play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Voćansko Jurjevo – Jura pohodi Voću u nedjelju 23. travnja

U nedjelju je blagdan sv. Juraja, koji se u narodnim običajima diljem Lijepe naše uvijek radosno i posebno obilježava. U narodu je oduvijek Jura zeleni simbol proljeća, novog života, novog ciklusa u prirodi te je zbog toga bio jedna od omiljenih voćanskih običaja, veseli i živopisni.

Prošle je godine po prvi puta na Voći oživljen ovaj običaj, od strane članova KUD-a  Voća – pohod Jure Zelenoga kroz voćanski kraj!

Tako će biti i ove godine –  članovi KUDa Voća u povorci će (traktor i prikolice), predstaviti Juru u nedjelju 23.04. od 14h nadalje. Sve žitelje Voće i sve zainteresirane pozivamo da dočekaju Juru u njihovom kraju, a plan kretanja povorke Jure kroz pojedine dijelove Voće dajemo u nastavku…

Kako su se za Jurjevo kitile i ograde zelenilom, pozivamo sve koji žele da im Jura zapleše, da okite svoje ograde i povorka će se na takvim mjestima zaustaviti bez obzira na plan zaustavljanja!!!

Iznimno – čast nam je najaviti da ove godine u povorci  sudjeluju i naši dragi prijatelji iz bratske nam Općine Starše. Naime, kako se ovo godine obilježava 40 godina bratimljenja s MZ Zlatoličje i 10 godina bratimljenja Općine Starše o Općine Donja Voća, mnoge ćemo aktivnosti ove godine zajedno realizirati.

Budite blizu povorci – upoznajte i darujte Juru zelenoga, pa će on darovati vas!

 

Plan kretanja povorke:

14h – punkt udruge Barilček u Gornjoj Voći,

– dolazak povorke i okupljane gostiju na punktu udruge Barilček,

– predstavljanje običaja i druženje;

14.30h Banjevac,

– darivanje Jure Zelenog kod obitelji slavljenice Đurđice Premužić

15.00h Općina Donja Voća

– pozdrav od strane Načelnice i predsjednika Općinskog vijeća

15.30h Kanjirsko – obitelj Jure Gregura

– darivanje Jure Zelenog kod obitelji slavljenika Jure Gregura

16.00h Martani

– ophod Jure Zelenog kroz zaseok te predstavljanje običaja kod obitelji  Martan Vere

16.30h Fotez Breg

– ophod Jure Zelenog kroz zaseok (i zaustavljanje kod Fotez Stjepana) pa prema smjeru Donje Voće do zgrade DVD-a

– darivanje Jure

17.30h dolazak pred zgradu DVD-a Donja Voća

 

 

Za kraj…

Kako je Jurjevo, prema starim zapisima, izgledalo u voćanskom kraju?

“U voćanskom kraju na Jurjevo muzikaši su išli od kuće do kuće pjevati i svirati, s time da je jedan od  njih bio obučen u zelenog Juru, okićen s bukovim granjem. Dok su muzikaši pjevali i svirali: “Siđe Jura iz gore na to ravno pole, darujte ga darujte Juru zelenoga…”, Jura je plesao držeći košaru za darove – jaja, vino, rakiju itd, a zauzvrat je svojim plesom obećavao dobar urod na poljima, zdravu stoku i dobru godinu.

Na sv. Juru kitile su se ograde zelenim granjem, ali se kitila i stoka, npr. krave – na  paši su kravama pleli vijence iz bukovog granja i stavljali im na rogove. Kad se došlo doma, vijenci su se skidali i bacili se preko krovova od štala, za zdravlje i veću plodnost stoke te dobar urod na poljima. Do Jurjeva se slobodno paslo bez obzira na međe imanja, a iza Jurjeva svako na svojoj zemlji tj više se nije  smjelo gaziti po tuđemu jer će to smetati sijenu koje će rasti. Na taj dan na paši se jelo “cvrtje” – jaja na “kosanoj” masti.

Pjesma koju Jura i muzikaši i pjevači KUDa-a Voća izvode u ophodnji stari je voćanski napjev zapisan 1947. godine na Voći (dr. Vinko Žganec).

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Varaždin

    Varaždinski umirovljenici moći će povoljno ljetovati na Rabu

    Varaždinski umirovljenici moći će povoljno ljetovati na Rabu, a to će biti plaćeno sredstvima koje je Gradska tržnica do sada trošila za naknade članova Nadzornog odbora. Tu je inicijativu gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u utorak obrazložio Predragu Ciglaru, direktoru Gradske tržnice Varaždin. Do sada se za rad članova nadzornog odbora tržnice izdvajalo mjesečno 10.500 kuna, odnosno godišnje 126.000 kuna. Nadzorni odbor je ukinut  odlukom gradonačelnika na današnjoj skupštini […]

    today17/06/2021 103

    0%