Vrganji i Paka se vole. Oduvijek. Pa i ove godine ljubav ne staje. Na staroj cesti Varaždin- Zagreb, oduvijek su vrijedni berači uz cestu na tanjurićima prodavali vrganje kako bi „doštukali“ kućni budžet. Danas tih ljudi nešto manje ima, no poveznica Pake i ove gastro delicije i danas je tu. Živi kroz manifestaciju Dani vrganja u Paki. Od 2015. pridružuje se i imenu i programu – crni tartuf. Ali samo kao dopuna i novina. Glavna zvijezda je i dalje vrganj.
U nedjelju 22. 9. u Paki se odvija natjecanje u berbi vrganja. I ove godine pod nazivom „A, možda su u šumi“ jer je taj momenat potrage i pronalaska vrganja – poseban događaj za svakog berača. I oni iskusni, ali i oni koji bi iskusni tek željeli postati, veselo sa svojim košarama kreću put šume. Nakon dva sata vraćaju se na mjesto polaska i nose svoje košare na ogled. Neke su pune vrganja, a neke i raznih drugih gljiva za koje nisu sigurni kakve su. E, za njih je zato tu stalni gost Pake – prof. Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza koji je zadužen za stručnu determinaciju ubranih gljiva. Najzanimljiviji je to dio gljivarima, zaljubljenicima u šumu i gljive.
A, kako su znanstvena istraživanja pokazala da crnog tartufa i ovdje ima, još od 2015. godine na Danima vrganja i crnog tartufa u Paki se može saznati ponešto i o ovoj podzemnoj gljivi. Kako sve više tragača za ovom delicijom ima i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Paki će se 22. 9. održati 2. Utakmica pasa u traženju tartufa. Prilika je to da se u ovom „sportu“ okušaju i psi koji nisu nužno „tartufari“, no možda imaju skrivene talente koji će se tek otkriti. Na sreću njihovih vlasnika.
Vrganj koji je zvijezda manifestacije dobiva svoju posebnu pažnju kroz razne edukativne gastro radionice, od onih za najmlađe, do onih, već iskusnijih kušača. Kroz edukaciju i kviz prilagođen klincima u Paki će biti organizirana i kulinarska radionica za najmlađe u izvedbi – Priče jedne kuhače. Tomislav Špiček nezaobilazna je zvijezda Pake, pa nam i ove godine priprema degustaciju jela od vrganja. Sajam domaćih i autohtonih proizvoda svake je godine sve veći, a mnoštvo je OPG-ova koji će u bar jedan svoj proizvod uvrstiti i vrganj. Ili crni tartuf. Tako ćete ovdje moći nabaviti i kruh s vrganjima, namaze od vrganja, tjesteninu s vrganjima i razne druge domaće proizvode. Na sajmu se uvijek traži mjesto više!
Ima nas i onih koji vrganj nikad nismo pronašli i taj sport nije za nas. Za taj dio populacije, Paka nudi mnoštvo drugih sadržaja. Po prvi puta će se ponuditi izlet – „Od Pake do bunkera i natrag“ – spoj rekreacije i edukacije – obilazak vojnog objekta iz razdoblja poslije 2. Svjetskog rata. Kružna je to ruta od 6 km. Na relativno maloj udaljenosti, od svega 4 km, ovdje možete obići dvije utvrde. Utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo. Fortifikacijski su to objekti iz 13. i 15. stoljeća, a kako se na njima nekad živjelo i za što su služili, moći ćete iskusiti na stručnim obilascima. Kostimirani vodiči spremni su posjetiteljima pružiti iskustvo povratka u neka druga vremena. Za rekreativce tu su organizirane šetnje sa Supermenkama, vrijednim curama koje će se pobrinuti da nitko ne zaluta, a vode vas i do utvrda.
Dabar Pako i dalje ovdje živi. Sagradio je jednu od najvećih brana u Varaždinskoj županiji. Dabar je zaštićena životinja u Republici Hrvatskoj ,no kako se on ponekad spominje i u negativnom kontekstu, idealno je doći u Paku i čuti sve o ovom najvećem graditelju među životinjma – kako i zašto on te brane gradi te zašto je važan za eko sustav. I za ovaj program uvijek vlada posebno zanimanje.
Misli se i na najmlađe, za njih su tu uvijek razne radionice, vezane uz prirodu i šumu. Šumska igra sprema razna iznenađenja za klince, a tu je i radionica Drveni vrganj.
Osigurana je i ugostiteljska ponuda, a u zabavnom dijelu programa nastupit glazbeni sastav Luđaci, nakon 17 sati.
Kao uvod u manifestaciju u Paki, u subotu, 21. 9. u 17 sati kod KC Ivan Rabuzin održat će se zanimljiva radionica o kućnom uzgoju gljiva – za ovu priliku – bukovača, nakon koje slijedi prigodna degustacija.
Najveća vrijednost manifestacije je promocija destinacije koja se grana u raznim smjerovima. I onom kulturnom i rekreativnom, ali i gastronomskom smislu. Ugostitelji s ovog područja, vrganje s tanjurića koji su se mogli kupiti samo uz cestu u Paki, polako ali sigurno, sele na svoje restoranske tanjure. Utvrde su zahvaljujući manifestaciji stekle prepoznatljivost i dobile svakodnevne posjetitelje, a šumska prometnica Paka – Čanjevo od šumskog je puta postala staza rekreativaca i zaljubljenika u prirodu. Tako je Paka mjesto gdje će svatko pronaći svoj dio dana, a kad se u nedjelju smrači, reći ćemo vam – Dovrganja! ( a, ne, doviđenja) !
Iako se kiša i vrganji vole, u slučaju nepovoljne vremenske prognoze, zbog mnoštvo drugog programa manifestacije će se odgoditi.