play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Započeo Međunarodni simpozij DRAVA LIFE projekta

Završni međunarodni simpozij projekta DRAVA LIFE održava se u Palači Herzer Muzeja grada Varaždina, obilježavajući završetak gotovo desetljeća predanog rada na obnovi i zaštiti rijeke Drave.

Od 22. do 24. listopada 2024., stručnjaci, donositelji politika i zagovornici zaštite okoliša iz UNESCO-ovog petodržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (TBR MDD) okupili su se u Varaždinu kako bi reflektirali postignuća projekta i oblikovali budućnost obnove rijeka u regiji.

Projekt DRAVA LIFE, sufinanciran od strane Europske unije u okviru programa LIFE, bio je pionirska inicijativa u obnovi rijeka i održivom upravljanju duž rijeke Drave, dijela Rezervata biosfere TBR MDD, poznatog i kao “Europska Amazona”. Pokrenut 2015. godine, projekt se fokusirao na obnovu prirodnih staništa, povećanje bioraznolikosti i promicanje integriranog upravljanja vodama kroz prekograničnu suradnju unutar „Europske Amazone. Projekt je postao vodeći primjer integriranog upravljanja vodama i prekogranične suradnje u Hrvatskoj.

Simpozij želi potaknuti razmjenu znanja o obnovi ekosustava rijeka unutar Rezervata biosfere MDD, uključujući Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju. Partneri u projektu, stručnjaci za obnovu rijeka i dionici iz svih pet zemalja raspravljat će o trenutnom stanju riječnih ekosustava i važnosti zdrave riječne mreže. Također će se raspravljati o tome kako obnova rijeka može pridonijeti ambicioznim ciljevima Zakona EU-a o obnovi prirode, s posebnim naglaskom na prekogranično upravljanje sedimentima na razini slivova. Naglasak će biti i na uspješnim pričama ponovnog uvođenja riječnih biljaka i upravljanja staništima za ptice i riblje vrste na europskim rijekama.

“Važno je istaknuti da je ovaj projekt rezultirao konkretnim i važnim aktivnostima na obnovi rijeke Drave. Obnova 1,3 km dugog rukavca u Varaždinskoj županiji, gdje Drava ulazi u Hrvatsku, štiti ugrožena staništa i vrste te poboljšava zaštitu naseljenih područja od poplava. Javna ustanova Priroda Varaždinske županije je u okviru ovog projekta uspostavila šest info-točaka, odnosno odmorišta s informacijama o prirodnim vrijednostima Drave, od Cestice do Svetog Đurđa. Ujedno su provodili akcije pokušaja vraćanja strogo zaštićene vrste kebrača na dravske sprudove, s čim će nastaviti. O važnosti očuvanja Drave najbolje govori njena višestruka zaštita, u okviru regionalnog parka, zatim europske ekološke mreže Natura 2000, kao i Rezervata biosfere TBR MDD. Zahvaljujem svim partnerima na projektu DRAVA LIFE na dosadašnjim naporima, a veselimo se novim projektima zaštite i očuvanja naše Drave” – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

„Ugošćavanje ovog simpozija u Varaždinu, srcu rijeke Drave, je velika čast. To je podsjetnik na važnost lokalnog djelovanja u globalnim naporima očuvanja. Grad Varaždin zahvaljuje svim partnerima DRAVA LIFE-a koji su ostvarili značajne napretke u obnovi ove vitalne rijeke, koja je našem gradu oduvijek važna i bit će važna i u budućnosti“, izjavila je Slađana Miočić, pročelnica Odjela za gospodarske poslove Grada Varaždina.

Milan Rezo, direktor sektora za vodno gospodarstvo za Muru i Gornju Dravu u Hrvatskim vodama, vodećem partneru projekta DRAVA LIFE, izjavio je: „Kroz ovaj projekt, Hrvatske vode su pokazale svoju predanost inovativnim i održivim praksama upravljanja vodama. Obnova rijeke Drave pokazala je da je moguće uravnotežiti potrebe prirode s potrebama lokalnih zajednica. Nedavne poplave dodatno su naglasile ključnu važnost održivog upravljanja rijekama, te ćemo nastaviti integrirati ove uspješne prakse kako bismo zaštitili i okoliš i lokalno stanovništvo.“

“Ovaj projekt je sjajan primjer kako možemo obnoviti prirodu, a istovremeno osigurati održivi razvoj. Zakon EU-a o obnovi prirode otvara nove mogućnosti za obnovu rijeka i poplavnih šuma diljem Europe, a ponosni smo što projekt DRAVA LIFE postavlja presedan za ove buduće inicijative,” istaknuo je Igor Kreitmayer iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije tijekom otvaranja događaja.

Jasmin Sadiković iz udruge Zeleni Osijek naglasio je kako je suradnički pristup ključna snaga projekta DRAVA LIFE. Zajedničkim radom nevladinih organizacija, javnih institucija i lokalnih zajednica postignut je značajan napredak u obnovi riječnih ekosustava i bioraznolikosti.

“WWF je predan zaštiti regije Mura-Drava-Dunav više od 20 godina. Proglašenje Rezervata biosfere pet zemalja 2021. godine bilo je monumentalno postignuće, a projekt DRAVA LIFE imao je ključnu ulogu u obnovi riječnih ekosustava u Hrvatskoj,” rekla je Nataša Kalauz, izvršna direktorica WWF Adria. “S obzirom na stalni izazov suzbijanja ekološke degradacije, obnova rijeka ostaje od presudne važnosti – ne samo za bioraznolikost, već i za poboljšanu zaštitu od poplava, kvalitetu vode i rekreativne mogućnosti za lokalne zajednice. WWF će i dalje podržavati i zagovarati ove napore.”

Pogled u budućnost

Iako projekt DRAVA LIFE službeno završava u studenom 2024., njegovo nasljeđe nastavit će se kroz buduće inicijative obnove i stalne napore partnera diljem TBR MDD. Simpozij pruža priliku za osvrt na prošle uspjehe dok postavlja temelje za sljedeće korake u očuvanju europskih rijeka.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Varaždin

    Grad Varaždin objavio Javni poziv za sufinanciranje dijela troškova za vrijeme Adventa

    Grad Varaždin je objavio Javni poziv za podnošenje prijava za potpore – Sufinanciranje dijela troškova na manifestaciji Advent. S ciljem poboljšanja gospodarskog stanja te poticanja poduzetništva i obrtništva, Grad Varaždin dodijelit će financijska sredstva u vidu potpora za pojedinačno predstavljanje izlagača na prostorima odvijanja manifestacije „Advent u Varaždinu 2024.“ koja će se održati od 29. studenoga 2024. godine do 7. siječnja 2025. godine. Pravo prijave na Javni poziv imaju subjekti […]

    today22/10/2024 2

    0%