play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Povodom Tjedna borbe protiv tuberkuloze, predstavnici Crvenog križa posjetili pacijente na Odjelu za pulmologiju i predali im vrijednu donaciju

Svake godine zajedničkim aktivnostima Društva Crvenog križa Varaždinske županije i djelatnika Opće bolnice Varaždin, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, obilježava se Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna. Cilj obilježavanja je podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja tuberkuloze kako bi se smanjila incidencija ove bolesti.

Različitim oblicima predavanja, tiskanjem edukativnih letaka i slično želi se informirati građane, oboljele osobe i članove njihovih obitelji o prevenciji i liječenju tuberkuloze u našoj zemlji. Tim povodom, predstavnici Hrvatskog Crvenog križa 16. rujna 2024. posjetili su bolesnike Odjela za pulmologiju i rezistentnu tuberkulozu te im predali vrijednu donaciju higijenskih potrepština.

Za bolesnike oboljele od tuberkuloze predavanje je održala Natalija Kruhoberec, sestra za bolničke infekcije. Edukacija bolesnika odnosi se na prepoznavanje simptoma i znakova bolesti, usvajanje i provođenje higijensko-epidemioloških mjera i navika sprječavanja širenja zaraze, usvajanje zdravog načina življenja, pozitivan odnos prema liječenju i kontroli bolesti, stjecanje povjerenja u zdravstveni tim i način liječenja.

Uz zahvalu na donaciji, predstavnicima Hrvatskog Crvenog križa, o tuberkulozi je govorila Martina Hajduk Ribić, dr. med. specijalist pulmolog, voditeljica Odjela za pulmologiju i rezistentnu tuberkulozu, a zahvalama se pridružio i ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.
Članovi društava Crvenoga križa i ove su se godine ujedinili u prikupljanju pomoći za naše pacijente s Odjela za pulmologiju. Svake godine nastojimo podizati svijest o ovoj bolesti i važnosti prevencije, a vrijedni volonteri u tome imaju veliku ulogu već tradicionalno nam pomažući – kazao je ravnatelj.

U Hrvatskoj 2022. registrirano 216 novooboljelih

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), procjenjuje se da je 2022. godine od tuberkuloze u svijetu oboljelo oko 10.6 milijuna, a umrlo oko 1.3 milijuna ljudi. Među uzrocima smrtnosti od neke infektivne bolesti ovo tuberkulozu stavlja na drugo mjesto odmah nakon bolesti COVID-19. Smatra se da je oko ¼ svjetske populacije zaražena bakterijom Mycobacterium tuberculosis i da će oko 5-10 posto zaraženih tijekom života razviti bolest tuberkulozu.

Do razvoja bolesti mogu dovesti mnoga imunosupresivna stanja organizma, pa su tako među osjetljivim skupinama za bolest dijabetičari, pothranjeni, ovisnici – alkoholičari i pušači, pacijenti s transplantiranim organima na imunosupresivnim lijekovima, dijalizirani, pacijenti na nekim biologicima, oboljeli od HIV-a i pacijenti s nekim oblicima tumora. Tuberkuloza je bolest koja najčešće zahvaća pluća, no mogući su i izvanplućni oblici bolesti. Bolest je dijelom samoograničavajuća, no neki zaraženi pojedinci će razviti bolest koju treba liječiti.

Postoje antibiotici kojima se liječe osjetljivi oblici bolesti u više od 95% slučajeva, no postoje i rezistentni (neosjetljivi, manje osjetljivi) oblici bolesti za koje postoje nove i kompleksnije sheme lijekova uz koje je smrtnost i dalje iznimno visoka, 63 posto. Liječenje takvih oblika bolesti traje dugo, ponekad i više od godine dana. Novi lijekovi teško se dobavljaju jer nisu na osnovnoj listi lijekova, a cijena im je iznimno visoka (6-mjesečna shema lijekova stoji oko 99.000 eura). S obzirom na to da nisu riješeni mehanizmi naplate, za sada se lijekovi financiraju iz sredstava ustanove u kojoj se takvi pacijenti liječe.

U Hrvatskoj je jedini centar za liječenje multirezistentne tuberkuloze u Službi za plućne bolesti i tuberkulozu Klenovnik Opće bolnice Varaždin. Prema podacima za 2022. godinu, u Hrvatskoj je registrirano 216 novooboljelih pacijenata od tuberkuloze. To je porast novooboljelih unazad zadnje dvije COVID-19 pandemijske godine, rekao je ravnatelj Damir Poljak.

Najčešće su to bili plućni oblici, no u manjem broju slučajeva imali smo tuberkulozu limfnih čvorova, pleure, urinarnog sustava i središnjeg živčanog sustava. Broj novooboljelih značajno varira po županijama, no incidencija na razini države bila je 5,6/100 000 stanovnika, što nas i dalje svrstava u zemlje s niskom incidencijom tuberkuloze u zadnjih nekoliko godina – naglasio je Poljak.

Za pojedine rizične skupine bolesnika postoji mogućnost preventivnog liječenja tzv. profilakse razvoja bolesti. Migracije stanovništva i putovanja dovode do kontakata s populacijama ljudi koje dolaze iz zemalja s visokom incidencijom tuberkuloze i predstavljaju nove izvore zaraze. Cilj WHO-a je identificirati osjetljive skupine diljem svijeta i ponuditi preventivno liječenje kako bi se bolest pokušala stavila pod kontrolu.
S tim ciljem pokušavamo osvijestiti druge zdravstvene djelatnike i opću javnost o važnosti preventivnih pregleda – poručio je ravnatelj.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Sjednica Županijske skupštine: proračun Varaždinske županije za 2024. povećan za rekordnih 49,4 milijuna eura

    Proračun Varaždinske županije za 2024. godinu je prvim izmjenama i dopunama povećan za rekordnih gotovo 30 posto, odlučili su većinom glasova vijećnici Županijske skupštine na danas održanoj sjednici, na kojoj su prihvatili i dva značajna kapitalna projekta, revitalizaciju arboretuma Opeka, najstarijeg zaštićenog i najvećeg arboretuma u Hrvatskoj, te izgradnju i opremanje nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. - Prvim rebalansom konsolidirani proračun Varaždinske županije za ovu godinu povećavamo […]

    today25/09/2024

    0%