play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, zamjenica Zagorec: Žene, budite svoje, ne trpite nasilničko ponašanje!

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je danas na Franjevačkom trgu u Varaždinu. Građanima su dijeljeni informativne brošure i leci, kao i prigodni pokloni, a iznad svih očekivanja bio je interes za sudjelovanje u anketi o nasilju.

Tradicionalno događanje je ove godine organizirao Obiteljski centar – Područna služba varaždinska u suradnji s Udrugom za podršku žrtvama nasilja, Centrom za pružanje usluga u zajednici i Udrugom udomitelja „Zipka“, a uz podršku Varaždinske županije.

Naš glavni cilj je i ovaj put senzibilizacija javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja. Ako danas uspijemo nekoga animirati da prijavi nasilničko ponašanje, pomogli smo barem jednoj obitelji. Kad su u pitanju kaznena djela i prekršaji na području Varaždinske županije, moramo reći da se nakon panedmije koronavirusa bilježi 40-postotno povećanje. U prošloj godini evidentirano je 55 kaznenih djela nasilničkog ponašanja i 185 prekršaja, što je puno za našu županiju, posebno ako smo svjesni toga da kaznena djela u pravilu traju dugi niz godina. Uzroci su kompleksni i svaku situaciju je nužno pojedinačno gledati, međutim vodeći uzroci ipak su alkohol i neimaština te loši odnosi u obitelji koji traju godinama – rekao je upravitelj Područne službe varaždinske Obiteljskog centra Siniša Česi.

Podršku događanju dala je i zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Želimo jasno i glasno poslati snažnu poruku da za nasilje nema apsolutno nikakvog opravdanja. Pozivamo sve žene koje su žrtve nasilja, bilo fizičkog, emocionalnog, psihičkog, ekonomskog, da bez srama i straha prijave nasilje. Želimo graditi zdravo društvo i educirati građane svih generacija da je nasilničko ponašanje neprihvatljivo. Naša dužnost kao javne institucije je da kontinuirano govorimo o tome. Apsolutno ne smijemo zatvarati oči, posebno zato što imamo porast broja prijava nasilničkog ponašanja. Zato upućujem svim ženama apel da se odvaže, budu svoje i ne trpe nasilničko ponašanje – istaknula je zamjenica Silvija Zagorec.

Siniša Česi je napomenuo da prvo prepoznajemo i vidimo fizičko nasilje, ali to nije jedini problem. – Psihičke posljedice, nažalost, ostaju niz godina, a pogođene nisu samo žene, nego i svi članovi obitelji, posebno djeca.  Žrtve se mogu uvijek javiti policiji i prijaviti nasilničko ponašanje, a uz to se mogu obratiti Centru za socijalnu skrb, Obiteljskom centru te svim ustanovama i udrugama za podršku žrtvama nasilja – rekao je Česi.

Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja djeluje na adresi Graberje 33/II u Varaždinu, a kontaktirati ih se može na broj 095/1160-011 ili na email savjetovaliste.varazdin@pzs.hr.

Dodajmo da se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine, kada je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Varaždin

    Grad Varaždin imat će najmoderniju LED javnu rasvjetu – kreće projekt rekonstrukcije

    Grad Varaždin kreće u rekonstrukciju javne rasvjete primjenom najučinkovitijih LED rasvjetnih tijela. Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u ponedjeljak je u Gradskoj vijećnici s direktoricom tvrtke TD Elektro-Energetika Anjom Katalinić potpisao Ugovor o nabavi i montaži energetski učinkovite javne rasvjete u vrijednosti gotovo 4 milijuna eura. Potpisivanju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković.   „Trenutno u gradu Varaždinu imamo 1086 LED rasvjetnih tijela, ali […]

    today23/09/2024

    0%