play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Do 8. siječnja 2023. godine traje operativna akcija Mir i dobro 

Do 8. siječnja 2023. godine provodi se operativna akcija Mir i dobro čiji je prvenstveni cilj upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava. Stoga iz Policije pozivaju sve da se suzdrže od uporabe pirotehnike. Ujedno, apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja građanima nije dozvoljena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja te Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja kako slijedi:

pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine i u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina,

pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina i njihova uporaba dozvoljena je istima u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja,

uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 zabranjena je: u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u slučajevima uz odobrenje MUP-a RH.

Za prekršaj nedozvoljene uporabe pirotehničkih sredstava kazniti će se fizička osoba novčanom kaznom u iznosu od 600 do 1990 eura. Ujedno, novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 eura kaznit će se zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 1320 do 3980 eura.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom.

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je ovim kaznenim djelom prouzročena teška tjelesna ozljeda ili smrt neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera, predviđa se kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je kazna zatvora do pet godina.

Preporuke policije za nadolazeće blagdane:

 

oružje držati pod nadzorom i zaključano,

nelegalno oružje, eksplozivna ili pirotehnička sredstva prijaviti policiji koja će doći po njih, ne podnoseći prekršajnu ili kaznenu prijavu,

ako se koristi pirotehnika, obavezno pročitati i pridržavati se uputa proizvođača za sigurno rukovanje,

pirotehniku kupovati u ovlaštenim prodavaonicama,

pirotehnička sredstva ne koristiti pod utjecajem alkohola,

koristiti ih na otvorenom prostoru,

poštivati sigurnosne udaljenosti prilikom uporabe,

ne pokušavati ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je zatajilo.

Preporuke za roditelje:

 

ne poklanjajte djeci nešto od čega bi mogli stradati,

u ponašanju budite uzor svome djetetu,

savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, da ih ne rastavljaju i ne vade ili pale eksplozivni sadržaj,

savjetujte djecu da ne eksperimentiraju s petardama, da ne izrađuju improvizirane petarde i ne pune cijevi eksplozivnim smjesama.Zajednički možemo postići da nam predstojeći blagdani budu mirni i spokojni, stoga pozivamo građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike i na taj način pridonesu mirnom i sigurnom okruženju za sve oko sebe.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Imenovanja i razrješenja u Varaždinskoj biskupiji

  Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u četvrtak, 20. srpnja, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2024. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe. Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama. U Varaždinskoj biskupiji odlukom mons. Bože Radoša došlo je do sljedećih imenovanja i razrješenja: Vlč. Josip Biškup, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Župi sv. Nikole biskupa […]

  today24/07/2024 2

  0%