play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Danas je Pepelnica ili Čista srijeda

Na Čistu srijedu ili Pepelnicu varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će svetu misu u varaždinskoj katedrali s početkom u 18 sati. Čistom srijedom, naime, započinje pokorničko razdoblje liturgijske godine u trajanju od 40 dana kada su kršćani pozvani moliti, postiti i činiti djela ljubavi. Dan je to i obaveznog posta i nemrsa, dok na misnim slavljima okupljeni pristupaju obredu pepeljenja.

Posipanje pepela u kršćanskoj tradiciji označava pokoru i spremnost na novi život. Obred pepeljenja poziva na obraćenje podsjećajući svakog ponaosob: “Sjeti se, čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti”, odnosno “Obrati se i vjeruj Evanđelju.”

Pepeo, dakle, označava ozbiljnost i pokoru, čime je obilježeno cijelo korizmeno vrijeme, ali i nadu u uskrsnuće.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Koncert „Ireland meets Croatia“ Varaždinskih baroknih večeri oduševio publiku u Dublinu

  Ove je godine zemlja partner 52. Varaždinskih baroknih večeri Irska, a koncert u Dublinu pod nazivom „Irska susreće Hrvatsku“ održan posljednje svibanjske večeri bio je najbolja uvertira u ovogodišnje festivalsko izdanje. U Saint Mary's Church u Dublinu pred mnogobrojnom publikom nastupili su glazbenici okupljeni u Irski barokni orkestar kojima se pridružio vrsni hrvatski violinist i profesor barokne violine na Royal College of Music u Londonu Bojan Čičić, a kojeg je […]

  today01/06/2022 14

  0%