play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Načelnik Vidovca upozorava na nelogičnosti u popisu stanovništva

Nakon objave prvih rezultata popisa stanovništva u Općini Vidovec ukazuju na pojedine nelogičnosti u rezultatima popisa stanovništva, a kako bi se utvrdilo stvarno stanje najavljuju mogućnost, u suradnji sa Državnim zavodom za statistiku, angažiranje popisivača i provođenje novog popisa kako bi se utvrdile stvarne i realne činjenice. Naime, Općina Vidovec prema prvim rezultatima popisa stanovništva ima 4.923 stanovnika. No, prema drugim izvorima ih je više i dolazi se do četiri različite brojke ukupnog broja stanovnika na području Općine Vidovec, upozorava načelnik Bruno Hranić.

 

-Prema podacima HZZO-a na području Općine Vidovec su 5.053 osiguranika. Razlika u odnosnu na popis stanovnika je 130 osoba više. Nadalje u biračke popise upisana su 4.363 birača. Ako se tome pridoda 187 djece u vrtićima, 42 novorođene djece, 342 učenika OŠ Vidovec, 92 učenika OŠ Tužno, oko 150 učenika srednjih škola i 10-ak djece koja ne polaze vrtić, dolazi se do brojke od 5.186 stanovnika na području Općine Vidovec. Razlika u odnosu na popis stanovnika je 263 mještana više – pojasnio je načelnik Hranić te nastavio s podacima koji samo potvrđuju već ranije spomenute nelogičnosti.

 

Također, u 10 godina s oko 200 više umrlih nego rođenih (u odnosu na 2011. godinu kada je popis utvrdio 5.425 stanovnika na području Općine Vidovec), dolazi se do brojke od 5.225 stanovnika. Razlika u odnosu na aktualni popis stanovnika je +302.

 

– Znači imamo četiri različita rezultata. Još kad tome dodamo i stanovnike koji nisu osigurani preko HZZO-a, a takvih ima, dolazimo do novog upitnika – naglašava načelnik Hranić.

 

Popisom stanovništva 2021. utvrđeno je smanjene i broja kućanstava i stambenih jedinica na području Općine Vidovec. Broj kućanstava smanjen je s 1.433 na 1.337, odnosno 99 kućanstava manje, a broj stambenih jedinica s 1.612 na 1.482, odnosno 130 stambenih jedinica manje.

 

– Kaj je netko porušil sve te kuće? – pita se načelnik Hranić.

 

– Ako imamo 1234 stanovnika, moramo onda znati da su to stvarno 1234. Radi utvrđivanja stvarnog stanja angažirat ćemo, ako treba, u suradnji sa Državnim zavodom za statistiku, popisivače koji će obaviti ponovni popis stanovništva i utvrditi stvarno stanje broja stanovnika i broja kućanstava – zaključuje Bruno Hranić.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole Varaždin pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

      Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se danas predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“. Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ. Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki […]

    today03/05/2024

    0%