play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Do subote traju 30. Kukuljevićevi dani u Varaždinskim Toplicama 

Svečanom akademijom u kongresnoj dvorani hotela Minerva u četvrtak su službeno otvoreni jubilarni 30. Kukuljevićevi dani koji su ove godine posvećeni još jednom jubileju – 180. godišnjici  prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru kojeg je održao Ivan Kukuljević Sakcinski.

 

Riječ je o manifestaciji značajnoj ne samo za Grad Varaždinske Toplice, već i za cijelu Hrvatsku čemu u prilog govori i činjenica da se ovogodišnja događanja održavaju pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

 

Svečanu akademiju i same 30. Kukuljevićeve dane otvorio je varaždinski župan Anđelko Stričak.

 

-Prije 180 godina Ivan Kukuljević Sakcinski napravio je odlučan korak progovorivši na materinskom jeziku u Hrvatskom saboru. Na taj je način utro put skorom priznanju Hrvatskog jezika kao službenog jezika, a ulaskom u europsku obitelj hrvatski jezik postao je 24. službeni jezik Europske unije – rekao je Stričak.

Župan Stričak je naglasio kako je Ivan Kukuljević Sakcinski, rođeni Varaždinac, političar, književnik i povjesničar koji samim time ulazi u aleju hrvatskih velikana, a pohvalio je rad i inicijativu Ogranka Matice hrvatske Varaždinske Toplice.

 

-Nedavno je Matica posjetila Banske dvore i predložili su Zakon o hrvatskom jeziku i njegovo usvajanje u Hrvatskom saboru. Tako se nakon 18 turbulentnih desetljeća nalazimo nadomak ostvarenja cilja kojemu su težili naši preci, plaćajući nerijetko visoku cijenu svome zauzimanju za hrvatski jezik. Na svima nama je da gradimo tradiciju Ivana Kukuljevića Sakcinskog sustavno njegujući i promičući naš hrvatski jezik – poručio je župan Stričak.

 

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković naglasila je značaj njihovih sugrađana, Ivana i Antuna Kukuljevića Sakcinskog, kako za povijest Grada, tako i za cjelokupnu hrvatsku povijest u kojoj su ostavili važan trag.

 

-Ove godine obilježavamo 180. godina prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru. Ova manifestacija toliko dugo čuva i njeguje tradiciju i sjećanja na važnu ulogu plemenitaške obitelji Kukuljevića Sakcinskih, koji su sastavni dio našeg povijesnog i kulturnog života i izrazito su važni za našu povijest – poručila je Ratković zahvalivši topličkom Ogranku Matice hrvatske što svih ovih godina organizira ovu kulturnu manifestaciju i njeguje značaj hrvatskog jezika.

SONY DSC

Stjepan Juranić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama istaknuo je kako je ova manifestacija starija nego sam Ogranak, a o njenom značaju dovoljno govori činjenica da se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

 

-Drago mi je što i na ovogodišnjoj akademiji sudjeluje velik broj djece iz vrtića i osnovne škole kojima nastojimo približiti vrijednost i značaj našeg sugrađanina za hrvatsku povijest i hrvatski jezik. Ova manifestacija nije značajna samo za Varaždinske Toplice, nego i cijelu Hrvatsku. Naime, Ivan Kukuljević Sakcinski prije 180 godina imao je imao hrabrosti i snage progovoriti hrvatskim jezikom u Hrvatskom saboru i tražiti da on uđe u službene institucije u Hrvatskoj zbog čega mu svi dugujemo poštovanje i zahvalnost – rekao je Juranić.

 

Inače, u sklopu 30. Kukuljevićevih dana u četvrtak su predstavljeni i prigodna razglednica i poštanski žig te su zapaljene svijeće na grobu Antuna Kukuljevića Sakcinskog koji je pokopan upravo u Varaždinskim Toplicama.

Program se nastavlja i u petak. Tako će s početkom u 11 sati u banketnoj dvorani hotela Minerva biti održan znanstveni simpozij na temu značaja jezika u opstojnosti naroda, dok će u 19.30 sati u župnoj crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama nastupiti učenici varaždinske Glazbene škole.

 

Povodom 180. godišnjice prvog govora na hrvatskom jeziku u Hrvatskom saboru, u subotu u 11 sati u malom parku kod spomenika jeziku bit će otkrivena bista Ivana Kukuljevića Sakcinskog, a očekuje se dolazak velikog broja državnih dužnosnika, između ostalog i samog predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića.

 

-Budući da je zaista riječ o impozantnom jubileju, pozivamo sve građane da nam se pridruže u otkrivanju biste našeg znamenitog sugrađanina – zaključio je Juranić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Od jeseni mini tržnica u POS-u Jalkovečka

  Na parkiralištu ispred zelene površine u Ulici hrvatskih branitelja u Varaždinu, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u petak je održao konferenciju za novinare zajedno s direktorom tržnice najavivši uređenje mini-tržnice na novoj, promijenjenoj lokaciji prema zahtjevima građana. Gradonačelnik Čehok je izjavio: „Mi smo uspjeli s LAG-om (Lokalnom akcijskom grupom Sjever) dogovoriti da se ona prvotna lokacija preseli s obzirom na zahtjeve građana. Kada smo bili na zboru građana većina stanara […]

  today21/05/2021 108

  0%