play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Programom „Na kavu sa Župančićem i Kumičićem“ obilježen slovenski kuturni dan

Stihovi slovenskog pjesnika Otona Župančića i proza hrvatskog književnika Eugena Kumičića odzvanjali su danas Varaždinom, na spoju ulica koje nose ime dvojice velikih umjetnika. Zanimljiv poetsko-glazbeni program pod nazivom „Na kavu sa Župančićem i Kumičićem“ je organizirala udruga Ritam misli, a povodom slovenskog kulturnog praznika Prešernovog dana.

Događanju je prisustvovao veleposlanik Republike Slovenije Nj.E. Gašper Dovžan, kao i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec te zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković. Uz članove Ritma misli, stihove i prozu izvodili su književnici iz Slovenije, dok su se za glazbeni dio programa pobrinuli članovi zbora Capela Paulina Varasdin.

– Od 2021. godine organiziramo ovo događanje na trgovima i ulicama koji nose naziv po slovenskim književnicima. Cilj je pokazati prijateljstvo dvije zemlje te ih povezati poezijom i glazbom. Događanje je i poučno jer je o Otonu Župančiću govorio prof. dr. sc. Zvonko Kovač, umirovljeni profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a o Eugenu Kumičiću dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU-a – rekla je predsjednica udruge Ritam misli Ljubica Ribić, koja je na podršci zahvalila Veleposlanstvu Republike Slovenije, Varaždinskoj županiji i Gradu Varaždinu.

Danas su se ovdje na simboličan način povezale Hrvatska i Slovenija, dvije zemlje bliske povijesti i kulture, istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– Zahvaljujem udruzi „Ritam misli“ na čelu s Ljubicom Ribić što već više od deset godina radi na promoviranju poezije, pa tako organizira i ovaj neuobičajeni poetsko-glazbeni program. Poezija i književnost govore univerzalnim jezikom koji svi razumiju. Time rade i na poticanju zajedništva, poštovanju tradicije, kulture i jezika drugog, prijateljskog naroda – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Čestike na organizaciji događanja uputio je i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Veleposlanik Republike Slovenije Nj.E. Gašper Dovžan istaknuo je da ga veseli što se u Varaždinu održava ovakvo događanje. – Ovime na simboličan način potvrđujemo dobrosusjedske i prijateljske odnose između Hrvatske i Slovenije, koji su na području kulture uvijek bili vrlo dobri. Kumičić i Župančić nisu književnici iste generacije, ali su obojica značajni autori, jedan za hrvatsku, a drugi za slovensku književnost. U Sloveniji smo svi odrastali uz pjesme Otona Župančića koje su vrlo melodične, tako da je ostavio trag za cijeli život – istaknuo je veleposlanik Dovžan.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 8

  0%