play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Donesen proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Proračun Varaždinske županije za 2024. godinu iznosi 174 milijuna eura, a usvojen je danas većinom glasova na sjednici Županijske skupštine.

Najveći dio izdvajanja planiranih Proračunom za 2024. odnosi se na obrazovanje te na zdravstvo.

– U području obrazovanja pokrećemo veliki investicijski bum, o čemu dovoljno govori podatak da su projekti koji se provode i pripremaju u području obrazovanja vrijedni gotovo 94 milijuna eura. Za obrazovanje se u 2024. planira 62 % svih proračunskih sredstava. Osim što gradimo, opremamo i uređujemo, vodimo brigu i o socijalnoj ravnopravnosti. Povećavamo za 60 % financijska sredstva za pomoćnike u nastavi, što će omogućiti povećanje broja asistenata koje treba sve veći broj djece. Za program produženog boravka planiramo 602.345 eura ili 24 % više sredstava, za stipendije 285.000 eura, što je dvostruko više nego 2021., a za prijevoz učenika i studenata 3,2 milijuna eura. Također, za sve osnovnoškolce je osigurana besplatna prehrana, za što izdvajamo gotovo 2 milijuna eura – naveo je župan.

U području osiguranja jednakog pedagoškog standarda u infrastrukturi najvažniji programi u 2024. godini bit će dovršetak Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ u Vinici te projektiranje dogradnje i energetske obnove Glazbene škole Varaždin.

– U sektoru osnovnog školstva krećemo s dogradnjom Osnovne škole Ivanec te dogradnjom područnih škola Strmec Podravski i Nova Ves. Time ćemo uvesti jednosmjensku nastavu u sve naše osnovne i srednje škole, čime ćemo imati 100-postotnu zastupljenost nastave u jednoj smjeni. Sve tri dogradnje financirat će se bespovratnim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Projekt dogradnje OŠ Ivanec je već prijavljen, a dvije područne škole će biti prijavljene do 15. prosinca. Uz to se pripremaju projekti izgradnje ukupno 20 sportskih dvorana pri osnovnim i područnim školama koje će biti prijavljene za financiranje putem natječaja programa NPOO-a. Planiramo i energetsku obnovu OŠ Jalžabet, te energetsku obnovu stare škole u Svetom Iliji za potrebe razvoja tehnomreže – najavio je Stričak.

Zdravstvo i socijalna skrb su sljedeća ključna područja u koja se u 2024. godini usmjerava 30 % proračunskih sredstava. Najveća promjena odnosi se na izdvajanje Opće bolnice Varaždin iz sustava Varaždinske županije.

– Usprkos tome što smo ove godine završili veliki investicijski ciklus u zdravstvu, svečano otvorili objedinjeni hitni bolnički prijem, dnevne bolnice i jednodnevnu kirurgiju u Varaždinu te Nacionalni rehabilitacijski centar u Varaždinskim Toplicama, u 2024. godini se nastavljaju investicije u zdravstvo. Milijun eura izdvajamo za heliodrom na novom objektu Centralnog operacijskog bloka, te također milijun eura za uređenje bazena Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. U idućoj godini osiguravamo 3,7 milijuna eura za izgradnju Zavoda za javno zdravstvo, a narednih godina još desetak milijuna. Povećavaju se i izdvajanja za socijalnu skrb, prije svega u dijelu brige za starije i nemoćne osobe. Domu za starije i nemoćne iz izvornog dijela proračuna osiguravamo ukupno 530.000 eura izvornih sredstava, odnosno 300.000 eura više nego ove godine – naveo je župan Stričak.

Ukupna izdvajanja za poljoprivredu i zaštitu okoliša u 2024. godini povećavaju se za 10 %, pri čemu je za poticanje poljoprivredne proizvodnje osigurano 970.000 eura.

Što se tiče područja zaštite okoliša, u susjednoj županiji će sljedeće godine početi izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica u kojem će se zbrinjavati i komunalni otpad iz Varaždinske županije. Ukupna vrijednost projektiranja i izgradnje Centra je oko 120 milijuna eura, od čega će 70 posto prihvatljivih troškova biti financirano iz EU fondova, država putem Fonda za zaštitu okoliša izdvaja 20 posto, a 10 % osiguravaju osnivači društva. Varaždinska županija kao jedan od osnivača Regionalnog centra osigurava inicijalna sredstva od 200.000 eura, a prema potrebi će reabalansom biti osigurana i dodatna sredstva.

Osigurana su i sredstva za nastavak aktivnosti u gospodarstvu. Za potpore za ulaganja u turizmu planira se 172.540 eura, a 100.000 eura za građane s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i poticanje projekata korištenja obnovljivih izvora energije, te nove izgradnje energetski učinkovitih objekata.

– S obzirom na klimatske promjene, sve razornije i češće elementarne nepogode, pokrenuli smo projektiranje, a potom krećemo i u izgradnju Regionalnog centra civilne zaštite Varaždin, projekta ukupno vrijednog 14,2 milijuna eura, a na samo projektiranje odlazi 217 tisuća eura – istaknuo je župan.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Razno

    Kako izgledati dobro u dvodijelnom kupaćem kostimu

    Želite saznati kako izgledati dobro u dvodijelnom kupaćem kostimu? Tu smo da vas vodimo pružajući vam ultimativne trikove kako izgledati i osjećati se prekrasno dok se šećete plažom. Od čarolije tamnih boja do privlačnosti razigrane boje, imamo pregršt savjeta koji će vam pomoći da zablistate. Ostanite s nama kako biste naučili kako biti samopouzdani u svom kupaćem kostimu. Odaberite tamne boje T amne boje, uključujući crnu, poznate su po efektu […]

    today18/05/2024 6

    0%