play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Darko Foder dobitnik prestižne književne nagrade “Katarina Patačić” za najbolju kajkavsku knjigu u 2021. godini

U okviru Mjeseca hrvatske knjige u varaždinskoj Knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu je u četvrtak, 10. studenog dodijeljena nagrada „Katarina Patačić“ za najbolju kajkavsku knjigu objavljenu u 2021. godini. Na 22. javni natječaj koji zajednički organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Varaždinsko književno društvo u natječajnom roku pristigla su četiri naslova. To su zbirke kajkavskih pjesama Terezije Flegar „Bara na fejsbuku i kajkaj“, Darka Fodera „Cvjetovi sreće/Ruaže sreče“, Zvonka Kudelića Žune „Sedma od devet“ i Marije Miklaušić „Negdar“.

 

Stručnom je povjerenstvu u sastavu Ernest Fišer, Ivanka Kunić i Tugomir Orak iz više razloga pozornost privukla dvojezična zbirka haiku pjesama „Cvjetovi sreće/Ruaže sreče“ autora Darka Fodera. Zbirka sadrži 24 pjesničke cjeline i 305 haiku pjesama u dva jezična izričaja – na standardnom hrvatskom i ivanečkom govoru. Povjerenstvo je posebno istaknulo Foderovo sustavno i suvereno podizanje lokalnoga ivanečkoga kajkavskog govora na razinu osebujnog književnog izričaja, čime je autor osobno dao značajni doprinos recentnoj reafirmaciji kajkavštine u kontekstu hrvatskoga jezika kao bitne označnice našeg nacionalnog identiteta. Sve to bili su odlučujući čimbenici da Stručno povjerenstvo upravo Foderovu zbirku „Cvjetovi sreće/Ruaže sreče“, proglasi najboljom kajkavskom knjigom za 2021. godine, a njenog autora kao laureata nagradi prestižnom Nagradom „Katarina Patačić“.

Darko Foder je uz književnu nagradu primio je i umjetničku sliku varaždinskog akademskog slikara Slavena Macolića, a vrijedi istaknuti kako je večer svojim solo izvedbama upotpunila glazbenica Mirjana Pospiš.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Općoj bolnici Varaždin pred početkom rada Objedinjeni hitni bolnički prijem

    U Općoj bolnici Varaždin uspješno je realiziran projekt izgradnje nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), u koji je uloženo 3,1 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europske unije i proračuna Varaždinske županije. Budući da je pri kraju postavljanje medicinske i druge opreme, a Županijska skupština je jučer donijela odluku o proširenju djelatnosti Bolnice, objedinjeni hitni bolnički prijem uskoro će početi s radom. Najavili su to danas na konferenciji za […]

  today01/03/2023 165

  0%