play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Besplatni školski obrok za učenike u riziku od siromaštva

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je završna konferencija projekta „Užina za sve IV (školska godina 2021.-2022.) , a putem ovog EU projekta  je u 33 osnovne škole Varaždinske županije osiguran besplatan školski obrok za učenike u riziku od siromaštva. Nositelj projekta je Varaždinska županija, a partneri su sve osnovne škole čiji je Županija osnivač.

Projekt je još u svibnju 2021. godine prijavljen na poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a krajem kolovoza odobren je maksimalan iznos bespovratnih sredstava, 999.081,83 kuna iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije i iz državnog proračuna.

Završnoj konferenciji nazočili su i zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek, Andrea Holi iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, kao i Romana Kranjčić iz Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Zamjenica župana je u svom govoru naglasila kako je korona kriza imala učinak i na ekonomski i na socijalni status mnogih obitelji koje su tijekom tog perioda ostajale bez prihoda i zaposlenja pa se takvo stanje odrazilo i na mogućnost ulaganja roditelja u podmirivanje potreba djece.

-Kako je riječ o temeljnoj potrebi, kao županijska vlast zagovaramo da to pravo mora biti dostupno svima pod jednakim uvjetima

Osigurati besplatan obrok djetetu nije važno samo iz razloga same prehrane, ono je važno jer na taj način ulažemo u zdravlje i socijalizaciju djeteta i poboljšavamo dječje obrazovne ishode. S gotovo milijun kuna dobivenih bespovratnih sredstava kroz projekt „Užina za sve IV“ prehrana je u ovoj školskoj godini bila osigurana za 994 učenika iz 33 osnovne škole kojima je osnivač Varaždinska županija.

Uz to, Varaždinska županija je u proračunu za ovu godinu izdvojila još dodatnih dva milijuna kuna za prehranu 1912 učenika koji su zadovoljili kriterij – ostvareno pravo na dječji doplatak – rekla je zamjenica župana.

– Valja naglasiti i kako smo uveli i sufinanciranje prehrane učenicima srednjih škola (njih 80) u riziku od siromaštva, jer problem ne nestaje završetkom osnovne škole

Za tu namjenu u ovoj godini osigurano je 120 tisuća kuna.

Time stvaramo sustav jednakih šansi jer želimo da se svako dijete osjeća jednako vrijedno i zadovoljno, a pridonijeti odgoju takvog djeteta u budućnosti znači imati kvalitetnog čovjeka koji će biti na korist i ponos svoje zajednice, županije, ali i države – zaključila je zamjenica župana Zagorec dok se resorni pročelnik Huđek zahvalio svim ravnateljima na sudjelovanju u projektu i suradnji kao i na pomoći oko organizacije provođenja projekta.

Ravnateljima osnovnih škola je tehničke detalje projekta predstavila Andrea Holi iz Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije, koja pruža savjetodavnu podršku u provođenju „Užine za sve IV“.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Novih 4,1 milijun kuna za projekte male infrastrukture

  Na sjednici Upravnog odbora Lokalne akcijske grupe - Sjeverozapad, koja je održana u ponedjeljak, 20. lipnja, donijete su odluke o odabiru projekata za Mjeru 7.4. - Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Temeljem ovih odluka o dodjeli  bespovratnih sredstava 14 jedinica lokalne samouprave s područja LAG-a Sjeverozapad dobit će ukupno 4,1 milijun kuna bespovratnih sredstava […]

  today24/06/2022 6