play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Do rujna iduće godine traje projekt „ Zdravi zubi za sve – promocija oralnog zdravlja Varaždinske županije“

U Županijskoj palači u Varaždinu danas je održana uvodna konferencija i predstavljanje projekta naziva Zdravi zubi za sve – promocija oralnog zdravlja u Varaždinskoj županiji. Vodeći partner projekta je Dom zdravlja Varaždinske županije dok je Varaždinska županija projektni partner. Projekt je financiran iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a ukupna vrijednost projekta iznosi 429.481,56 kuna. Razdoblje trajanja projekta je od 21.03.2022. do 21.09.2023.

S obzirom na problem premale osviještenosti građana o poremećajima u razvoju i nicanju zubi, zubnom karijesu, akutnom i kroničnom gingivitisu i paradontnim bolestima, Dom zdravlja Varaždinske županije promocijom oralnog zdravlja i zdravih navika povećat će osviještenost stanovništva o važnosti oralne higijene i pridonijeti prevenciji zubnih bolesti u Varaždinskoj županiji.

Uvodnoj konferenciji te predstavljanju projekta nazočili su i ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije doc.dr.sc. Jurica Veronek, Mladen Smoljanec, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, a prisutne je u ime Varaždinske županije pozdravila doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalist neurologije, inače predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije.

-Oralno zdravlje je izuzetno važno i zbog toga kao predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije moram reći da pozdravljam ovu akciju. Savjet za zdravlje je sudjelovao u izradi strateškog plana razvoja Varaždinske županije i operativnog plana razvoja Varaždinske županije zajedno sa Upravnim  odjelom za zdravstvo i mi smo u tih 9 ključnih točaka upravo izdvojili unapređenje oralnog zdravlja. Drago mi je da imamo izuzetnu suradnju s Domom zdravlja tako da ćemo sve aktivnosti uspjeti provesti. Kao što je rekao ravnatelj Veronek, briga je prvenstveno na najmlađoj populaciji gdje imamo projekt „Vesela četkica“ i slično, a kao što je rečeno moramo raditi na osvještavanju stanovnika županije da se više posvete i tom dijelu zdravlja jer loše zubalo za sobom povlači niz drugih zdravstvenih problema- rekla je Kiđemet Piskač.

Ravnatelj Doma zdravlja doc.dr.sc. Jurica Veronek je naznačio kako je kvaliteta oralnog zdravlja najvažnija tema ovog projekta.

– Nažalost, Varaždinska županija nimalo ne zaostaje za hrvatskim prosjekom što se tiče oralnog zdravlja. Usmjereni smo prije svega na vrtićku populaciju, na odgojiteljsku populaciju gdje želimo podići razinu educiranosti, potom i na trudničku populaciju kroz različite programe od strane specijalista ginekologije i na osobe starije životne dobi gdje će osim patronažne djelatnosti uključiti i liječnike obiteljske medicine. Ovdje je na djelu jedna multidisciplinarnost, uključivanje svih stručnjaka s ciljem poboljšanja očuvanja oralnog zdravlja, rane prevencije, poboljšanja zdravstvenog stanja oboljelih zuba i očuvanje i sprječavanje gubitka zuba – naglasio je ravnatelj Doma zdravlja.

Projektne aktivnosti je predstavio Tomislav Benjak,dr.dent.med., a prisutnima su se obratili i Zvjezdana Fulir, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje te Dražen Novak, dr.dent.med. koji su naglasili kako će se projekt fokusirati na 4 različite ciljane skupine: djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, osobe starije životne dobi, trudnice i opće stanovništvo Varaždinske županije.

Kako je rečeno na predstavljanju projekta aktivnosti uključuju radionice za školsku djecu, radionice za vrtićku djecu, radionice za osobe starije dobi, radionice za roditelje malodobne djece, predavanja za trudnice, predavanja za javnost te okrugli stol otvoren za javnost s ciljem promocije oralnog zdravlja. Snimit će se TV i radijske emisije (tematski prilagođene za djecu, za trudnice i za starije) i TV reklame koje će se emitirati tijekom provedbe projekta. Organizirat će se dvije konferencije, objaviti novinski članci i članci na web portalima s relevantnim podacima o projektu.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Novi Marof obilježio Dan državnosti

  U skladu s tradicijom svečanog obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, delegacija Grada Novog Marofa predvođena gradonačelnikom Sinišom Jenkačem te predstavnici udruga branitelja položili su vijence i zapalili svijeće kod spomen križa u Novom Marofu, u spomen svim hrvatskim braniteljima i civilima stradalima u Domovinskom ratu. U svom obraćanju gradonačelnik Jenkač tom je prilikom istaknuo važnost obilježavanja Dana državnosti i naše obveze da se prisjećamo tih prvih dana samostalne Hrvatske te […]

  today31/05/2023 5

  0%