play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Ministrica Tramišak obišla jednu od najznačajnijih investicija u ovom dijelu Hrvatske – dvorac Opeku

U pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak obišla je jednu od najznačajnijih investicija u ovom dijelu Hrvatske – dvorac Opeku – mjesto budućeg Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi. Prije obilaska radova, u Županijskoj palači održan je radni sastanak na kojem je župan Anđelko Stričak, zajedno sa svojim suradnicima upoznao ministricu Natašu Tramišak o europskim projektima i investicijama koji su u pripremi, te oni koji su u tijeku. Na samom gradilištu još je jednom podsjetio kako je riječ o jednoj od najznačajnijih investicija na sjeveru Hrvatske.

 

Riječ je o projektu koji se provodi u tri programa. Prvi se odnosi na rekonstrukciju i opremanje dvorca u vrijednosti od 43 milijuna kuna, od čega su gotovo 30 milijuna kuna sredstva iz europskih fondova, a ostatak dijele Varaždinska županija i ministarstvo. Drugi dio je uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi čija vrijednost je 49 milijuna kuna, u potpunosti financirano europskim novcem. Treći dio odnosi se na revitalizaciju samog Arboretuma koji je u pripremi, imamo spremnu svu dokumentaciju i čekamo raspisivanje natječaja, a vrijednost projekta je 50 milijuna kuna. Kad sve to zbrojimo možemo reći da će se u mandatu ove županijske vlasti na područje općine Vinica sliti oko 150 milijuna kuna – nabrojao je župan Stričak, nastavivši da kad se završi s ovim kompleksom – Arboretum, dvorac i dodatni programi koji su planirani na ovoj lokaciji – da će to dati jedan novi zamah, iskorak ne samo općini Vinica i Varaždinskoj županiji, nego svima.

 

Prostor neće koristiti samo srednjoškolci, već će on biti namijenjen i za cjeloživotno obrazovanje. Tako će svi naši poljoprivredni proizvođači, cvjećari, medari, vinari dobiti dodatnu mogućnost sadržaja da se predstave, ali i da dobiju određena znanja i vještine – zaključio je župan.

Ministrica Tramišak naglasila je kako će obnovljen i rekonstruiran dvorac imati važan i kvalitetan sadržaj, a bit će poveznica sa Srednjom školom Arboretum Opeka i Regionalnim centrom u poljoprivredi. Jer važna je kvaliteta, fleksibilnost nastavnih programa, sinergija s tržištem rada i priprema za poslove budućnosti i kako poljoprivreda može pronaći svoje mjesto u tome. Ujedno je pohvalila i Varaždinsku županiju koja je u posljednjih nekoliko mjeseci vrlo agilna i javlja se na gotovo sve pozive Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

 

Tako je u prošloj godini ugovoreno 110 milijuna kuna za sufinanciranje europskih projekata koji se na području županije provode do kraja 2023. godine. Osim toga na prvi poziv za pripremu nove projektno-tehničke i studijske dokumentacije za zelenu i digitalnu tranziciju kojeg smo raspisali kroz plan oporavka i otpornosti prijavljeno je čak 36 projekata u vrijednosti većoj od 47 milijuna kuna. To govori o kvalitetnoj pripremi i radu za razdoblje koje je pred nama, do 2030. godine gdje vjerujem da će se brojni europski projekti uspjeti realizirati – izjavila je Tramišak te čestitala svima na pokretanju ove zaokružene i uspješne priče napomenuvši kako bi Centar kompetentnosti u narednom razdoblju mogao biti dijelom planova industrijske tranzicije sjeverne Hrvatske.

Vjerujem da će ovaj centar kompetentnosti biti velik i važan dio toga, kako bi se gospodarski dalje osnažio sjever Hrvatske, a posebno Varaždinska županija – zaključila je Tramišak.

 

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek naglasio je kako će zahvaljujući ovom projektu sektor poljoprivrede, ali i Srednja škola Arboretum dobiti novi pedagoški standard na razini globalne konkurentnosti.

Uz ovu prekrasnu građevinu, tu su i programi koji se rade s partnerima iz Europske unije. Možemo biti zadovoljni, a svi izazovi koji će se događati, kao i na svakom projektu bit će riješeni – rekao je Huđek.

Obilasku radova pridružio se i načelnik Općine Vinica dr.sc. Branimir Štimec.

Zahvaljujući realizaciji ovog projekta Općina Vinica biti najljepše mjesto u Republici Hrvatskoj, a njegovom realizacijom svi mještani Vinice bit će presretni jer na to čekaju duže od 40 godina – naglasio je Štimec.

Gradilište su obišli i pročelnik za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen, pročelnik za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutin Vincek i pročelnik za prostorno uređenje i graditeljstvo Mario Sambolec, dok su radnom sastanku prisustvovali zamjenik pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Mladen Jakopović i Krunoslav Blaži,  ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije.

 

 

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole Varaždin pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

      Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se danas predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“. Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ. Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki […]

    today03/05/2024 2

    0%