play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Danas počinje kampanja „Odaberi svoju školu“ za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola

U Varaždinskoj županiji danas počinje kampanja „Odaberi svoju školu“ za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola. Već 15. godinu zaredom organizira ju Varaždinska županija zajedno s partnerima, HZZ-om – Regionalnim uredom Varaždin i HGK-om – Županijskom komorom Varaždin.

“U Varaždinskoj županiji ove školske godine 8. razred završavaju 1.652 učenika u ukupno 41 osnovnoj školi, od kojih su 33 škole čiji osnivač je Županija. Svi znamo da su učenici koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje na životnoj prekretnici i da je bitno da odaberu i upišu školu koju žele. Zato je zadovoljstvo što možemo najaviti da će se, nakon dvije „virtualne“ kampanje, tradicionalna kampanja sada održati uživo” rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Kampanja traje četiri dana, a održat će se u četiri grada: danas od 18 sati u Srednjoj školi Ivanec, u srijedu, 18. svibnja, od 18 sati, u OŠ Novi Marof, u četvrtak, 19. svibnja, od 18 sati, u Gradskoj dvorani Ludbreg te u petak, 20. svibnja, također u 18 sati, u Gospodarskoj školi Varaždin. Predstavit će se 13 javnih srednjih škola i dvije privatne. “Kampanja će drugi put biti organizirana u obliku sajma, a škole će se predstaviti svojim promotivnim materijalima i programima. Vjerujemo da smo odabrali najbolji model. Učenici će u neposrednom kontaktu s djelatnicima škola moći dobiti sve informacije koje će im pomoći da donesu konačnu odluku o izboru svojeg budućeg zanimanja. Pozivam sve učenike i njihove roditelje da dođu i posjete štandove škola. Svim učenicima želim da upišu željenu srednju školu te im želim puno uspjeha u srednjoškolskom obrazovanju! – istaknula je Silvija Zagorec.

Napomenula je da kvalitetu obrazovnog sustava Varaždinske županije potvrđuje podatak da čak 10 posto srednjoškolaca u naše srednje škole dolazi iz drugih županija. – Ne treba posebno isticati da su ulaganja u obrazovanje jedan od strateških ciljeva Varaždinske županije, a poduzimamo sve kako bi svi učenici imali jednake i što bolje uvjete – napomenula je Silvija Zagorec.

O novostima i strukturi upisnih mjesta govorio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.  “U srednjim školama Varaždinske županije se 25 posto upisnih mjesta odnosi na gimnazijske programe, pet posto na umjetničke programe, 45 posto na četverogodišnja strukovna zanimanja, a 25 posto učenika upisuje trogodišnja strukovna zanimanja, od kojih se dva posto zanimanja odnosi na učenike sa zdravstvenim teškoćama. Ove godine završava formiranje četiriju strukovnih centara izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, u kojem imamo i  dva regionalna centra. „Oživjeli“ smo sva strukovna zanimanja koja su bila tražena u realnom sektoru, tako da smatram da smo pogodili balans te da možemo reći da je taj dio formiran. U sljedećem razdoblju naglasak ćemo staviti na gimnazijske programe” rekao je dr. sc. Huđek.

Istaknuo je da učenici koji završavaju strukovne programe u Varaždinskoj županiji imaju najbolje rezultate na maturi u Republici Hrvatskoj, a prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.  – Naši učenici su 12 postotnih bodova bolji u odnosu na državni prosjek, što je minimalno 20 posto bolje. Naše gimnazije nemaju takve rezultate, pa u tom sektoru ima prostora za napredak, tako da ćemo sljedećih godinu dana iskoristiti kako bi se ta situacija poboljšala – naveo je. Izvijestio je i o odličnim rezultatima koje su učenici iz Varaždinske županije ostvarili na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola – WordSkills Croatia 2022., koji je održan prošli vikend u Zagrebu. Natjecanja su održana u 26 područja, a u našu županiju otišlo je 15 posto medalja. Sudjelovalo je 30 naših učenika, od kojih je njih 12 osvojilo medalje, što je nevjerojatan rezultat ako znamo da je udio naše županije u Republici Hrvatskoj četiri posto – istaknuo je pročelnik Huđek.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024 3

  0%