play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Aquafest se vratio u Varaždinske Toplice s međunarodnim stručnim skupom i koncertom

Nakon prošlogodišnje stanke zbog epidemije koronavirusa, u Varaždinskim Toplicama u petak je održan Aquafest. Toplička manifestacija u organizaciji Turističke zajednice, Zavičajnog muzeja i Grada Varaždinskih Toplica se vratila, iako u nešto smanjenom obliku. Održani su međunarodni stručni skup „Termalna voda jučer, danas, sutra“, scenski prikaz rimske žrtve božici Dijani – Luni te koncert pijanista Zvjezdana Ružića.

Gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je da Varaždinske Toplice pripremaju posebne manifestacije s namjerom da se koristi bogati kulturno-turistički potencijal grada. „U mjesec dana ovo je treći festival na otvorenom. Imali smo izložbu našeg fotografa Damira Mrvčića, zatim Toplički Art Festival, a prvi vikend u lipnju rezerviran je za Aquafest, bez obzira na vrijeme i uvjete. Imali smo stručni skup s odličnim predavačima. Smatram da treba ulagati u struku i struku slušati, okupljati ljude s bogatim znanjem i to znanje koristiti. Najljepši završetak je ovaj scenski prikaz žrtve i savršeni koncert Zvjezdana Ružića. Ovom manifestacijom naglašavamo važnost naše termalne vode. U 19. st. u jednom bečkom laboratoriju radila se analiza topličke vode i oni su ju flaširali. Kad mi počnemo flaširati tu vodu, moja zadaća kao gradonačelnice bit će ispunjena.” – rekla je Ratković.

U Varaždinskim je Toplicama bila i zamjenica župana Silvija Zagorec. „Varaždinske Toplice imaju ogroman turistički potencijal, a Varaždinska županija je to prepoznala i dalje će podržavati. Važno je imati i vertikalu vlasti. Tako Ministarstvo kulture kontinuirano ulaže u ovo arheološko nalazište, što je nedavno potvrdila i ministrica koja je bila u Varaždinskim Toplicama. Mogu samo pohvaliti gradonačelnicu i njezin tim organizatora za ovu manifestaciju koja je posvećena jednom prošlom vremenu koji se trude oživjeti, a koje je obilježilo Varaždinske Toplice” – kazala je Zagorec.

Na arheološkom lokalitetu u Varaždinskim Toplicama izveden je scenski prikaz rimske žrtve božici Dijani – Luni. „Inspirirala me prekrasna mramorna glava koja je otkrivena tijekom arheoloških istraživanja u samom bazenu, koja prikazuje božicu Dijanu Lunu. Ona je bila zadužena za zaštitu cijele prirode, mi bi danas rekli za ekologiju. Odabrali smo u ovoj situaciji žrtvu Dijani Luni da nam pomogne da ovoj pandemiji dođe kraj” – rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović.

Direktorica Turističkog ureda Lana Husnjak napomenula je da prošle godine nije bilo Aquafesta „Ove godine su nam mjere ipak dopustile dio sadržaja. Nema tradicionalne rimske povorke, nema radionica, nema sajma. Ali imamo treći međunarodni znanstveni skup. Imamo i lokalitet koji je inspiracija za čitavu priču Aquafesta. Gost nam je fantastičan mladi pijanist i skladatelj Zvjezdan Ružić, koji je često gost naše glazbene škole, na jedinstvenom lokalitetu uz bazen i rimske hramove. Dugo su godina Varaždinske Toplice zapele u nekoj kolotečini, ali ovaj kotačić koji se konačno pokrenuo ništa više ne može zaustaviti. Tu su velika ulaganja i u Specijalnu bolnicu i privatne inicijative, sustav Bernarda. Svi težimo i da se naš arheološki lokalitet stavi u funkciju, da postane in situ muzeju. Varaždinske Toplice su konačno na pravom putu da postanu ono što su nekada davno bile – vrhunsko mondeno srednjoeuropsko lječilište. Zdravstveni turizam je u fokusu, ali i vrhunski kulturni i gastro turizam” – rekla je Husnjak.

Jedna od tema međunarodnog stručnog skupa bio je kapitalni projekt izgradnje i opremanja Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, tzv. Spinalni centar. Ravnatelj bolnice Denis Kovačić istaknuo je da je to, s obzirom da se radi o specifičnoj kategoriji bolesnika, kapitalni projekt ne samo u županiji nego u zdravstvu Hrvatske. „S gotovo 113 milijuna kuna financiran je iz sredstava EU fondova i države. Očekujemo u ovo doba iduće godine ili nešto ranije da ćemo otvarati taj centar i pustiti prve pacijente unutra. Energetski smo obnovili sve smještane kapacitete bolnice. Cijelo to vrijeme smo radili i zbrinjavali pacijente, a jedan period smo bili i sekundarni COVID centar. Nadamo se s procjepljivanjem, u našoj ustanovo preko 70 posto svih djelatnika je cijepljeno, da ćemo se vratiti na normalne brojke popunjenosti kapaciteta. Specijalna bolnica je oduvijek bila nositelj zdravstvene i zdravstveno-turističke djelatnosti. Imamo gotovo 500 kreveta ugovorenih s HZZO-om, a gotovo još toliko koji mogu biti na slobodnom tržištu” – kazao je Kovačić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  U Varaždinu u ponedjeljak „Koncert u mraku“

  Djela Georgea F. Handela, Ivana Padovca, te Josipa Hatzea u deklamiranoj i u pjevanoj verziji glavna su tema ovogodišnjeg, već možemo reći, tradicionalnog koncerta gdje će glazbenici i ovoga puta publici predstaviti u mraku. „Koncert u mraku“ na kojem uz sopranisticu Jelenu Štefanić i mezzosopranisticu Sofiju Cingula nastupaju Ivana Godec-Vinceković na klaviru i Darko Rušec na gitari, održat će se u ponedjeljak 30. listopada 2023. godine u klubu Europa Media […]

  today25/10/2023 73

  0%