play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Bogat martinjski vikend u Novom Marofu

Blagdan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara, tradicionalno je obilježen i na novomarofskom području, a i ove je godine za organizaciju proslave jednog od najveselijih vinogradarskih blagdana bila zadužena Udruga vinogradara i voćara “Pinta”, u suradnji s Gradom Novi Marofom te gradskom Turističkom zajednicom i Pučkim otvorenim učilištem.

Kao uvod u proslavu Martinja, u petak je u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice u Remetincu prečasni Anđelko Košćak održao zanimljivo predavanje o grofu Baltazaru Patačiću koji je davne 1696. godine osnovao vinopijsko društvo „Pinta” po kojem ime nosi novomarofska udruga vinogradara i voćara. U čast svetom Martinu, u subotu je, u sklopu 8. cross lige „Godišnja doba na Čevu” organizirana Martinjska utrka, a vrhunac proslave bila je manifestacija „Martinje v Marofu” održana ispred Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu. Iako zbog epidemiološke situacije nije bilo ni govora o većem okupljanju građana, oni koji su došli odlično su se zabavili uz martinjske običaje i martinjski sajam, dobro jelo i još bolje vino. Organizatori su, naime, gostima ponudili kotlovinu, pečene kestene i ponajbolja vina članova udruge „Pinta”, a o dobrom raspoloženju brinuo je zagorski sastav „Fiškali”. Dugogodišnji predsjednik „Pinte” Dragutin Košćak, koji i danas kao član udruge aktivno sudjeluje u organizaciji svih manifestacija, zadovoljan je „Martinjem v Marofu”, ali i vinogradarskom godinom. „Bila je to prilično dobra vinogradarska godina, možda ne baš količinski izdašna, ali svakako možemo biti vrlo zadovoljni kvalitetom grožđa i mošta, a sada i mladog vina” – rekao je Košćak dodavši da su marofski vinari poznati po kvalitetnim vinima s kojima su uvijek uspješno sudjelovali na izložbama vina. „Protekle godine regionalne izložbe vina uglavnom su otkazivane, neke su od njih održane s ograničenim brojem sudionika pa nismo imali puno prilika za prezentiranje vina, no Varaždinska županija organizirala je i financijski pomogla izlaganje naših ponajboljih vina na svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu. Četiri naša člana – vinarije Šafran, Košćak, Kopjar i Bolfan Vinski vrh, osvojila su vrlo značajna priznanja za svoja vina, odnosno srebrne i brončane medalje” – kazao je Košćak.

Za krštenje mošta na „Martinju v Marofu” i ovoga je puta bio zadužen ceremonijal-meštar Krunoslav Čolo, a u ceremoniji mu je pomogao gradonačelnik Siniša Jenkač. „Još smo se jednom lijepo družili uz ovu našu tradicionalnu i građanima omiljenu manifestaciju, ali mi je žao što se zbog epidemiološke situacije nismo mogli okupiti u većem broju. No mjere moramo poštivati i nadati se boljim danima i brojnijim druženjima kad ova pandemija prođe, u čemu svi trebamo dati svoj doprinos” – poručio je Jenkač te dodao da se, unatoč svemu, tradicija mora čuvati.

„Brojne udruge i društva s našeg područja njeguju starinu i običaje i Grad im u tome pomaže, a to ćemo činiti i dalje jer nam je tradicija važna. I u ovim turbulentnim vremenima ne odustajemo od naših manifestacija” – kazao je gradonačelnik Jenkač te podsjetio da će priliku za novo druženje građani Novog Marofa i okolice dobiti krajem studenoga kad će se održati predbožićni sajam na otvorenom.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Stotinjak najjačih CrossFit®-era u regiji natjecalo se na 10. uzastopnom Varaždin Throwdown-u

  Proteklog vikenda na vanjskim terenima sportskog centra Graberje u Varaždinu održan je Varaždin Throwdown 2024, deseto izdanje dvodnevnog međunarodnog natjecanja u CrossFit®-u, ove godine po prvi puta u timskom izdanju. Natjecanje je organizirala Udruga Active Vita u suradnji sa Zajednicom sportskih udruga Grada Varaždina. Natjecanje već deset godina dovodi najspremnije CrossFit® natjecatelje u regiji u Varaždin i postalo je jedan od prepoznatljivih sportskih događaja koji na najbolji način promoviraju grad […]

  today27/05/2024

  0%