play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Arboretum Opeka dodijeljen Varaždinskoj županiji na korištenje

Vlada RH je na sjednici donijela Odluku o davanju na uporabu arboretuma Opeka Varaždinskoj županiji i to na 50 godina bez naknade. Naime, Varaždinska županija dosad je imala pravo uporabe dvorca Opeka temeljem ugovora sklopljenog s Ministarstvom državne imovine, međutim njime nije bio obuhvaćen i arboretum.

Obnova dvorca je u tijeku te je potrebno provesti i obnovu arboretuma. S obzirom da se radi o kulturnom dobru koje je zaštićeno kao jedna cjelina, dopisom od 18. listopada 2022. Županija je zatražila dodjelu nekretnine na istovjetan način kako su joj dodijeljeni građevina dvorac Opeka i Vrtlareva kuća. Vlada je zahtjev prihvatila i dodijelila arboretum Opeka na uporabu Varaždinskoj županiji na razdoblje od 50 godina, čime će se, ističe se u Odluci, osigurati kontinuirana skrb o navedenom kulturnom dobru te provođenje mjera zaštite i očuvanja.

Zahvaljujem Vladi premijera Andreja Plenkovića što je prepoznala jedan od strateških projekata Varaždinske županije, te nam, uz dvorac Opeku i Vrtlarevu kuću, sada na korištenje dodijelila najvredniji park kontinentalne Hrvatske – arboretum Opeku. Zahvalu upućujem i svim saborskim zastupnicima, resornim ministarstvima te svim ostalim dionicima koji su bili uključeni u projekt revitalizacije tog cjelokupnog kompleksa. Uvjeren sam kako ćemo zajedničkim nastojanjima i s Općinom Vinica, našim upravnim odjelima, javnim ustanovama, stručnjacima, ali i mještanima iznaći najbolji model da ovaj najvredniji hortikulturni objekt u srednjoj Europi ponovno dobije reprezentativan izgled. Da bude prepoznat kao mjesto okupljanja, stjecanja i razmjene znanja mnogim učenicima, studentima, odraslima, znanstvenicima, stručnjacima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, ali i mjesto odmora i uživanja u zaštićenoj prirodnoj rijetkosti” – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Kompleks dvorca i arboretuma Opeka u Marčanu ima svojstvo kulturnog dobra i nalazi se na Listi zaštićenih kulturnih dobara. Arboretum Opeka je zaštićen još daleke 1947. godine te je proglašen spomenikom parkovne arhitekture. Primjer je parkovne arhitekture visoke estetske i dendrološke vrijednosti. Nosi obilježja pejzažnog i romantičnog perivoja kojeg je počeo oblikovati sredinom 19. stoljeća tadašnji vlasnik dvorca grof Marko Bombelles, donoseći brojne biljne vrste iz različitih krajeva svijeta. Upravo je smišljenom primjenom raznih biljnih vrsta stvoren jedinstven oblikovni izričaj po kojemu je perivoj bio poznat diljem Europe.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Počelo natjecanje Rimac Formula Student Alpe Adria

  Novi Marof ugostio 800-tinjak studenata na prestižnom međunarodnom natjecanju. Formula Student je najprestižnije, najveće i jedno od najzahtjevnijih međunarodnih natjecanja u kojem studenti sami konstruiraju, izrađuju te testiraju prototipe trkaćih bolida. Rimac Formula Student Alpe Adria dio je globalne Formula Student zajednice i najveći je događaj ove vrste u regiji. 36 studentskih timova iz 14 europskih zemalja od srijede do nedjelje nalaze se u Novom Marofu, a na stazi St […]

  today27/08/2021 124

  0%