play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Čak osam medalja i titulu šampiona osvojili su poljoprivredni proizvođači iz Varaždinske županije 

Odličan uspjeh postigli su poljoprivredni proizvođači iz Varaždinske županije na 4. ocjenjivanju prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla koje je, povodom 8. Sajma zimnice, održano 4. i 6. listopada u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Uz titulu šampiona, osvojili su ukupno osam medalja, dvije zlatne, četiri srebrne i dvije brončane medalje te dva priznanja.

Za Miješani sirup od cvijeta i bobica bazge Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Štefanec osvojilo je titulu šampiona u kategoriji sirupi, a uz to su za svoj Sok od bobica bazge osvojili zlatnu medalju. Ovime je OPG Štefanec ponovio lanjski uspjeh, kada su također osvojili titulu šampiona, ali u kategoriji octova sa svojim octom od bobica bazge.


Zlatnu medalju osvojio je OPG Dario Pocedulić za Sušenu tjesteninu od heljde, proizvod od autohtone sorte Varaždinske heljde, koja je prije godinu dana postala čuvana sorta na razini Republike Hrvatske.

Za proizvode od Ludbreškog hrena, izvornog proizvoda zaštićenog na nacionalnoj razini, Agro Altera d.o.o. osvojila je čak pet medalja. Za svoje proizvode Naribani Ludbreški hren, Ekstra ljuti ludbreški hren i Ludbreški hren s jabukom osvojili su srebrne medalje, a bronce za  Ludbreški hren s peršinom i Ludbreški hren s brusnicom.

Nagrađen je još jedan autohtoni proizvod Varaždinske županije, koji je zaštićen na razini Europske unije: PPP Cafuk je osvojio srebro za svoje Kiselo varaždinsko zelje.

Uspjeh je upotpunio OPG Bajnski dvori, koji je dobio priznanje za Domaći jabučni ocat, dok je Agro Altera, uz medalje, osvojila i priznanje za Ludbreški hren s feferonima.

Sajam zimnice i autohtonih proizvoda organizira se u Zagrebu povodom Svjetskog dana hrane koji se svake godine obilježava 16. listopada, a organizator Ministarstvo poljoprivrede osigurava izlagačima besplatno sudjelovanje. Dio ponude Sajma jest i deset proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini Europske unije, odnosno imaju prijelaznu nacionalnu zaštitu. Među njima su čak tri proizvoda iz Varaždinske županije: Varaždinsko zelje, Ludbreški hren i Varaždinsko bučino ulje.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Obilježen Dan Grada Lepoglave

    Povodom Dana Grada Lepoglave, u petak, 8. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Uz članove Gradskog vijeća, predstavnike ustanova i institucija te čelnih ljudi drugih gradova i općina, nazočili su joj i drugi gosti i uzvanici, među kojima izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, v.d. predsjednik Hrvatske narodne stranke i načelnik Općine Cestica Mirko […]

  today09/12/2023 4

  0%