play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Do kraja godine Vila Oršić postaje zajednički inkubacijski prostor FOI-a

Fakultet organizacije i informatike proširuje vlastite kapacitete i uskoro useljava u novu zgradu Vile Oršić, koja bi trebala biti u potpunosti obnovljena najkasnije do kraja ove godine. U tijeku su intenzivni radovi na unutrašnjem i vanjskom uređenju prostora, kojeg su dronom snimili studenti i članovi IOT Lab-a FOI-ja.

Radi se o prekrasnoj povijesnoj zgradi kulturološke vrijednosti u samom centru Varaždina s pripadajućim dvorištem ukupne površine 4.327 m2, koja se prostorno nalazi uz česticu zgrade sadašnjeg objekta FOI 2, a na kojoj je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II. Podsjetimo, zgrada je dana na korištenje FOI-ju odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina u svrhu realizacije obrazovnih aktivnosti i unaprjeđenja visokog obrazovanja u gradu Varaždinu i u cijeloj regiji sjeverozapadne Hrvatske.

 

 

Nakon više od desetljeća sustavnog propadanja Vile Oršić, Fakultet organizacije i informatike je uz pomoć Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina, partnerskih poduzeća i projektnih sredstava, uspio osigurati financijska sredstva za početak obnove jedne od najljepših građevina u Gradu Varaždinu, koja se nalazi unutar povijesne urbanističke cjeline, u ulici Petra Preradovića i koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

FOI će u ovom, do kraja ove godine u potpunosti obnovljenom, prostoru napraviti manje intervencije u prostoru kako bi ga u potpunosti prenamijenio za potrebe izvođenja nastave, znanstveno – istraživačkih aktivnosti i obavljanja dijela administrativnih aktivnosti. Radovi su posljednjih mjeseci intenzivirani i vanjska obnova je gotovo u potpunosti privedena kraju. U tijeku su radovi na unutarnjoj obnovi, koja obuhvaća strojarske, elektroinstalacijske i hidroinstalacijske radove.

 

 

Vila Oršić će tako predstavljati jedan zajednički inkubacijski prostor u kojem će biti smješteni FOI-jevi istraživački laboratoriji, dvorane za učenje i poučavanje te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta. Iskorakom u područja kao što su Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, FOI ulazi u nova, inovativna i interdisciplinarna područja, što će zahtijevati i dodatne prostorne kapacitete za istraživanje i razvoj.

U prostorima Vile Oršić planiran je Centar za usavršavanje FOI koji se uspostavlja u projektu e-Škole s ciljem daljnjeg i sustavnog provođenja edukacija i aktivnosti osvješćivanja o digitalnoj zrelosti koja dobiva sve više na značaju u modernom obrazovnom sustavu. Širi društveni značaj i međunarodnu prepoznatljivost Centar će postići kroz znanstvenoistraživačke aktivnosti koje će uključivati dubinske analize obrazovnih podataka, kao i provođenje znanstvenih istraživanja u području umjetne inteligencije, izuzetno važne za daljnji razvoj nastavnih procesa te s njome povezanih procesa digitalnog sazrijevanja.

Trenutno na FOI-ju studira oko 2800 studenata, a aktivno je više od 35 velikih znanstvenih i razvojnih projekata i jedanaest laboratorija, osam centara i dva ureda za podršku studentima. Uz spomenuto, FOI također mora osigurati prostor za rad Studentskog zbora, studentskog pravobranitelja, kao i udruga poput AIESEC-a, Studentskog lista STAK, Business Club-a FOI i drugih. Dio njih svoje će djelovanje uskoro nastaviti upravo u uskoro obnovljenoj i suvremeno opremljenoj Vili Oršić.

FOI se zahvaljuje na snimci obnove Vile Oršić studentima Bojanu Hrvatu i Timonu Terziću te članu IoT Laboratorija FOI-ja doc. dr. sc. Borisu Tomašu.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Bučina ulja s međunarodne izložbe Alpe-Adria donirana Caritasovoj pučkoj kuhinji

  Varaždinska županija nakon završene izložbe bučinih ulja koju svake godine organizira u mjesecu svibnju već tradicionalno daruje Pučku kuhinju Biskupijskog Caritasa bučinim uljima koja su bila izložena i promovirana na izložbi. Tako su zamjenica župana Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek ravnatelju Biskupijskog Caritasa Anti Šoli predali 150 bočica bučinog ulja koje je bilo izloženo na subotnjoj 6. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria […]

  today27/05/2024

  0%