play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Ovogodišnja Conpasta – Internacionalni kongres slastičarstva i gastronomije u znaku jela iz Australije, Japana, Austrije, Slovenije i Hrvatske

Varaždinska županija i ove je godine domaćin te pokrovitelj  internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije Conpasta koji se po šesnaesti puta održava u Hotelu Turist u Varaždinu, a okuplja proizvođače tjestenine, slastičare te članove mnogih udruga s područja Varaždinske županije, ali i šire. Tema ovogodišnjeg kongresa je  „Tjestenina srce gastronomije“.

Tako su mnogi posjetitelji imali prilike degustirati različite vrste tjestenina, šurlice, rezance, požirake, fuže, taškrle, pljukance kao i kolače izrađene po domaćoj recepturi.

Kongres je otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a uz njega su svečanosti otvorenja prisustvovali; saborski zastupnik i načelnike Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, Darko Majhen, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen, Stjepan Odobašić, direktor novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson i organizator Conpaste, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ, kao i predstavnici mnogih tvrtki, udruga i OPG-ova.

Otvorivši Kongres, župan Stričak je naznačio kako sada u Turistu kuhaju kuhari iz pet država svijeta – Japana, Australije, Austrije, Slovenije i Hrvatske, a paralelno s time se održava cijeli niz predavanja od strane visokoškolskih i srednjoškolskih ustanova s područja Slovenije i Hrvatske. „Kada govorimo o tijestu, naglašavam da unazad 20 godina kod nas raste konzumiranje proizvoda od tijesta. Naime, s 3,9 kilograma po stanovniku došli smo na nekih 7,3 kilograma, odnosno Hrvati godišnje potroše malo više od 40 tisuća tona proizvoda od tijesta, dok recimo susjedi Slovenci skoro tri puta više” – rekao je župan.

Napomenuo je da, s obzirom na taj podatak, imamo dovoljno prostora za rast do prosjeka država Europske unije, gdje se daleko više konzumiraju proizvodi od tijesta. „Također, porasla je i proizvodnja proizvoda od tijesta, recimo s nekih 6500 tona na preko 20 tisuća tona. Tako da ta gospodarska branša, bilježi rast, no još uvijek postoji mogućnost daljnjeg rasta. Smatram da su ovakve manifestacije, koje okupljaju visokoškolske i srednjoškolske ustanove, proizvođače tjestenine i potrošače dobrodošle” – istaknuo je župan Stričak.

Kako je istaknuo Stjepan Odobašić, osnovna svrha Conpaste je promicanje kvalitete hrvatske tjestenine, s krajnjim ciljem da se u Hrvatskoj konačno počne cijeniti hrvatska tjestenina. „Ja bih spomenuo samo jedan podatak, da mi, nažalost, još uvijek kao Hrvatska uvozimo više od 50 posto tjestenine, što zaista nije dobar podatak. To se mijenja iz godine u godinu, ali vrlo sporo. Mi zapravo nemamo u ovom trenutku niti jednu tjesteninu zaštićenu u Europskoj uniji, što nije dobro. Najveću kvalitetu nam daju tjestenine koje pripremaju none, odnosno naše bake, koje su povezane s ugostiteljskim termičkim sektorom, a turisti to prepoznaju i svi eminentni restorani imaju njihove tjestenine” – rekao je Odobašić.

Istaknuo je da će tijekom Kongresa biti predstavljene po jedna domaća i jedna internacionalna tema. „Domaća je tema tjestenina peteranski mudlini koja je pred zaštitom na razini Hrvatske, dok je internacionalna linija jela je linija gyoza jela, tjestenina s azijskim štihom” – objasnio je.

Pohvale organizatoru uputili su i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković, ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen te Dražen Đurišević, iz Odjela unapređenja prodaje Podravka d.d.Koprivnica. Među brojnim stručnjacima koji sudjeluju na Conpasti, je i Ana Ilić s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a tema njezinog predavanja bila je prehrambeni obrasci u Hrvatskoj. „Po nekakvim frekvencijama konzumacije, uvijek se vide klasične, regionalne raznolikosti, u Istri i Dalmaciji jede se tjestenina sa šalšom ili tjestenina s plodovima mora, dok u kontinentalnim dijelovima prevladavaju tjestenine s mesnim umacima. Što se tiče same količine, prema prehrambenim smjernicama na europskoj razini, nalazimo se u dobroj količini, tako da ne prelazimo te nekakve konzumacije same tjestenine u jednom serviranju.” – rekla je Ilić.

U sklopu stručnih radionica s degustacijama jela od tjestenine – Pasta Festa, sudjelovali su kuhari iz kuhari iz Slovenije, Australije, Japana, Austrije i Hrvatske, koji su na radionicama predstavljali svoja nacionalna jela.

Važno je napomenuti kako se u Gospodarskoj školi Varaždin, u modernom praktikumu održava natjecanje u spravljanju tjestenina, a natječu se učenici srednjih kuharskih škola iz Hrvatske.

Na Conpasti predstavile su se svojim jelima i Udruga žena općine Vidovec, Udruga žena „Preslica“, Sračinec, Udruga Lepoglavski pušlek, Udruga žena „Maruša“ Maruševec, OPG Posavec – Kovač, Bisag, Udruga žena Vinica – Koprivnica, “Društvo za očuvanje starih običaja “KUD-a Klenovnik, Višja živilska šola IC Piramida Maribor.

U sklopu otvorenja Kongresa nastupile su, te pjesmama upotpunile program članice Pjevačkog zbora Medicinskih sestara Opće bolnice „dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica.

  

 

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Razno

    Obilježen 2. Županijski dan osviještenosti o debljini: Hrvati prvi u Europi po debljini

    Hrvatska, zajedno s Maltom, drži prvo mjesto kao država s najdebljom populacijom u Europskoj uniji. Poražavajući su to podaci koji su se mogli čuti na obilježavanju 2. Županijskog dana osviještenosti o debljini u Varaždinu, a kojeg su zajednički organizirali članovi Savjeta za zdravlje Varaždinske županije i Tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju Opće bolnice Varaždin. „U Hrvatskoj 65 % ljudi ima prekomjernu težinu i pretilost, s tim da […]

    today20/03/2023 146

    0%