play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Čak 300-tinjak djece i mladih na 9. Smotri dječjih folklornih skupina Varaždinske županije, pobjednici su DFD „Sončece“

Ples, pjesma i veliko veselje zavladali su u nedjelju dvoranom OŠ Vladimir Nazor u Svetom Iliji, a kako i ne bi kad je tamo održana 9. Smotra dječjih folklornih skupina Varaždinske županije. Okupilo se 300-tinjak djece i mladih, čije je nastupe publika neprestano nagrađivala pljeskom.  Smotru su organizirali Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD Beletinec, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, Varaždinske županije i Općine Sveti Ilija. Nastupilo je 11 dječjih skupina iz devet kulturno-umjetničkih društva: KUD Beletinec, KUD “Mak” Trnovec (dvije grupe), KUD “Klaruš” Maruševec (dvije grupe), Centar tradicijske kulture Varaždin, KUD “Marof” Novi Marof, KUD “Ježek” Beretinec, KUD Vidovec, KUD “Ljuba voda” Ljubeščica i Dječje folklorno društvo “Sončece” Varaždin. Pobjednici Smotre su DFD „Sončece“ koji će time predstavljati Varaždinsku županiju na Državnoj smotri dječjeg folklora u Kutini u listopadu ove godine. Starija dječja grupa KUD-a „Klaruš“ izabrana je za nastup na Dječjim vinkovačkim jesenima, na Brodsko kolo – dječju smotru „Igra kolo maleno“ ide KUD Beletinec, a na Đakovačkim vezovima – Malim vezovima nastupit će KUD „Mak“ Trnovec – stariji uzrast. “Imamo sreću da je ovogodišnjoj Smotri nastupilo 11 dječjih grupa, što je pokazatelj ponovnog rasta zanimanja djece za folklor i očuvanje kulturne baštine. Smotra je dokaz da je doista vrijedno ovo što rade amateri. Po tome naša Varaždinska županija može biti itekako prepoznatljiva budući da se možemo pohvaliti uspjesima svih naših dječjih folklornih grupa” istaknuo je predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije Zlatko Peharda.

Čestitke je organizatorima, kao i svim sudionicima uputio župan Anđelko Stričak. “Naša Zajednica kulturno-umjetničkih udruga osnovana je 29. travnja 2003. godine, pa je ovo odlična prilika da im čestitamo 20. rođendan. Čestitam i svim malim folklorašima, na koje smo jako ponosni, posebno zato što se u svoje slobodno vrijeme bave upravo folkorom. Zahvaljujemo i voditeljima te svima koji su ih pripremali za nastup. Uživali smo u njihovim izvedbama plesova i pjesama koje su nekad plesali i pjevali njihovi, ali i naše bake i djedovi. Vjerujem da im bavljenje folklorom čini zadovoljstvo i radost, a za sve nas je važno što time čuvaju naše običaje i tradiciju” rekao je župan Stričak.

Ponos nije krio domaćin, predsjednik KUD-a Beletinec Franjo Kuharić.  – Veseli nas što smo imali priliku organizirati Smotru u novoj školi i dvorani, u fantastičnom ambijentu. Nastupilo je oko 300 djece i mladih, mislim da je to najveći broj okupljene djece na jednom mjestu nakon pandemije – naveo je Kuharić.

Dodajmo da je selektorica 9. po redu Smotre dječjih folklornih skupina bila Katica Tomac.

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Podnošenje zahtjeva za nabavu mineralnog gnojiva započinje 1. travnja

  Temeljem Pravilnika o provedbi Programa potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu mineralnog gnojiva objavljenom u petak, 25. ožujka 2021., zahtjevi za potporu će se podnositi u razdoblju od 1. travnja do 15. svibnja 2022. godine. Za provedbu Programa u cilju osiguravanja određene nadoknade za porast cijene gnojiva te kako bi se zadržala dosadašnja razina poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj osiguran je iznos od 200 milijuna kuna, a predviđa se da će […]

  today29/03/2022 53

  0%