play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Centri izvrsnosti – zaštitni znak Varaždinske županije

U razdoblju od dvije školske godine u čak sedam obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije uloženo je preko 15 milijuna kuna, u infrastrukturu te opremanje učionica i praktikuma. Tim povodom je danas zamjenica župana Silvija Zagorec u pratnji pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslava Huđeka te županijskog vijećnika Gorana Kaniškog obišla Učenički dom, Graditeljsku, prirodoslovnu i rudarsku školu, Strojarsku i prometnu školu Varaždin te Elektrostrojarsku školu u kojima su im zamjenik ravnatelja Učeničkog doma Renato Lukavečki, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček, ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos te Tamara Mikulić iz Strojarske i prometne škole pokazali radove koji se izvode, odnosno mogli su vidjeti i već opremljene učionice te praktikume. U tim školama nalaze se i sjedišta Centara izvrsnosti iz kemije (Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola), za hrvatski jezik i nove tehnologije te za elektrotehniku (Elektrostrojarska škola), te Strukovni centar izvrsnosti za strojarstvo (Strojarska i prometna škola).

Zamjenica župana je izrazila veliko zadovoljstvo viđenim te je rekla kako je prvi Centar izvrsnosti iz matematike osnovani 2007. godine, a danas nakon petnaest godina djeluje dvanaest centara izvrsnosti. „Ponosna sam na naše učenike koji izdvajaju svoje slobodno vrijeme kako bi dodatno usavršavali svoje talente, stjecali nova znanja i vještine te sam uvjerena da će sa novim stečenim znanjima, idejama i svojom inovativnošću doprinijeti napretku sredine u kojoj žive. U Centrima izvrsnosti koji su naš zaštitni znak našim je učenicima omogućen timski rad, istraživački pristup, rad s vrhunskim mentorima u moderno opremljenim učionicama i praktikumima. Ove školske godine je u rad centara uključeno 846 učenika s kojima radi 168 mentora. Obrazovanje je moć, a mi smo Županija znanja i obrazovanja. Stoga i stvaramo sustav jednakih šansi.” – rekla je zamjenica župana te naglasila kako je u razdoblju od dvije školske godine u sedam obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije uloženo preko 15 milijuna kuna što je zaista impresivno ulaganje.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek je u svom obraćanju naglasio kako je jedan od strateških ciljeva Varaždinske županija obrazovanje te su kroz modele izgradnje i dogradnje školskih ustanova i sportskih objekata stvoreni uvjeti za provođenje kvalitetnih obrazovnih programa koji nadilaze propisane zakonske standarde. „Centri izvrsnosti ove godine obilježavaju petnaest godina od osnivanja i slobodno mogu reći da je kroz tih petnaest godina napravljeno jako puno. Centri su postali nacionalno prepoznati projekt po čijem modelu su se razvijali centri izvrsnosti po drugim hrvatskim županijama i gradovima. Kvaliteta programa Centara izvrsnosti prepoznata je i na međunarodnoj razini od strane ECHA (European Council for High Ability) promocijom Centara izvrsnosti u Europski Talent Centar koji je jedan od 25 njih koliko ih djeluje diljem svijeta. Kada govorimo o ovom kompleksu kojeg danas obilazimo, treba reći da se ovdje jako puno radi i gradi te nadograđuje, a za otprilike dva tjedna bi sve trebalo biti gotovo. Kod Graditeljske škole je kompleks praktikuma iz kemije, Strojarska škola je naš Centar izvrsnosti iz strojarstva, a u Elektrostrojarskoj školi je, između ostalog, zvjezdarnica u kojoj se razvija program astronomije u području Centra izvrsnosti za fiziku te novi Strukovni centar izvrsnosti za elektrotehniku-rekao je pročelnik Huđek najavivši slijedeće programe i protokole. ”Tijekom obilježavanja Tjedna nadarene djece, 25. ožujka ćemo imati susret europskih talent točaka ,a 22. travnja organizirat ćemo međunarodnu konferenciju o nadarenima. Želim ovom prilikom istaknuti kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa zadovoljstvom prihvatilo pokroviteljstvo nad spomenutim događajem. Nakon toga, krajem listopada obilježiti ćemo 20. godišnjicu rada s nadarenim učenicima te 15. godišnjicu rada centara izvrsnosti.” – zaključio je pročelnik.

Zamjenik ravnatelja Učeničkog doma Renato Lukavečki je rekao kako je u sklopu Centra izvrsnosti i Učenički dom uredio jedan svoj dio. „Radi se o četiri trokrevetne i tri jednokrevetne sobe. Svi učenici koji dolaze u Varaždin iz ostalih dijelova Hrvatske u Centar izvrsnosti na različite edukacije i radionice, imat će osiguran smještaj u domu. Kapacitet doma je oko 250 učenika, a trenutno je smješteno 249 učenika – informirao je zamjenik ravnatelja Učeničkog doma.

Ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček je također iskazala oduševljenje i zadovoljstvo opremljenošću škole. „Opremljenost škole je zaista izvrsna, mi imamo četiri kompletno uređena laboratorija sa svim odličnim standardima, pa imamo sve pretpostavke za napredak. Kupili smo i puno dodatne opreme i uređaja te mislim da možemo raditi jako dobro” – rekla je ravnateljica Vrček.

U Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin izvode se radovi u sklopu radionice u kompleksu od 600 kvadrata. „Završeni su građevinski i elektrotehnički radovi te je nabavljena oprema za sve praktikume koji će se obnoviti. To veseli nas profesore kao i sve učenike.” – rekla je Tamara Mikulić iz Strojarske i prometne škole Varaždin.

Za završetak obilaska odabrana je Elektrostrojarska škola u kojoj je ravnatelj Igor Kos sudionicima obilaska pokazao prostore koji se uređuju i opremaju. „Mi polako postajemo škola izvrsnosti, uređujemo multimedijalnu dvoranu u kojoj će se odvijati program astronomije. Pri samom završetku je i zvjezdarnica, a u njoj će se odvijati programi namijenjeni osnovnim i srednjim školama, a želja nam je zvjezdarnicu svakako i popularizirati u javnosti pa ćemo održavati i predavanja te seminare.” – zaključio je ravnatelj Kos.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Sastanak načelnika Vinice s predstavnicima udruga

  U dvorani Općine Vinica prošloga četvrtka je vinički načelnik Branimir Štimec održao sastanak s predstavnicima udruga s općinskog područja. Načelnik Štimec je tom prigodom predstavio aktualne projekte u Općini Vinica i najavio buduće događaje i radionice. Prva će se održati 19. listopada u dvorani Općine pod nazivom „Budimo spremni - upoznajmo svoje područje“, iduća će biti 23. studenog pod nazivom „Budimo spremni- Pripremimo se prije“, a dan nakon, 24. studenog, […]

  today08/10/2022 76

  0%