play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Besplatan razgled Županijske palače i Centra za posjetitelje

Društvo turističkih vodiča i pratitelja Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Varaždina i Turističkom zajednicom Varaždinske županije i ove su se godine uključili u obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča. Već više od deset godina varaždinski turistički vodiči povodom svog dana organiziraju besplatno vođenje koje je ovog puta bilo posvećeno povijesti Županijske palače u Varaždinu. Tako su svi zainteresirani građani, uz stručno vodstvo, besplatno mogli razgledati zgradu Županijske palače i jedinstveni Centar za posjetitelje.

Dobrodošlicu im je u Županijskoj palači zaželio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Drago mi je što su turistički vodiči, povodom njihovog dana, ove godine odlučili naše građane provesti kroz Županijsku palaču i Centar za posjetitelje te im na taj način približiti povijest ne samo zgrade već i Varaždinske županije. Posjetitelji su se tako imali prilike upoznati sa Županijskom palačom koja je stara 252 godine, obišli su Skupštinsku dvoranu, Malu dvoranu, upoznali se s povijesnim kartama županije, svim dosadašnjim županima od 1181. godine do danas, grbovima i zastavama naših općina i gradova, a imali su prilike upoznati se i s odorom naših husara. Šetajući kroz Centar za posjetitelje mogli su se upoznati sa svim znamenitostima kojim Varaždinska županija raspolaže, od vulkana Gaveznice, Gomile u Jalžabetu, špilje Vindije, vunastog nosoroga Erika, proći razdoblja od dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, upoznati se s dvorcima, kurijama, utvrdama na području Varaždinske županije, a mogli su saznati i kakve veze ima zmaj s dvorcem Trakošćan. Vjerujem da su svi koji su obišli Županijsku palaču i Centar za posjetitelje imali što za vidjeti, da su nešto novog i naučili te se nadam kako će ih ovaj posjet samo potaknuti da se i sami upute na te lokacije diljem Varaždinske županije i uvjere se u bogatstvo prirodnih ljepota i znamenitosti kojima Varaždinska županija raspolaže – rekao je župan Stričak.

Predsjednica Društva turističkih vodiča i pratitelja Varaždin Aleksandra Cmrečki istaknula je kako je Društvo prošle godine obilježilo 18. godina svog djelovanja.

– Svake godine pripremamo nešto posebno i novo za naše sugrađane, u suradnji s TZ Grada Varaždina, a ove godine i s TZ Varaždinske županije. Uz tradicionalan razgled grada povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, posebna nam je čast voditi naše sugrađane i njihove goste i na naš dan, Međunarodni dan turističkih vodiča koji se od 1990. godine obilježava 21. veljače. Iz godine u godinu građani sve više prepoznaju naše aktivnosti i na tome smo im zahvalni. Vodeći ih gradom i mi nešto novog saznamo jer je to prilika da nam građani ispričaju i neka svoja sjećanja i priče iz djetinjstva te se na taj način međusobno dopunjujemo. Iz tog smo razloga došli i na ideju da svake godine našim građanima predstavimo jednu poznatu građevinu u našem gradu, a zbog velikog upita odlučili smo ih ponovno provesti kroz Županijsku palaču koja ima i novi Centar za posjetitelje – rekla je Aleksandra Cmrečki.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“

  U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva „Kaj je naša duša i naša popiefka“. Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole […]

  today13/04/2024 5

  0%