play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Antončić: Izolirani slučaj ne smije zasjeniti sve uspjehe naših učenika na natjecanjima  

 

Posljednje nemile scene fizičkog sukoba profesora i učenika u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi ponovno su skrenule pozornost javnosti na problem nasilja u školama. Tim povodom je u HRT-ovoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska” gostovao varaždinski učenik Luka Antončić, predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Hrvatske, najvišeg tijela učenika osnovnih i srednjih škola u državi te član Predsjedništva Mladeži HDZ-a Varaždinske županije.

 

Uz Luku, gosti emisije bili su predsjednica Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Lovrić i profesor Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića u Sinju, Marko Buratović.

 

Kako spriječiti nasilje u školama, što treba mijenjati u sustavu obrazovanja kako do ovakvih situacija više nikada ne bi došlo, ali i koji su uzroci ovakvih incidenata te koja su moguća rješenja, samo su dio pitanja na koja su sudionici pokušali dati odgovore.

 

– Osuđujem bilo kakvu vrstu nasilja u školama bez obzira na uzrok ili povod, s koje god strane to nasilje dolazi. Vjerujem da ne postoje učenik i profesor koji ne osuđuju ovakav oblik ponašanja. Škole u Hrvatskoj generalno imaju nultu stopu tolerancije na nasilje, a i mišljenje Nacionalnog vijeća učenika Hrvatske koje predstavljam i čiji sam predsjednik je da strogo osuđujemo bilo kakav oblik nasilja u školama, jer nasilje nikada ne bi trebalo biti rješenje – rekao je Luka Antončić u uvodu.

 

Jedno od pitanja voditelja bilo je jesu li svjesni da postoje škole u kojima su učenici pristojni, u kojima im se može nekim odgojnim mjerama objasniti koje je ispravno ponašanje, ali i škole u kojima to nije slučaj.

 

– Svjesni smo toga i zbog toga sam u stalnom kontaktu s vijećima učenika iz cijele Hrvatske putem kojih dobivamo informacije od svih učenika. Mi te informacije prenosimo i do Ministarstva znanosti i obrazovanja te ukoliko postoji kakav problem, zajedno s Ministarstvom i njegovim službama nastojimo ga riješiti – objasnio je Antončić te dodao da je Nacionalno vijeće učenika Hrvatske koncipirano na način da svaki član Školskog vijeća učenika ide u Županijsko vijeće, a svaki predsjednik Županijskog vijeća ide u Nacionalno.

 

– Na taj je način stvorena veza koja omogućuje da informacije putuju u oba smjera. Tako možemo davati ideje i prijedloge za poboljšanje obrazovnog sustava, ali i ukazivati na neke probleme – pojasnio je Antončić dodajući kako je u Hrvatskoj trenutno u osnovnim i u srednjim školama gotovo pola milijuna učenika pa smatra da nije korektno izdvajati posljednji izolirani slučaj.

 

– Prikazuje se negativan primjer obrazovnog sustava, a s druge strane smatram da se premalo piše i govori o uspjesima hrvatskih učenika na europskim i svjetskim razinama. Naši učenici redovito sudjeluju na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama na kojima osvajaju medalje – rekao je Antončić te ponudio jedno od rješenja za izbjegavanje sličnih nemilih scena u budućnosti.

 

– U školama se mora razviti svijest o međusobnom poštivanju i toleranciji. Jedno od rješenja je uvođenje radionica na satovima razrednika o tome kako na miran način riješiti sukob ili problem. S time treba započeti od rane dobi, već od osnove škole, kako bi sva djeca, svi učenici znali koje je primjereno ponašanje u školi, odnosno što ne bi smjeli nikako raditi – zaključio je Luka Antončić, učenik Prve gimnazije Varaždin koji je za predsjednika Nacionalnog vijeća izabran među kandidatima iz cijele Hrvatske.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Grad Varaždinske Toplice pomaže u uređenju novog doma obitelji Davidović u Gornjem Viduševcu

  U razornom potresu koji je krajem prosinca prošle godine pogodio središnju Hrvatsku, najviše je stradala Sisačko-moslavačka županija. Brojne su obitelji ostale bez svojih domova, bez onog najosnovnijeg za život, mnogi su utočište potražili u drugim sredinama, ali više je onih koji su ostali, vjerujući u bolje sutra.   Iako su prošla gotovo tri mjeseca, rane su još vidljive, ali zahvaljujući dobrim ljudima iz cijele Hrvatske pomoć je stizala sve ovo […]

  today23/03/2021 115

  0%