play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Film Elektrostrojarske škole Varaždin „Glas iz sjene” najbolji na Danima medijske pismenosti

Sedmi Dani medijske pismenosti u organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a okupili su velik broj građana. U više od 700 događanja u 185 gradova i mjesta u svim županijama uključilo se više od 37 tisuća sudionika, uglavnom djece, mladih i njihovih odgojitelja, učitelja, nastavnika i knjižničara.

Na filmski natječaj koji se u sklopu Dana medijske pismenosti organizira u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom pristiglo je 48 filmova, a tema je ove godine bila „Priče s interneta: Inspirirano stvarnim događajima”. Pobjedu je u osnovnoškolskoj kategoriji odnio film „Karlo i čupavo čudovište” filmske družine Anigami iz OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba, a u srednjoškolskoj kategoriji pobijedio je film Elektrostrojarske škole Varaždin „Glas iz sjene”.

Radionice, predavanja, projekcije, predstave i panel-razgovori u fokusu su imali teme kao što su razvoj kritičkog mišljenja, umjetna inteligencija i utjecaj društvenih mreža na mentalno zdravlje djece i mladih. Dani medijske pismenosti održali su se i ove godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U Dane medijske pismenosti uključilo se više od 460 osnovnih i srednjih škola i vrtića, a za organizaciju radionica i predavanja korišteno je i preko 70 obrazovnih materijala, video-predavanja i kvizova koji su dostupni na portalu medijskapismenost.hr. U vrtićima, školama, knjižnicama i drugim ustanovama ovi se obrazovni materijali koriste u radu s djecom i mladima tijekom cijele godine, a do sada su preuzeti više od milijun puta. Ove godine objavljen je novi priručnik za učitelje, nastavnike i stručne suradnike u školama „Umjetna inteligencija u obrazovanju“ te edukativni video o umjetnoj inteligenciji i alatima kao što je ChatGPT, namijenjen učenicima viših razreda osnovne škole i srednjoškolcima.

U prepunoj dvorani na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske, u sklopu Dana medijske pismenosti organiziran je i tematski skup posvećen problemu dezinformacija „Kome vjerovati“.

Više od 1400 učenika osnovnih i srednjih škola pogledalo je predstavu „Mreža“ Teatra Tirena na ukupno sedam izvedbi koje su u Koprivnici, Petrinji, Zaboku i Ivanić-Gradu, organizirali Agencija za elektroničke medije i UNICEF u suradnji s tamošnjim školama i pučkim otvorenim učilištima. Predstava poziva na kritičko razmišljanje o brojnim temama vezanima uz korištenje interneta i društvenih mreža, kao što su influenceri, trolovi, govor mržnje, cyberbullying, opasni izazovi, lažne vijesti i posljedice prekomjernog korištenja društvenih mreža.

Kao jedna od posljednjih ovogodišnjih aktivnosti u sklopu Dana medijske pismenosti, na radiju Yammat FM uživo je emitirana emisija u kojoj je devetero srednjoškolaca otvoreno govorilo o medijima i društvenim mrežama, politici i izborima, obrazovanju i mnogim drugim, njima bitnim temama.

Tehnološki napredak posljednjih je godina gotovo u potpunosti promijenio medijsko i komunikacijsko okruženje te način na koji se danas informiramo. Ubrzani razvoj umjetne inteligencije dodatni je izazov u zaštiti od manipulacija i dezinformacija. Svijest o tome široko je prisutna, što potvrđuje i sve veći interes za medijsko obrazovanje. Iz u godine u godinu Dani medijske pismenosti bilježe sve veći broj sudionika i aktivnosti. Deseci tisuća građana, djece i mladih, te brojne obrazovne ustanove koje u njima sudjeluju potvrđuju nužnost još snažnije integracije medijskog obrazovanja u naš školski sustav – rekao je Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

Izniman interes odgojitelja, učitelja i nastavnika za obrazovne materijale i poučavanje djece vještinama medijske pismenosti velik su nam vjetar u leđa za pripremu sljedećih Dana medijske pismenosti. Istraživanja nam pokazuju da su djeca već u osnovnoškolskoj dobi svjesna utjecaja medija na njihov život, a toga su svjesni i roditelji, odgojitelji i učitelji. Djeca i mladi trebaju podršku odraslih, i zato je važno da im osiguramo prilike za učenje o medijima, kao i razvoj vještina iz područja medijske pismenosti – kazala je Ana Dautović, v. d. predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Varaždin

    Palača Patačić predana na korištenje Gradskom muzeju Varaždin

    Ključeve palače Patačić, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj predao je  ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Miranu Bojaniću Morandiniju. Odlukom Gradskog vijeća Grada Varaždina prizemlje i prvi kat uz pripadajuće dvorište palače Patačić dani su na upravljanje i korištenje Gradskom muzeju za potrebe obavljanja osnovne djelatnosti. Drugi kat palače Grad Varaždin i dalje će koristiti za rad upravnih odjela. Gradonačelnik Neven Bosilj djelatnike muzeja proveo kroz prostore palače Patačić koje će iskoristiti […]

    today27/06/2024 5

    0%