play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Branitelji i učenici u projektu „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“

Projekt „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ kojeg zajedno, pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske provode Udruga veterana 7. gardijske brigade „PUMA“ i Druga gimnazija Varaždin, jučer je 13. svibnja predstavljen u Županijskoj palači u Varaždinu.

Projekt su predstavili Jurica Šare iz Udruge veterana 7. gardijske brigade „PUMA“, Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, Nikola Slunjski, profesor povijesti na Drugoj gimnaziji Varaždin te Antonija Hajec, učenica trećeg razreda Druge gimnazije Varaždin.

Kako je istaknuto na predstavljanju projekta, cijeli koncept projekta baziran je na tematici Domovinskog rata, a tijekom provedbe projekta učenici imaju različite aktivnosti pa su tako podijeljeni u grupe gdje istražuju neki važan događaj ili osobu iz lokalne povijesti nastojeći tako spoznati kako su ti događaji ili pojedinci utjecali na zajedničku nacionalnu prošlost. Time učenici postaju mali istraživači koji iščitavaju brojne izvore iz kojih prikupljaju informacije i samostalno stvaraju zaključke.

Domovinski rat nije dovoljno opisan u školama, pa smo ovim projektom nastojali pojačati tematiku Domovinskog rata kako bi učenici dobili više znanja o samome Domovinskom ratu i svemu onome što mu je prethodilo. Stoga su članovi naše udruge koji su prošli ratišta učenicima iz svog vlastitog iskustva pričali o Domovinskom ratu što je njima bilo vrlo zanimljivo i poučno – rekao je Jurica Šare dodavši kako su učenici mogli spoznati da se povijest nije događala tamo negdje daleko i da je nisu stvarali tamo neki nepoznati ljudi već su je stvarali naši sugrađani.

Nikola Slunjski, profesor povijesti na Drugoj gimnaziji Varaždin je istaknuo kako je riječ o projektu gdje učenici kroz čitav niz aktivnosti produbljuju svoja znanja o nacionalnoj povijesti, kulturi i sportu te tako izgrađuju svijest o svojem lokalnom i nacionalnom identitetu.
U projektu učenici imaju različite aktivnosti. Podijeljeni su u grupe gdje svaka mora istražiti neki važan događaj ili osobu iz lokalne povijesti i spoznati kako su ti događaji ili pojedinci utjecali na našu zajedničku nacionalnu prošlost. Time učenici postaju mali istraživači koji iščitavaju brojne izvore iz kojih prikupljaju informacije i stvaraju zaključke. Osim toga organiziraju se različita predavanja i okrugli stolovi gdje učimo o suvremenoj hrvatskoj povijesti od znanstvenika, stručnjaka ili od neposrednih sudionika povijesnih zbivanja. Posebnu vrijednost našem projektu daju terenske nastave kroz koje učenici na izvornim lokalitetima, na vrlo zoran i upečatljiv način slušaju o događajima iz hrvatske povijesti od lokalnih stručnjaka i izvornih sudionika događaja – rekao je Slunjski te dodao kako se radi o kvalitetnijem načinu učenja od onog klasičnog u učionicama jer su učenici na terenskoj nastavi prošli već gotovo cijelu Hrvatsku, od Vukovara do Dubrovnika.

Projekt i suradnju je pohvalio i Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije istaknuvši pritom kako spomenuti projekt traje od početka formiranja Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest.
Program se zove od kraljice do učiteljice, kraljica je sinonim za matematiku, a povijest je učiteljica života. Ovaj projekt je izuzetno važan za Varaždinsku županiju. Znamo značaj i ulogu sedme gardijske brigade u obrani i oslobađanju Hrvatske i dobro je da učenici naših škola posjećuju mjesta i točke na kojima su branitelji s ovog područja ostavili duboki trag. Uvijek kad je ratno stanje, javljaju se najhrabriji, a naši varaždinski branitelji su to svakako bili – rekao je pročelnik Huđek.

Antonija Hajec, učenica trećeg razreda Druge gimnazije Varaždin je rekla kako se uključila u ovaj projekt jer voli povijest, a poglavito ju zanima novija hrvatska povijest.
Odlasci na teren su bili jako zanimljivi jer smo čuli mnoge korisne, zanimljive i živopisne informacije. Posebno nam je bilo zanimljivo u Dubrovniku, Vukovaru i Pakracu gdje smo se uvjerili u hrabrost i junaštvo naših branitelja, a istovremeno smo odali i počasti svim poginulim te preminulim hrvatskim braniteljima.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potpisan 15 milijardi i 200 milijuna kuna vrijedan Razvojni sporazum

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Varaždin je danas stigao u pratnji devet ministara. Povod je bio potpisivanje 15 milijardi i 200 milijuna kuna vrijednog Razvojnog sporazuma „Sjever Hrvatske“ koji je premijer Plenković potpisao sa županima pet sjevernohrvatskih županija i to Krapinsko zagorske, Međimurske, Koprivničko križevačke, Bjelovarsko bilogorske i Varaždinske županije. Sporazum se odnosi na suradnju u područjima zdravlja i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, […]

  today27/12/2021 120

  0%