play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige te u sklopu Godine čitanja održava se deseta Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj.

Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi s tisućama organizatora programa i stotinama tisuća sudionika diljem Hrvatske.

U programu jubilarne Noći knjige s više od 1100 različitih događanja sudjeluju knjižare, antikvarijati, knjižnice, osnovne i srednje škole, vrtići, kazališta, kulturno-informativni centri, ilustratori, pisci, prevoditelji i drugi kreativci i ustanove „prijatelji knjige“ iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Ovogodišnjem nacionalnom slavlju knjige prigodnim programima pridružilo se čak više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, 130 knjižnica i 120 knjižara, a zanimljive programe imaju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi. Programi će se odvijati online te uživo i to često u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama, čak i na brodovima i u vlakovima.

U okviru Noći knjige Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof svoje pratitelje na Facebooku vodi svijetom knjigama domaćih putopisaca, te priređuje događaj naslovljen „Blago hrvatskih putopisaca s Damirom Vujnovcem“. Planine, pustinje, gradovi, ljudi, kulture… sve to stane u dobru putopisnu knjigu, a Damir Vujnovac će ih za ovu priliku izabrati dvadesetak i, listajući ih, povesti zainteresirane na put oko svijeta. Događaj počinje u 19 sati, a pratiti ga možete iz udobnosti svoga doma u izravnom prijenosu iz knjižnice putem Facebooka.

U sklopu manifestacije Noć knjige 2021. Gradska knjižnica i čitaonica „Gustav Krklec“ iz Ivanca priređuje „Mali sajam knjiga“ koji ove godine ima humanitarni karakter. Naime, sav prihod od prodaje novih knjiga i knjižnih izdanja te pojedinih otpisanih knjiga po simboličnim cijenama, uputit će se petrinjskoj knjižnici. Knjižnica je danas otvorena od 13 do 20 sati. Noć knjige obilježava se već desetu godinu za redom prigodnim programima diljem cijele Hrvatske. Ovogodišnja je tema „Ljekovita moć knjige“, dok je zaštitno lice „Knjiguška“ -„pripovjedačica, ljekovitih priča krojačica, iscjeliteljica staroga kova što za svaku boljku nudi čarobna slova“.

Budući da je Knjiguška slična ruskoj babuški, Gradska knjižnica Ivanec pripremila je i iznenađenje – malu izložbu babuški, kojom će vam približiti priču o najpoznatijem ruskom suveniru.

Priču o babuški (matrjoški) pripremila je prof. Mirjana Bračko, a bit će izložene babuške iz privatnih zbirki obitelji Matišić, Novak, Bračko, Jagić, Habek i Anje Kramarić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Nastavlja se obnova javne rasvjete na području Općine Petrijanec

  Uz velike projekte na uređenju i izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture kao i na javnim objektima, od vrtića do društvenih domova, u Općini Petrijanec nastavlja se i obnova javne rasvjete. Tako je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije upućen zahtjev za sufinanciranje projekta “Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Petrijanec primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja – faza 3”, vrijednog 621 tisuću kuna. Nakon što je projekt ocijenjen iznimno dobrim, […]

  today08/11/2022 25

  0%