play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

U Lepoglavi je završio program 27. Međunarodnog festivala čipke

I posljednjeg festivalskog dana ovogodišnjeg festivala u Lepoglavi je bilo vrlo živo. Posjetitelji su razgledali izložbe čipki u pavlinskom samostanu te izloške na sajmu tradicijskog rukotvorstva na dvorištu uz lepoglavsku crkvu, u kojoj je služena misa za sudionike ovogodišnjeg festivala na kojem su izlagale čipkarice iz osam europskih zemalja.

Poslijepodnevni program je započeo godišnjim koncertom Limene glazbe Lepoglava s kojom je nastupio i Puhači orkestar Alples iz slovenske općine Železniki te Narodna glazba TKD Ivanjkovci iz Ormoža.

-Čipka je umjetnost, usko povezana s kulturom i baštinom, no, čipka su prije svega ljudi, naše vrijedne čipkarice koje izrađuju čipke, čuvaju to vrijedno umijeće izrade čipke i promoviraju njezinu univerzalnu ljepotu. Čipka je našem gradu omogućila da svoju bogatu kulturnu baštinu promovira ne samo na lokalnoj, regionalnoj ili nacionalnoj razini, već i na svjetskoj razini. Lepoglava je u protekla tri festivalska dana doista bila čipkarsko središte Europe. Univerzalnu ljepotu lepoglavske čipke  prepoznao je i UNESCO, koji je lepoglavsku čipku 2009. godine uvrstio na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. No, s našim prijateljima nije nas povezala samo čipka, nego i glazba, o čemu najbolje svjedoči upravo dugogodišnja suradnja s Općinom Železniki. Spojili su nas  glazba i glazbenici, jer su se najprije povezale dvije izvrsne limene glazbe, a onda je ta suradnja prerasla u suradnju naših gradova Lepoglave i Železniki. Kao dugogodišnji predsjednik Limene glazbe Lepoglava izražavam veliko zadovoljstvo s tom suradnjom, jer su naši brojni susreti uvijek srdačni i sadržajni. Vjerujem da će tako biti još puno godina. Hvala vam što se svojim nastupom uveličali naš festival – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić u pozdravnom govoru na nedjeljnom koncertu limenih glazbi.

Program ovogodišnjeg 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi završio je već tradicionalnim gradonačelnikovim gulašom.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Razno

    Lepoglavski anđeli bdiju nad Pelješkim mostom

    Povijesni dan u kojem će i službeno, novoizgrađenim Pelješkim mostom, biti povezano hrvatsko tlo imat će i lepoglavski "štih". Na kamenim uzvisinama iznad Komarne i Brijesta, s obiju strana koje povezuje Pelješki most, 2015. godine postavljena su dva anđela. Anđeli koji će odsad bdjeti nad Pelješkim mostom replike su anđela koji se nalaze na glavnom oltaru lepoglavske župne crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Riječ je o anđelima koji s […]

    today27/07/2022 54

    0%