play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Dan bioraznolikosti: Atraktivan lov noćnih leptira

Atraktivnom radionicom „Lov noćnih leptira“ podno bedema varaždinskoga Staroga grada, predstavljanjem dviju edukativnih knjižnica o leptirima i kukcima te predavanjem dr.sc. Tonija Korena, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za leptire, obilježen je jučer u Varaždinu Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode.

Za posebnu „Srijedu u Muzeju“ pobrinuli su se Gradski muzej Varaždin koji je izdao knjižicu „Svijet kukaca“, te Javna ustanova Priroda Varaždinske županije koja je izdala knjižicu „Svijet leptira“.
Edukacijsko-kreativna knjižica „Svijet kukaca“ nazvana je po istoimenom stalnom postavu našeg Prirodoslovnog odjela, a napravili smo je s ciljem edukacije učenika osnovnih škola koji redovito i rado posjećuju naš Odjel. Zamišljena je i kao vodič kroz stalni postav, a obogaćena je predivnim ilustracijama i kreativnim zadacima kroz koje učenici mogu upoznati svijet kukaca, naš muzejski svijet, a i puno zanimljivosti o kukcima općenito – rekla je autorica Jelena Petković, kustosica pedagoginja u Gradskom muzeju Varaždin koja je zahvalila stručnim suradnicima, svojim kolegama dr.sc. Mišelu Jeliću i Ivici Pakracu.

Najmlađima je namijenjena i najnovija publikacija Javne ustanove Priroda Varaždinske županije.
Šarenu i zabavnu knjigu o leptirima na livadama uz rijeku Bednju, na Ivanščici i Ravnoj gori izdali smo sa željom da najmlađoj populaciji približimo svijet leptira, njihova staništa i važnost njihovog očuvanja. U knjižici je mnogo zanimljivih informacija o leptirima, njihovoj građi, razlikama između dnevnih i noćnih leptira, naljepnice, rezalice i ljepilice, a uz to i vodič za prepoznavanje pojedinih vrsta leptira. Posebnu pažnju posvetili smo leptiru Velikom livadnom plavcu, koji je izuzetno rijedak, a livade uz Bednju kod Ivanca su jedno od svega 5 područja u Hrvatskoj na kojima se još uvijek pojavljuje – rekla je Sanja Kopjar, ravnateljica Javne ustanove.
Za tekst i zadatke u „Svijetu leptira“ zaslužna je Udruga Bioteka, dok su za dizajn i ilustracije u obje edukacije knjižnice zaslužne dizajnerica Valentina Dominić i ilustratorica Zrinka Ostović iz Smak kolektiva.

Faunu leptira u Varaždinskoj županiji još od 2014. godine Javna ustanova Priroda Varaždinske županije istražuje i prati u suradnji s dr.sc. Tonijem Korenom, biologom i jednim od vodećih stručnjaka za leptire u Hrvatskoj koji je u palači Herzer održao zanimljivo predavanje.
Leptiri su jedna od najbrojnijih skupina kukaca na svijetu i danas postoji oko 200.000 opisanih vrsta, što je 10 posto životinja. Treća su najraznolikija skupina životinja, a letjeli su i u vrijeme dinosaura – rekao je dr.sc. Koren, koji je iznio niz zanimljivosti o leptirima naglasivši da su i oni važni oprašivači biljaka zbog čega moramo pratiti populacije leptira i pokušati ih očuvati.

Sudionike je oduševila radionica „Lov noćnih leptira“ u sklopu koje su podno bedema Staroga grada bile postavljene svjetleće piramide.

Dodajmo da je Gradski muzej Varaždin izložio dio zbirke Franje Koščeca, pri čemu je najstariji izloženi leptir bio iz 1910. godine, a posjetitelji su imali priliku vidjeti i vrste leptira kojih danas više nema.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Unaprjeđuje se infrastruktura javne rasvjete na području Varaždinskih Toplica

  Grad Varaždinske Toplice nastavlja s kontinuiranim ulaganjem u uređenje komunalne infrastrukture na svojem području, pa je tako u ponedjeljak potpisan ugovor za izvođenje radova na modernizaciji rasvjete u Dugoj ulici u Varaždinskim Toplicama. Riječ je o projektu za koji je Grad Varaždinske Toplice osigurao 476.137,50 kuna s PDV-om, a ugovor su potpisale toplička gradonačelnica Dragica Ratković i direktorica tvrtke Elda Project d.o.o. iz Varaždina Ljerka Herega. „Suvremenom LED rasvjetom u […]

  today18/05/2022 116

  0%