play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Brojne povijesne postrojbe uveličale ovogodišnju Čiselsku nedelu v Maruševcu

Uz Jurjevo i Rokovo, Čiselska nedela je jedan od najočekivanijih blagdana na području Općine Maruševec. Blagdan Kraljice svete Krunice odnosno Čiselska nedela posljednje je veliko proštenje u ovom dijelu godine kojeg građani redovito posjećuju. Bilo je tako i prošlog vikenda.

Čiselska nedela tradicionalno je započela Budnicom Kuburaške udruge Maruševec, ujedno i organizatora ove poznate manifestacije. U Maruševec su se ove godine zaputile i povijesne postrojbe te kuburaška društva i udruge iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Zagrebačke županije. Manifestaciji je prisustvovao te je svojim dolaskom podržao župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kojemu su povijesne postrojbe, udruge i društva postrojene kod Župne crkve svetog Jurja predale prijavak u pratnji zapovjednika KUM-a Vladimira Podbojca te uz prisustvo načelnika Općine Maruševec Marija Klapše i predsjednika Općinskog vijeća Damira Šprema.

Uslijedio je mimohod do crkve gdje je održano misno slavlje koje je predvodio Nikola Tomašević, pastoralni pomoćnik u Župi Maruševec uz župnika Župe Maruševec Krunoslava Milovca i Valenta Posavca, dekana ivanečkog dekanata i kanonika Zbornog kaptola.U sklopu programa Čiselske nedele održan je i 12. Sajam v Maruševcu koji je i ove godine omogućio predstavljanje proizvoda i aktivnosti vrijednih poljoprivrednika i članova udruga sa šireg maruševečkog područja posjetiteljima manifestacije.

Na Sajmu su se mogla kušati tradicijska jela, slastice, prirodni likeri, sokovi i proizvodi, kupiti unikatni ručni radovi, razgledati domaće životinje, a građani su se mogli upoznati i sa gljivarskim svijetom. Iza izlagačkih štandova Turističke zajednice Sjever Zagorja koja obuhvaća i Općinu Maruševec, posjetiteljima su se predstavili KUD “Klaruš” Maruševec, Udruga žena ”Maruša” Maruševec, Učenička zadruga Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec, DVD Maruševec, Božica Varga iz Čalinca, OPG Špoljar iz Čalinca, Sanja Martinčević iz Čalinca, Udruga žena Jurketinec, Katica Fogec iz Jurketinca, Udruga žena Vidovec, Maja Ferenčak iz Ledinca, Udruga “Ivanečko sunce” Ivanec, Božena Carević iz Ivanca, Društvo uzgajatelja malih životinja “Fauna” Ivanec te Čakovečko gljivarsko društvo Smrčak.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša istaknuo je prilikom obilaska štandova kako je zadatak Općine Maruševec očuvanje njezine tradicije i svih njenih vrijednosti. -Čuvanjem naše tradicije i baštine pokazujemo koliko i zašto volimo Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju, koliko ih poštujemo i zašto se njima možemo ponositi. Velik broj izlagača, povijesnih postrojbi, udruga, društava iz naše ali i susjednih županija i Republike Slovenije dokaz su vrijednosti i veličine ove manifestacije koju brižno čuva i njeguje Kuburaška udruga Maruševec čijim članovima i članicama čestitam na organizaciji događanja svih ovih godina, naglasio je Klapša te zahvalio svim izlagačima na dolasku i sudjelovanju.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Međunarodni dan ljudskih prava: „U Varaždinskoj županiji više od 6.000 stranih radnika, ljudska prava moramo držati kao kap vode na dlanu“  

    Dana, 10. prosinca, u cijelom se svijetu obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. U Varaždinskoj županiji obilježen je zahvaljujući udruzi Bedem ljubavi Varaždin, Koordinaciji za ljudska prava Varaždinske županije i Savjetu mladih Varaždinske županije. U petak su zajednički organizirali okrugli stol na temu „Položaj i problemi mladih, posebice pripadnika ranjivih skupina, u Varaždinskoj županiji“, u sklopu projekta "JEDNAKI Status, Mogućnosti, Odgovornosti" kojeg provodi Bedem ljubavi, a financira Središnji državni ured […]

  today11/12/2023

  0%