play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

“Domaći plac” na lokaciji u POS naselju u Jalkovečkoj ulici

Projekt „Domaći plac“ dio je većeg projekta kojega već nekoliko godina pripremaju Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad i Lokalna akcijska grupa Izvor, u okviru programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske – Podmjere 19.3., po LEADER principu.

 

Ove dvije lokalne akcijske grupe, koje djeluju na području 22 jedinice lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, na kojem živi gotovo 140 tisuća stanovnika, do sada su kroz mjere Ruralnog razvoja uložile više od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava na svom području, kako bi potaknule njihovu konkurentnost i unaprijedile poljoprivrednu proizvodnju na malim poljoprivrednim gospodarstvima.

Da bi malim poljoprivrednim proizvođačima osigurali lakši plasman njihovih poljoprivrednih proizvoda, a stanovnicima nove velike gradske četvrti, u kojoj živi puno obitelji s malom djecom, omogućili lakšu dostupnost zdrave, domaće proizvedene hrane, u ovoj fazi provedbe projekta, ovi LAG-ovi započeli su izgradnju zelene mini tržnice, kao jedine lokalne akcijske grupe u našoj zemlji koje su pokrenule ovakav projekt kojim se lokalnim poljoprivrednim proizvođačima osigurava novi kanal za plasman njihovih proizvoda.

 

LAG Sjeverozapad, kao nositelj projekta, i LAG Izvor, prošle su godine zatražili od Grada Varaždina da predloži lokaciju na kojoj bi se uredila zelena mini tržnica, a Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je i odluku o dodjeli prava građenja LAG-ovima Sjeverozapad i Izvor na lokaciji u POS naselju u Jalkovečkoj ulici, uz financijsku naknadu od 35.000 kuna. Nakon ovih odluka LAG Sjeverozapad je dao izraditi potrebnu tehničku dokumentaciju, uvažavajući sve zakonske propise i norme.

 

Stoga je projektom predviđeno da nova tržnica bude uređena na malom prostoru te da njena nadstrešnica upija buku, kako bi se na minimum sveo njen mogući neželjeni učinak na stanare koji žive u njenoj blizini. Tržnica će biti izgrađena od prirodnih materijala – kamena i drva, kako bi se potpuno uklopila u prostor i dala mu dodatnu atraktivnost u smislu javnih sadržaja.

Posebno valja napomenuti da će na tržnici istovremeno moći svoje poljoprivredne proizvode prodavati samo 12 prodavača, pa nikako ne možemo govoriti o problemima s dostavom, bukom, onečišćenjem  ili gužvom na tom prostoru.

 

Osim toga, mali plac neće raditi vikendom, već isključivo radnim danima poslijepodne, kako bi se zaposlenim stanovnicima četvrti olakšalo da im svježi, domaći prehrambeni proizvodi budu dostupni samo nekoliko sati nakon što su ubrani na poljoprivrednim gospodarstvima u okolici Varaždina.

 

U slučaju da se ne steknu zakonski preduvjeti za izgradnju tržnice, ona se neće graditi na toj lokaciji, nego negdje drugdje, moguće i u nekom drugom gradu na području LAG-a Sjeverozapad. Ukoliko pak zakonski uvjeti budu zadovoljeni, LAG Sjeverozapad će nastaviti ovaj projekt, koji je sada u fazi izdavanja građevinske dozvole.

 

„Vjerujemo da će ovaj pilot projekt, od kojeg će koristi imati Varaždinke i Varaždinci, kojima će zahvaljujući ovako organiziranim lancima kratke opskrbe, biti lakše dostupni svježi i domaće uzgojeni poljoprivredni proizvodi, te mali poljoprivredni proizvođači iz okolice Varaždina, koji će dobiti novu mogućnost za plasman svojih proizvoda, biti završen na zadovoljstvo i poljoprivrednih proizvođača i stanara ovoga dijela Varaždina, ali i stanara POS naselja.“ – priopćeno je iz LAG-a Sjeverozapad.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Prigodnom molitvom i paljenjem svijeća obilježena 27. godišnjica vojno- redarstvene operacije Bljesak

  U Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin u Optujskoj ulici održano je obilježavanje 27. obljetnice vojno- redarstvene operacije Bljesak kojem su uz veliki broj članova braniteljskih udruga nazočili i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak te predsjednica Gradskog vijeća grada Varaždina Zdravka Grđan. Obilježavanje te cjelodnevno druženje branitelja i njihovih obitelji koje uključuje i turnir u električnom pikadu, visećoj kuglani i belotu   organizirala je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak […]

  today02/05/2022 57

  0%