play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen u Novom Marofu

Ove se godine obilježava tužna 30. obljetnica pada grada heroja, a uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u srijedu je izaslanstvo Grada Novog Marofa položilo vijenac i zapalilo svijeće kod spomen križa u Novom Marofu, u znak sjećanja na poginule te nestale branitelje i civile grada Vukovara.

Uz gradonačelnika Sinišu Jenkača i predsjednika Gradskog vijeća Mladena Benjaka, na obilježavanju su bili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i policije, gradske vijećnice i vijećnici, pročelnici, ravnatelji novomarofskih javnih ustanova i građani, a okupljanje je održano uz poštivanje epidemioloških mjera.

Gradonačelnik Jenkač zahvalio je svima što se svake godine okupljaju i prisjećaju važnog dana za Republiku Hrvatsku, njeguju sjećanje na žrtvu Vukovara i sve ono što Vukovar jest i što predstavlja za hrvatski narod. „Ovo je tužan dan za sve, pogotovo za nas koji se prisjećamo kako je sve to izgledalo tih dana u Vukovaru, a među nama su i oni koji su tome svjedočili i koji su ne samo podnijeli žrtvu Domovinskog rata, već i žrtvu zarobljavanja, preživjeli Manjaču. Njih su sedmorica s područja bivše Općine Novi Marof i njih posebno pozdravljam i zahvaljujem im na hrabrosti i požrtvovnosti koju su iskazali za vrijeme opsade Vukovara, na svemu onome što su izdržali i ostali normalni, što nije jednostavno kad proživite takva zvjerstva i zlodjela” – kazao je Jenkač.

Naglasio je da je i danas, 30 godina nakon pada grada, iznimno važno obilježavati ovaj dan i prisjećati se događanja u Vukovaru, ne samo radi žalosti i tuge, već i zbog ponosa i prkosa, a jednako je važno o istini o Domovinskom ratu i stradanjima naših ljudi govoriti mladim generacijama, uz nadu da se takva stradanja nikad više neće ponoviti. „Nažalost, još uvijek imamo snage koje žive i djeluju u Republici Hrvatskoj, u susjednoj nam Srbiji, Bosni i Hercegovini, u Crnoj Gori, koje ovih dana raznim tekstovima omalovažavaju sjećanje na Vukovar i sve ono što se tih dana događalo. Zato je važno da se okupljamo, važno je da se prisjećamo i da Vukovar nikad ne zaboravimo” – poručio je Jenkač pozvavši građane da i u svojim domovima zapale svijeću za Vukovar i odaju počast gradu heroju.

Nakon svečane komemoracije kod spomen križa, u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Novom Marofu služena je sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve najveće tragedije hrvatskoga naroda u novijoj povijesti.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Osnovnoj školi Tužno otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj

    U Osnovnoj školi Tužno danas je svečano otvorena prva Google učionica u Hrvatskoj. Uređena je i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole, a riječ je o globalnom standardu u obrazovanju iz područja računalstva i informatike. Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo. - Unutar mjesec dana smo u tri navrata bili prvi u Hrvatskoj. […]

  today15/04/2024 6

  0%