play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

“Domaći plac” na lokaciji u POS naselju u Jalkovečkoj ulici

Projekt „Domaći plac“ dio je većeg projekta kojega već nekoliko godina pripremaju Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad i Lokalna akcijska grupa Izvor, u okviru programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske – Podmjere 19.3., po LEADER principu.

 

Ove dvije lokalne akcijske grupe, koje djeluju na području 22 jedinice lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, na kojem živi gotovo 140 tisuća stanovnika, do sada su kroz mjere Ruralnog razvoja uložile više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava na svom području, kako bi potaknule njihovu konkurentnost i unaprijedile poljoprivrednu proizvodnju na malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Da bi malim poljoprivrednim proizvođačima osigurali lakši plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda, a stanovnicima nove velike gradske četvrti, u kojoj živi puno obitelji s malom djecom, omogućili lakšu dostupnost zdrave, domaće proizvedene hrane, u ovoj fazi provedbe projekta, ovi LAG-ovi započeli su izgradnju zelene mini tržnice, kao jedine lokalne akcijske grupe u našoj zemlji koje su pokrenule ovakav projekt kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava novi kanal za plasman njihovih proizvoda.

 

LAG Sjeverozapad, kao nositelj projekta, i LAG Izvor, prošle su godine zatražili od Grada Varaždina da predloži lokaciju na kojoj bi se uredila zelena mini tržnica, a Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je i odluku o dodjeli prava građenja LAG-ovima Sjeverozapad i Izvor na lokaciji u POS naselju u Jalkovečkoj ulici, uz financijsku naknadu od 35.000 kuna. Nakon ovih odluka LAG Sjeverozapad je dao izraditi potrebnu tehničku dokumentaciju, uvažavajući sve zakonske propise i norme.

 

Stoga je projektom predviđeno da nova tržnica bude uređena na malom prostoru te da njena nadstrešnica upija buku, kako bi se na minimum sveo njen mogući neželjeni učinak na stanare koji žive u njenoj blizini. Tržnica će biti izgrađena od prirodnih materijala – kamena i drva, kako bi se potpuno uklopila u prostor i dala mu dodatnu atraktivnost u smislu javnih sadržaja.

Posebno valja napomenuti da će na tržnici istovremeno moći svoje poljoprivredne proizvode prodavati samo 12 prodavača, pa nikako ne možemo govoriti o problemima s dostavom, bukom, onečišćenjem  ili gužvom na tom prostoru.

 

Osim toga, mali plac neće raditi vikendom, već isključivo radnim danima poslijepodne, kako bi se zaposlenim stanovnicima četvrti olakšalo da im svježi, domaći prehrambeni proizvodi budu dostupni samo nekoliko sati nakon što su ubrani na poljoprivrednim gospodarstvima u okolici Varaždina.

 

U slučaju da se ne steknu zakonski preduvjeti za izgradnju tržnice, ona se neće graditi na toj lokaciji, nego negdje drugdje, moguće i u nekom drugom gradu na području LAG-a Sjeverozapad. Ukoliko pak zakonski uvjeti budu zadovoljeni, LAG Sjeverozapad će nastaviti ovaj projekt, koji je sada u fazi izdavanja građevinske dozvole.

 

„Vjerujemo da će ovaj pilot projekt, od kojeg će koristi imati Varaždinke i Varaždinci, kojima će zahvaljujući ovako organiziranim lancima kratke opskrbe, biti lakše dostupni svježi i domaće uzgojeni poljoprivredni proizvodi, te mali poljoprivredni proizvođači iz okolice Varaždina, koji će dobiti novu mogućnost za plasman svojih proizvoda, biti završen na zadovoljstvo i poljoprivrednih proizvođača i stanara ovoga dijela Varaždina, ali i stanara POS naselja.“ – priopćeno je iz LAG-a Sjeverozapad.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Sport

  Elezi uoči susreta “Varaždina” i “Osijeka”: „Želimo pobijediti, a ne samo dobro igrati!“

  „Želimo pobijediti, a ne samo dobro igrati!“ – riječi su mladog nogometaša „Varaždina“ Agona Elezija koje mogu poslužiti kao zaključak press konferencije kojom je najavljen susret „Varaždina“ i „Osijeka“, a koji se igra ove nedjelje, 14. kolovoza u osječkom Gradskom vrtu. U Slavoniju se putuje po tri boda, kazao je Elezi, Makedonac koji u Varaždinu boravi već dvije godine, a u sastav se vratio nakon devet mjeseci izbivanja zbog ozlijede […]

  today12/08/2022 52

  0%