play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija dobiva Školu uz rijeku Dravu za učenje uz avanturu i zabavu

Varaždinska županija dobiva Školu uz rijeku, mjesto na otvorenom uz rijeku Dravu na kojem će edukatori učenje moći povezati s avanturom, zabavom i igrom. Riječ je o jednoj od aktivnosti u sklopu projekta lifelineMDD – Protecting and restoring ecological connectivity in the Mura-Drava-Danube river corridor through cross-sectoral cooperation, čiji je partner Javna ustanova Priroda Varaždinske županije.

Javna ustanova bila je domaćin susreta koji je 30. kolovoza u Varaždinu okupio projektne partnere iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, kao i neke od pridruženih partnera projekta lifelineMDD.


Tema susreta bila je razmjena iskustva u provedbi Nacionalnih treninga namijenjenih za osposobljavanje polaznika za održavanje edukativnih programa u postojećim i budućim Školama uz rijeku (River’scool). Programi su kao jedna od projektnih aktivnosti od ožujka do svibnja 2022. godine provedeni u svih pet država s područja Petodržavnog UNESCO Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav. Izlagači su bile i hrvatske trenerice, ujedno i vanjske suradnice Javne ustanove, prof. biologije Martina Vidović i prof. biologije i kemije Anamarija Melnjak, koje su prezentirale iskustva s provedenog nacionalnog treninga u Hrvatskoj.

– Tijekom obilaska Dravske park-šume u Varaždinu partnerima su ujedno prezentirane dosadašnje aktivnosti naše Javne ustanove usmjerene na edukaciju i interpretaciju prirodnih vrijednosti rijeke Drave, kao i planovi vezani uz organizaciju buduće edukacije u okviru Škole uz rijeku. Naime, koncept prekogranične mreže edukacije u okviru Škola uz rijeku (River’scool) podrazumijeva mjesta na otvorenom pored rijeka na kojima se edukatorima pruža prilika da povežu učenje s avanturom, zabavom i igrom. U sklopu projekta razvijeni su i razni didaktički materijali te Priručnik za obuku – rekla je ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar.


Priručnik za obuku sadrži uputu za provedbu obrazovnog programa u prirodi za različite dobne skupine, kao i upute za  osmišljavanje edukacije na otvorenom, na način da djeca ne primaju informacije samo pasivno, već ih se potiče da sami doživljavaju, spoznaju, isprobavaju, istražuju i osjećaju prirodu svim svojim osjetilima.

– Priroda i prirodno okruženje pružaju nam priliku za podučavanje na inovativan i kreativan način. I odrasli i djeca vole se igrati, a učenje uz igru pomaže kod usvajanja velike količine informacija s mnogo više lakoće. Igra potiče koncentraciju i motivaciju, a na edukatorima je zadatak da u prirodnom okruženju stvore dobru atmosferu, potaknu znatiželju i usmjere pažnju na promatranje i aktivno istraživanje prirode – pojašnjava Sanja Kopjar.

Konačni cilj navedenih aktivnosti i cjelokupnog pedagoškog okvira razvijenog u sklopu projekta lifelineMDD jest osvještavanje i uključivanje lokalne zajednice u očuvanje i zaštitu prirode putem edukacije, što bi u konačnici trebalo rezultirati boljim očuvanjem prirodnih vrijednosti na području UNESCO-ovog Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole Varaždin pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

      Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se danas predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“. Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ. Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki […]

    today03/05/2024 3

    0%