play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen u Novom Marofu

Ove se godine obilježava tužna 30. obljetnica pada grada heroja, a uoči 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u srijedu je izaslanstvo Grada Novog Marofa položilo vijenac i zapalilo svijeće kod spomen križa u Novom Marofu, u znak sjećanja na poginule te nestale branitelje i civile grada Vukovara.

Uz gradonačelnika Sinišu Jenkača i predsjednika Gradskog vijeća Mladena Benjaka, na obilježavanju su bili i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i policije, gradske vijećnice i vijećnici, pročelnici, ravnatelji novomarofskih javnih ustanova i građani, a okupljanje je održano uz poštivanje epidemioloških mjera.

Gradonačelnik Jenkač zahvalio je svima što se svake godine okupljaju i prisjećaju važnog dana za Republiku Hrvatsku, njeguju sjećanje na žrtvu Vukovara i sve ono što Vukovar jest i što predstavlja za hrvatski narod. „Ovo je tužan dan za sve, pogotovo za nas koji se prisjećamo kako je sve to izgledalo tih dana u Vukovaru, a među nama su i oni koji su tome svjedočili i koji su ne samo podnijeli žrtvu Domovinskog rata, već i žrtvu zarobljavanja, preživjeli Manjaču. Njih su sedmorica s područja bivše Općine Novi Marof i njih posebno pozdravljam i zahvaljujem im na hrabrosti i požrtvovnosti koju su iskazali za vrijeme opsade Vukovara, na svemu onome što su izdržali i ostali normalni, što nije jednostavno kad proživite takva zvjerstva i zlodjela” – kazao je Jenkač.

Naglasio je da je i danas, 30 godina nakon pada grada, iznimno važno obilježavati ovaj dan i prisjećati se događanja u Vukovaru, ne samo radi žalosti i tuge, već i zbog ponosa i prkosa, a jednako je važno o istini o Domovinskom ratu i stradanjima naših ljudi govoriti mladim generacijama, uz nadu da se takva stradanja nikad više neće ponoviti. „Nažalost, još uvijek imamo snage koje žive i djeluju u Republici Hrvatskoj, u susjednoj nam Srbiji, Bosni i Hercegovini, u Crnoj Gori, koje ovih dana raznim tekstovima omalovažavaju sjećanje na Vukovar i sve ono što se tih dana događalo. Zato je važno da se okupljamo, važno je da se prisjećamo i da Vukovar nikad ne zaboravimo” – poručio je Jenkač pozvavši građane da i u svojim domovima zapale svijeću za Vukovar i odaju počast gradu heroju.

Nakon svečane komemoracije kod spomen križa, u župnoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Novom Marofu služena je sveta misa za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve najveće tragedije hrvatskoga naroda u novijoj povijesti.

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole Varaždin pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

      Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se danas predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“. Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ. Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki […]

    today03/05/2024 3

    0%