play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

90 godina rada s djecom s teškoćama u Varaždinu 

Dana 8. listopada 2021. Centar Tomislav Špoljar slavi 90 godina organiziranog rada sa učenicima s teškoćama u razvoju. Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar iz Varaždina danas je svima znan pod tim imenom ne samo u Varaždinu, već u cijeloj Hrvatskoj. Riječ je o ustanovi za odgoj i obrazovanje s posebnim uvjetima za učenike s većim teškoćama u razvoju koja obuhvaća osnovnoškolski odgoj i obrazovanje učenika s lakim intelektualnim i utjecajnim teškoćama u razvoju, osnovnoškolski odgoj, obrazovanje učenika s umjerenom i težim intelektualnim utjecajnim teškoćama u razvoju te osnovnoškolski odgoj i obrazovanje učenika s autizmom i utjecajnim teškoćama u razvoju.

 

No, kako je sve počelo?

 

Franjo Klaić je prva osoba u Varaždinu koja je radila s djecom s teškoćama. Rođen u Garčinu, pored Slavonskog Broda. Davne 1847. godine radio je s gluhim dječakom Elderom, a da bi mogao to raditi morao je u Beču položiti ispit za surdo i tifo pedagoga. Dječaka je podučavao dvije do tri godine. Na savjet Stjepana Ilijaševića, tadašnjeg savjetnika i školskog nadzornika, osniva dvomjesečni preparandijski tečaj (učiteljski tečaj) u Varaždinu radi upoznavanja učitelja s novim metodama poučavanja. Prvi ispiti su održani 17. 11. 1853., a posljednji 13. 8. 1857., (tako piše A. Cuvaj i Varaždinski zbornik). Franjo Klaić osnivač je prve Male realke u Varaždinu, a i u Hrvatskoj. 1860. odlazi iz Varaždina u Zagreb. Zbog posebnih zasluga Gradsko poglavarstvo Varaždina proglašava ga: „Začasnim građaninom slobodnog i kraljevskog grada Varaždina“. Franjo Klaić je jedan od idejnih začetnika osnivanja Zavoda za gluhonijemu i slijepu djecu i zaslužan je što su na milenijskoj izložbi u Pešti, 1895. bili su zastupljeni Zavodi za gluhonijeme i slijepe iz Zagreba s radovima učenika.

Godina 1931. smatra se početkom sustavnoga rada na razvoju specijalnoga školstva u Varaždinu kada je osnovano i prvo specijalno odjeljenje za mentalno nedovoljno razvijenu djecu i djecu s govornim manama. To je bilo pomoćno odjeljenje u tadašnjoj redovnoj osnovnoj školi Kraljice Marije u Varaždinu, a začetnik i pokretač svega, ujedno i prvi nastavnik, bio je Tomislav Špoljar prema kojemu je naša škola kasnije dobila ime. Prvi odjel je bio u prostorima današnje 1. Gimnazije, a izgradnjom današnje 1. Osnovne škole, odjel je prebačen u nju. Posebno odjeljenje u Varaždinu otvoreno je Odlukom Ministarstva prosvjete od 14. 9 1931., upisano je 18 učenika prema uvidu u Glavni dnevnik koji se vodi od 6. 10. 1931.

Tomislav Špoljar isticao je važnost posebnoga odjeljenja za djecu s teškoćama u razvoju jer s njima rade posebno osposobljeni stručnjaci koji se mogu posvetiti individualnim sposobnostima takvih učenika, što je u redovnoj školi nemoguće postići.

Posebna odjeljenja s radom su prestala 1953. godine, ali već sljedeće godine u  šk.g. 1954/55 Varaždinu se osniva „Specijalna škola za umno nerazvijenu djecu i gluhonijeme“, i to kao samostalna ustanova. Imala je 6 razreda, tri kombinirana odjeljenja, tri razreda ŠUP-a za gluhe. Učenici i učitelji dobivaju novu zgradu  2. veljače 1974. kako je pisalo tada „na samoj ivici grada Varaždina“. Od tada  Centar djeluje pod imenom Tomislav Špoljar.

 

Od tada mijenjale su se adrese, imena, ali osnovni posao je uvijek bio isti: odgoj i obrazovanje učenika s teškoćama. Mijenjali su se i ljudi koji su vodili školu. Prvi je bio Ljudevit Šafarić, nakon njega je došla Ružica Čizmadija. Nju je naslijedila Vera Đurman, a nakon nje Ivica Milošić pa Kornelija Videc. Svatko od bivših ravnatelja i ravnateljica dao je veliki ljudski i profesionalni  doprinos te je svojim radom ostavio duboki trag u našoj profesiji te na neki način prokrčio put svom nasljedniku. Današnji ravnatelj Centra je Marin Vučić.

 

Na adresi Graberje 33 Centar je radio punih 40 godina. Na toj adresi i učenici i djelatnici su doživjeli puno prekrasnih trenutaka. Doživjeli su i strašne trenutke rata i bježanja u sklonište s učenicima. Puno je generacija učenika izašlo iz te zgrade, puno je kolegica i kolega radilo i započelo svoje prve radne dane, kao što je puno njih radilo oproštajne zabave zbog odlaska u mirovinu.

 

Nakon 40 godina Centar se ponovo seli. Od 2014. nova adresa Centra je Jurja Križanića 33. Velika moderna zgrada koja u potpunosti zadovoljava sve standarde rada s učenicima s teškoćama. Kao posljednja škola u gradu Varaždinu prelazi se u jednu smjenu. „Tu samo i danas. S istim žarom kao i prije 90 godina radimo s učenicima s teškoćama.“ – poručuju iz Centra za odgoj i obrazovanje „Tomislav Špoljar“ iz Varaždina.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 4

  0%