play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Povodom 4. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, koji se u Hrvatskoj obilježava 21. listopada, Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije održao je svoju osmu sjednicu, a koja je ujedno uz podršku Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ bila organizirana i kao javna tribina te panel-rasprava na temu „Zajedno do veće sigurnosti u prometu“.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije dr. sc. Zvonimir Sabati zahvalio se svima koji su bili uključeni u organizaciju ovogodišnjeg Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa, ali i u svim aktivnosti koje Savjet provodi tijekom godine.

-Kroz godine svog djelovanja Savjet je pokrenuo čitav niz aktivnosti. U pravilu su to aktivnosti edukativno-preventivnog karaktera, ali pokušavamo potaknuti mjerodavne na rješavanje problema koje nam javljaju građani Varaždinske županije. Kontinuirano upozoravamo kako je potrebno stalno utjecati na poboljšanje cestovne infrastrukture preko izgradnje novih prometnica ili sanaciju postojećih, kao i osvjetljenje pješačkih prijelaza. Konkretne smo uspjehe postigli u zaštiti pružnih prijelaza koji su neobilježeni, tako da konačno imamo prioritete za postavljanje odgovarajućih zaštita pružnih prijelaza. Već 20 godina dijelimo reflektirajuće prsluke učenicima prvih razreda osnovnih škola, tiskali smo velik broj plakata koji su postavljeni uz autobusna stajališta i na ulazima osnovnih škola – rekao je između ostalog u uvodnom izlaganju dr. sc. Zvonimir Sabati.

Načelnik PU varaždinske Predrag Benčić osvrnuo se, između ostalog i na stanje sigurnosti cestovnog prometa na području Varaždinske županije.

-U prvih devet mjeseci evidentirani je pad prometnih nesreća za 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, bilježi se jedna pozitivan trend pada prometnih nesreća s teškim posljedicama, kao i s lakšim, ali ono što je najvažnije pad je prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama u prometu. Međutim, unatoč našim najavama, upozorenjima i preventivnim aktivnostima, bilježimo jedan negativan trend povećanja broja prekršaja u prometu za 41 posto, s time da smo s današnjim danom utvrdili istovjetan broj prekršaja kao u cijeloj prošloj godini. Stoga je obilježavanje Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa prilika da još jednom upozorimo sve sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa, korištenje reflektirajućih prsluka u vrijeme smanjene vidljivosti i da svojim ponašanjem u prometu svi zajedno doprinosimo povoljnom i željenom stanju sigurnosti prometa na cestama Varaždinske županije – naglasio je Benčić.

Učenici Strojarske i prometne škole Varaždin ujedno su se aktivno uključili u panel-raspravu, a odgovore na njihova pitanja dali su ravnatelj Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački, Danijel Posavec iz PU varaždinske, voditelj Stanice za tehnički pregled ASC-a Damir Lončarić, voditelj Autoškole „Crnković“ Božidar Crnković te ravnateljica Medicinske škole Varaždin mr. sc. Mirjana Grabar Kruljac. Istovremeno, ispred Županijske palače dijelili su se promotivni materijali s ciljem informiranja i educiranja šire javnosti o važnosti odgovornog ponašanja u prometu.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%