play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Vincek: „Svi mislimo da je najlakše uzeti traktor i plug i orati, ali nije tako!”

Razvoj tehnologije od poljoprivrednika danas iziskuje kontinuirano obrazovanje, kako bi, koristeći moderna dostignuća, mogli iskoristiti sve prednosti traktora kao stroja i pluga kao oruđa. Iako mnogo poljoprivrednika misli da je oranje jednostavna radnja, velike su razlike u tom postupku. Upravo iz tog razloga, odnosno da bi se prikazala stečena znanja i vještine, u Hrvatskoj se, po županijama, već niz godina organiziraju natjecanja u oranju. U Varaždinskoj županiji, natjecanje je održano 23. srpnja na parceli iza benzinske pumpu u Vidovcu. „Svi mislimo da je najlakše uzeti traktor i plug i orati, ali nije tako, osobito u današnjem vremenu kada su prisutni stalni napretci tehnologije i proizvodnje. Postoje određene regule kako zemlju orati, koje debljine, koje širine, u koje vrijeme… Ovo natjecanje je onda samo popularizacija oranja kao važne agrotehničke mjere.“ – izjavio je Dragutin Vincek, županijski pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

U Varaždinskoj se županiji natjecanje orača organizira već 15 godina, kazala je Mara Bogović, voditeljica Službe za stručnu podršku – Područna jedinica Varaždin: „Ovo natjecanje je jedan od načina prikaza tehnike oranja kao važne agrotehnike u obradi tla za kvalitetnu pripremu tla za sjetvu odnosno sadnju. Također ovo je jedan od načina povezivanja naših poljoprivrednika, te razmjene iskustava.“

I ove se godine natjecanje orača provodi u dvije kategorije – plugovi premetnjaci i i plugovi ravnjaci, a ove je godine prijavljeno osam orača. Iako bi u normalnim epidemiološkim okolnostima pobjednici županijske razine natjecanja trebali na državno natjecanje ono se ove godine neće održati, navodi M. Bogović.

U Vidovec je stigla i ravnateljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva u Ministarstvu poljoprivrede – Jelena Đugum: „Dugi niz godina Ministarstvo poljoprivrede i nekadašnja Savjetodavna služba su aktivni u promociji poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja. Ovakva natjecanja i ovakva formalna i neformalna druženja su jedan od modela kako povezati poljoprivrednike i potrošače poljoprivrednih proizvoda.“ – kazala je Đugum.

 

U natjecanju orača Varaždinske županije sudjelovali su: Igor Rogina, Ivan Vincek, Davor Pahić, Krunoslav Mužic i Darijan Mužic – u kategoriji ravnjaka, te Nikola Košić, Dario Pocedulić i Luka Tomiša – u kategoriji premetnjaka.

 

Nakon održanog natjecanja u oranju proglašeni su najbolji orači Varaždinske županije.

Kategorija – plugovi premetnjaci:

  1. Dario Pocedulić
  2. Nikola Košić
  3. Luka Tomiša

 

Kategorija – plugovi ravnjaci:

  1. Krunoslav Mužic
  2. Davor Pahić
  3. Darijan Mužic

 

Nove vijesti

  • PLAYLISTA
  • Regija

    Učenička zadruga „Sunce“ Gospodarske škole Varaždin pobjednik 27. smotre učeničkih zadruga Varaždinske županije

      Između 26 osnovnih i srednjih škola s područja Varaždinske županije, čije učeničke zadruge su se danas predstavile na XXVII. smotri učeničkih zadruga Varaždinske županije održanoj u Gospodarskoj školi Varaždin prvo mjesto odnijela je učenička zadruga škole domaćina „Sunce“. Drugo mjesto pripalo je Učeničkoj zadruzi „Jabuka“ OŠ Martijanec, dok su treće mjesto osvojili članovi Učeničkoj zadruzi „Jurek“ iz Osnovne škole Sveti Đurđ. Ujedno održan je i 9. sajam vježbeničkih tvrtki […]

    today03/05/2024 13 5 2

    0%