play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

4 milijuna kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta na području Lepoglave, Bednje i Maruševca

U Županijskoj palači danas su potpisani sporazumi o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče na nerazvrstanim cestama u općinama Bednja i Maruševec te na području Grada Lepoglave ukupno vrijedni 4.010.000 kuna.

Sporazume su potpisali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, načelnik Općine Bednja Damir Poljak i načelnik Općine Maruševec Mario Klapša. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek.

Župan Stričak podsjetio je da je područje Varaždinke županije u svibnju i lipnju bilo pogođeno tučom, pri čemu je nastala šteta u visini od 74 milijuna kuna na poljoprivrednim usjevima, nasadima, gospodarskim objektima, komunalnoj infrastrukturi te stambenim objektima. „Varaždinska županija u suradnji sa svim svojim gradovima i općinama te Vladom RH promptno je reagirala. Nikad dosad se elementarna nepogoda nije odrađivala na ovaj način, toliko brzo i toliko sveobuhvatno. Vlada je donijela odluku o ublažavanju posljedica tuče, za štete na poljoprivredi, ali i na komunalnoj te drugoj infrastrukturi. Pritom je Varaždinskoj županiji za sanaciju nerazvrstanih cesta odobreno nešto više od 4 milijuna kuna. Sada smo potpisali sporazume s općinama Bednja i Maruševec te Gradom Lepoglava, koji su jedini prijavili štetu na nerazvrstanim cestama. Radi se o poljskim i šumskim putevima koje u najvećoj mjeri koriste upravo poljoprivrednici” – izjavio je Stričak.

Najviše sredstava dobila je Općina Bednja, koja spada u kategoriju posebne državne skrbi kao brdsko-planinska općina. „U ime mještana i svoje osobno ime zahvaljujem Vladi RH i Varaždinskoj županiji na više od 2,5 milijuna kuna koje je dobila naša općina. Imamo 192 kilometra nerazvrstanih cesta i ovakva pomoć nakon elementarnih nepogoda izuzetno je važna za poboljšanje kvalitete života naših mještana. Ovakvim ulaganjima zadržat ćemo život na našim bregima” – istaknuo je načelnik Općine Bednja Damir Poljak.

Gradu Lepoglavi dodijeljeno je 1.309.265 kuna. „Svake godine, nažalost, imamo velike troškove za sanaciju štete nastale na komunalnoj infrastrukturi. Ovih 1,3 milijuna kuna, koliko smo sada dobili, bit će od velike pomoći. Zato koristim priliku da zahvalim Vladi, a posebno županu što su doprinijeli da dobijemo ova sredstva” – naglasio je Škvarić.

Općini Maruševec pripala je financijska pomoć u iznosu od 132.330 kuna. „Iako su sredstva mala uspoređujući sredstva Grada Lepoglava i Općine Bednje, vesele me kao da su milijunska iz nekoliko razloga. Ovo je bilo prvi put da smo uopće dobili priliku zatražiti sredstva za štete na nerazvrstanim cestama i na tome zahvaljujem Županiji i državi. Drugi razlog je što ćemo moći sanirati naše nerazvrstane ceste koje su oštećene za vrijeme elementarnih nepogoda zbog velikih količina oborina, a koje koriste naši vrijedni poljoprivrednici i OPG-ovi. Uz to, sredstva koja smo planirali za tu namjenu, sada ćemo moći prenamijeniti i uputiti za investicije na drugim lokacijama” – rekao je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%