako se to može zbrinuti. Kućanstva imaju kompletnu uslugu, sve što mi skupljamo je u cijeni zelene kante komunalnog otpada, a sve ostalo je prisutno po našem godišnjem rasporedu. Za sve odrasle ćemo organizirati edukacije, tako da neće biti problema. Ono što je na našem području djelovanja je bivša općina Ivanec, mi tu radimo taj dio komunalnog otpada, Ivanec je prije godinu dana otvorio novo reciklažno dvorište i takvo fiksno reciklažno dvorište ima još Maruševec. Nažalost, svi troškovi nam rastu i svako novo reciklažno dvorište je trošak za nas – istaknuo je direktor Ivkoma, Edo Rajh.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  30 godina gospodarstva u Varaždinskoj županiji: izazovi su digitalizacija i robotizacija, održivi razvoj i radna snaga 

  Gospodarstvo Varaždinske županije nosi industrija, kako prije 30 godina, tako i danas, istaknuto je na panel raspravi „30 godina gospodarstva i obrtništva u Varaždinskoj županiji“. Događanje je održano povodom 30. obljetnice ponovnog osnivanja Županije i Dana Županije, a okupilo je brojne gospodarstvenike i poduzetnike. Pozdrave je svima uputio župan Anđelko Stričak, uz kojeg je na događanju bila i zamjenica Silvija Zagorec, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić, […]

  today06/09/2023 48

  0%