play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Najavljene 54. Varaždinske barokne večeri

Petnaest vrhunskih koncerata u Varaždinu, iznimno bogat popratni program objedinjen pod nazivom Total Baroque, koncerti u 12 gradova i mjesta u 4 hrvatske županije i sve to objedinjeno u 13 festivalskih dana najkraći je sažetak 54. Varaždinskih baroknih večeri čiji je bogati program predstavljen na konferenciji za medije održanoj u utorak, 17. rujna u Gradskoj vijećnici u Varaždinu, samo nekoliko dana prije početka ovog najstarijeg baroknog festivala.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971. godine. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture i medija RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20-tak godina. Svake godine s ponosom se na Festivalu predstavljaju glazbenici zemlje partner, a ove su godine organizatori iznimno ponosni na velik broj portugalskih izvođača koje će Varaždin ugostiti od 20. rujna do 2. listopada 2024. godine.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj čestitao je organizatorima na volji i trudu zahvaljujući kojima ljubitelji barokne glazbe imaju priliku svake jeseni uživati u Varaždinu.
Siguran sam da će kroz 15 koncerata u matičnom gradu Varaždinu i desetak u susjednim gradovima pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala. Vjerujem kako će Varaždin, UNESCOV grad glazbe 20. rujna ponovno postati središnje mjesto na europskoj i svjetskoj kulturnoj karti. Na ovim baroknim večerima u 13 dana trajanja festivala biti će za svakoga po nešto. Svi će moći uživati u baroknoj glazbi i u fadu i popratnim programima – rekao je gradonačelnik Bosilj i najavio da će se u vrijeme festivala u subotu 21. rujna u 10 sati u Gradskoj vijećnici Grada Varaždina potpisati sporazum o suradnji gradova Varaždin i Guimaraes u Portugalu.

Nakon potpisivanja sporazuma, ispred Gradske vijećnice bit će otkrivena ploča s grbom tog povijesnog partnerskog grada, a u 17 sati u Palači Sermage u prostoru Total baroka biti će upriličen koncert Gudačkog kvarteta Guimaraes u čast potpisivanja sporazuma o suradnji.

Čestitkama organizatorima se pridružila i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske županije:
Varaždinske barokne večeri su definitivno naš najstariji i najdugovječniji festival za kojeg se zna u cijelome svijetu. Vjerujemo kako su organizatori u suradnji s Portugalom pripremili odličan program i posebno pozdravljamo što festival izlazi iz koncertnih prostora i otvara se široj javnosti kroz programe u susjednim mjestima u našoj županiji“ naglasila je zamjenica varaždinskog župana, Silvija Zagorec.

Ravnatelj VBV-a Davor Bobić kazao je kako svaka država u Varaždin donese ono najbolje što ima na polju autentičnog izvođenja barokne glazbe, a ove ga je godine iznimno obradovala suradnja sa zemljom partnerom, Portugalom, zahvaljujući čijoj velikodušnoj potpori i preporukama ove godine imamo priliku ugostiti neke od najeminentnijih portugalskih ansambala.
Posebno nas raduje povratak na Festival istaknutog engleskog čembalista i dirigenta maestra Laurenca Cummingsa, jednog od voditelja dugogodišnje ljetne Škole barokne glazbe i plesa Aestas Musica, koja je niz godina uspješno djelovala u našem gradu, koji će uz Orquestra Barroca Casa da Musica, Zbor Hrvatskeradio televizije i sopranisticu Sara Braga Simões nastupiti na koncertu svečanog otvorenja Varaždinskih baroknih večeri u petak, 20. rujna 2024. godine. A varaždinske barokne večeri i ove godine donose impresivan festivalski program koji uključuje oratorijske i operne produkcije, brojne nastupe mladih glazbenika te niz edukativnih programa posebno namijenjenih mladima.

Novinarima se obratio i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin koji organizira VBV posljednjih 29 godina.
Više od 400 izvođača ugostit ćemo ove godine na Festivalu što je zaista impresivna brojka, obilježit ćemo dvadeset i petu obljetnicu zbora Chorus Angelicus i to izvedbom znamenitog Handelovog oratorija Juda Makabejac te dvadeset i pet godina od smrti akademika Jurice Muraja, kojemu će biti posvećujemo tradicionalni koncert naših najboljih učenika Glazbene škole u Varaždinu uz Varaždinski komorni orkestar. U dvorištu palače Sermage u sklopu programa Total Baroque smjestit će se portugalski „kutak“ u kojem će se pjevati fado, ali i uživati u gastronomskoj ponudi zemlje partnera – najavio je ravnatelj Rojnik.

Organizatori su pripremili iznimno bogat popratni program, a Festival će završiti 2. listopada podjelom festivalskih nagrada. I dok počinje odbrojavanje do ovogodišnjeg baroknog festivala, organizatori već pripremaju iduće jubilarne 55. Varaždinske barokne večeri.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Varaždin

    Potpisan novi kolektivni ugovor za Dječji vrtić “Varaždin” – veće plaće svim djelatnicima

    U svečanom salonu Gradske vijećnice u četvrtak je potpisan Kolektivni ugovor za radnike u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić „Varaždin“. Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj, predsjednik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak i ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Helena Vidović. Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić te članice pregovaračkog odbora sindikata Marina Babić, Gordana Horvat, Martina Kosec, […]

    today19/09/2024 4

    0%