play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Članovi Stožera civilne zaštite informirali javnost o stanju s koronavirusom

Na današnjoj Konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite Varaždinske županije koji je održani u atriju Županijske palače, članovi Stožera , načelnica Silvija Zagorec, v.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj, voditelj Operativno komunikacijskog centra PU varaždinske Danijel Leskovar, voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo Katica Čusek Adamić, dr.med, prim.Renata Krobot, dr.med. voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin te mr.sc. Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove informirali su javnost o stanju vezanom za koronavirus, o procijepljenosti građana, ali i o kliničkoj slici pacijenata koji se trenutno nalaze u Općoj bolnici Varaždin.

Načelnica Stožera, ujedno i zamjenica župana Silvija Zagorec je najprije dala najnovije informacije o zaraženima. „Nakon što je testirano 419 osoba, u Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 126 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 98 osoba, od kojih je 9 pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja koji su na respiratoru. U protekla 24 sata imamo 3 preminule osobe. Sedmodnevna incidencija iznosi 466, dok nam četrnaestodnevna incidencija iznosi 781. Oporavile su se 94 osobe, te sada imamo 790 aktivnih slučajeva. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji ukupno je evidentirano 25 234 slučajeva” – rekla je zamjenica župana te dodala kako je do sada u Varaždinskoj županiji 1.dozom cijepljeno 49,5 % , a drugom dozom 46,2 % ukupnog stanovništva. Dok je 1.dozom cijepljeno 59,3 % odraslog stanovništva, a 2.dozom 55,5 % odraslog stanovništva. „Navedeni podaci svrstavaju nas na 3 mjesto po procijepljenosti u odnosu na druge županije. Stožer svakodnevno prati situaciju na našem području, ali i u regiji. Sve mjere, procijepljenost, potrebne dodatne preventivne aktivnosti, uključujući i COVID potvrde razmatraju se u odnosu na epidemiološku situaciju. Budno se sve prati, slušaju se savjeti stručnjaka i svih kompetentnih ljudi koji su uključeni u rad stožera. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, sve većeg broja hospitaliziranih osoba, kao i onih koji su na respiratoru, a nadamo se iskreno kako do toga neće doći, uvjerena sam kako će Stožer pravovremeno reagirati i donijeti odluke u cilju zaštite zdravlja svakog stanovnika Varaždinske županije” – zaključila je Silvija Zagorec.

O situaciji u Općoj bolnici Varaždin informacije je dao v.d. ravnatelja Damir Poljak. „Reorganizacijom službe u Klenovniku fokusirali smo se da ostali dio, akutni dio bolnice može kvalitetno i dalje zbrinjavati sve ostale pacijente koji nisu ugroženi Covid-bolešću, tako da je većina tih pacijenata smještena u Klenovniku, a odjel za infektologiju ima kapacitet od 23 kreveta. Kao što smo izvijestili prije nekoliko dana, otvaramo i Covid-odjel u Novom Marofu, kako bismo mogli smjestiti novootkrivene pacijente na toj lokaciji, da ih ne izlažemo problemima prilikom transporta” – rekao je Poljak.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj je rekao kako svaki val ima svoje značajke pa tako i ovaj četvrti. „Paralelno, s dosta velikim brojem zaraženih, odrađujemo i epidemiološke obrade i provodimo cijepljenje. Nismo zadovoljni s procijepljenošću, cilj je bio da dosegnemo barem 70%. Jedino što nas malo čini sretnima je da smo u odnosu na prosjek Hrvatske, nekoliko postotaka bolji. Daljnje cijepljenje će se provoditi tako da svi liječnici obiteljske medicine cijepe svoje pacijente što je i njihova zakonska obaveza. Također, u dva termina provoditi će se cijepljenje u bolnici Varaždin u podrumskom dijelu Kirurgije, te subotama u domovima zdravlja Ivanec, Novi Marof i Ludbreg rotirajući se svaku subotu” – naznačio je Marin Bosilj.

Prim. dr.med. Renata Krobot je rekla kako je od deset najtežih bolesnika, od kojih devet boluje od najteže kliničke slike i koji su u potpunosti ovisni o disanju preko respiratora. Jedan je pacijent cijepljen i to je pacijent koji je jučer odvojen od aparata. „Prosječna životna dob pacijenata je 69 godina, ali je smrtnost puno manja jer su bolesnici mlađe životne dobi, ali i zbog određenog udjela cijepljenih bolesnika s blažom kliničkom slikom” – rekla je Krobot.

Katica Čusek-Adamić, dr.med. je rekla kako su kategorije za koje je preporučeno cijepljenje trećom dozom korisnici staračkih domova i zaposlenici ustanova socijalne skrbi, zatim svi zdravstveni djelatnici, osobe starije od 65 godina, osobe mlađe životne dobi s teškim kroničnim bolestima. „Kategorije za koje je preporučeno ovo cijepljenje su korisnici staračkih domova i zaposlenici ustanova socijalne skrbi, zatim svi zdravstveni djelatnici, osobe starije od 65 godina, osobe mlađe životne dobi s teškim kroničnim bolestima. Velika kategorija procjepljivanja trećom dozom su osobe oslabljenog imunološkog sustava kojima je treća doza primarno cijepljenje u sklopu prve dvije.” rekla je Čusek Adamić.

Voditelj Operativno komunikacijskog centra PU varaždinske Danijel Leskovar je istaknuo kako osobe koje su cijepljene i imaju EU covid putovnicu mogu ući u Hrvatsku, a da bi se moglo ući u Hrvatsku bez mjere samoizolacije potrebno je imati ili EU covid putovnicu ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a vrijedi i antigenski test koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Od posljedica koronavirusa umrlo osam osoba

  U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena 143 nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što je testirano 399 osoba. Preminulo je osam osoba. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 249 pacijenata, od kojih njih 22 na respiratoru. Oporavilo se 235 oboljelih od koronavirusa i broj aktivnih slučajeva je 1.553. Cijepljenje će ovaj tjedan biti organizirano u Općoj bolnici Varaždin u dvorani 1 u podrumu Kirurgije i to danas i u petak […]

  today30/11/2021 4