play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Održana svečana promocija poštanske marke s motivom zgrade HNK u Varaždinu

U HNK u Varaždinu se u ponedjeljak održala svečana promocija poštanske marke koju povodom proslave 150. obljetnice otvorenja zgrade varaždinskog kazališta izdaje Hrvatska pošta. Promociji su prisustvovali intendantica HNK u Varaždinu Senka Bulić, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, župan Varaždinske županije i izaslanik predsjednika Vlade RH Anđelko Stričak, pomoćnica izvršnog direktora Sektora Divizije mreža u Hrvatskoj pošti Katarina Belović, predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković te voditeljica Mreže poštanskih ureda Čakovec – Varaždin Jasminka Končevski.

Autor marke je likovni umjetnik Dean Roksandić, a tiskana je u 30 tisuća primjeraka. Ovom prigodom u Velikoj koncertnoj dvorani postavljen je poštanski sandučić i svi posjetitelji mogli su poslati prigodne razglednice s obljetničkom markom i prigodnim žigom.

Gradonačelnik je istaknuo kako je HNK u Varaždinu jedno od tri najznačajnija i najprepoznatljivija objekta u Varaždinu, uz Stari grad i Gradsku vijećnicu.

-Ova zgrada izgrađena je prije 150 godina i na današnji dan otvorena predstavom Ivana Kukuljevića Sakcinskog „Poturica“ na hrvatskom jeziku, što je bilo vrlo hrabro u to vrijeme. Ta avangarda koju smo već tada imali kao kazališna kuća i kazalište, nastavlja se i danas. Zgradu je projektirao Hermann Helmer, to je njegov biser nakon kojeg je on napravio preko 50 kazališnih koncertnih zgrada po cijeloj Europi i svijetu, a uvijek je iznad svog stola imao sliku varaždinskog HNK. Imao je 23 godine kada se gradilo kazalište u Varaždinu. Zgrada je izgrađena novcima građana našeg grada što pokazuje koliko su Varaždinci tada željeli i voljeli kulturu. Bila je završena za manje od dvije godine, a ne vjerujem da bi danas, čak uz sve moderne građevinske metode, to uspjeli napraviti u tako kratkom roku – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Župan Anđelko Stričak zahvalio je Hrvatskoj pošti što na ovako prigodan način, poštanskom markom doprinosi ovoj lijepoj 150. obljetnici HNK u Varaždinu.

-Dosad je na markici bio Varaždinski klipić i naša 7. gardijska brigada Pume i zaista je lijepo što vode brigu o sjeveru Hrvatske i Varaždinskoj županiji. Samim time promoviraju našu županiju i ono što je bitno u zemlji i svijetu. Vjerujem da će ovih 30 tisuća markica, koliko ih je štampano sa zgradom HNK u Varaždinu, završiti na svim kontinentima i da će se osobe koje prime razglednicu ili pismo s njom zainteresirati i informirati o Varaždinu i Varaždinskoj županiji – rekao je župan.

Intendantica je iskazala ponos što HNK u Varaždinu ima svoju poštansku markicu.

-To je neko trajno sjećanje koje će ostati u našoj povijesti i sretni smo što možemo živjeti i imati dom u ovako lijepoj zgradi. Ona je kulturno središte grada Varaždina, lice i naličje. Godišnjicu obilježavamo od početka godine, a centar događanja je sada u rujnu s raznim događajima, premijerama, gostovanjima. Mislim da smo na pravi način vratili ovu zgradu, kazalište, sadržaj, predstave, umjetnike, nekako smo sve fokusirali na sjećanje otvorenja zgrade našeg kazališta koje ne bi ni bilo da nije bilo građana ovog grada koji su se okupili i pronašli sredstva da je sagrade – kazala je Senka Bulić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  U Gradskoj vijećnici održan prijem predstavnika folklornih skupina Međunarodnog folklornog festivala COFA

  Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u petak su u Gradskoj vijećnici ugostili predstavnike folklornih skupina koje nastupaju na Međunarodnom folklornom festivalu COFA. Uz predstavnike skupina, prijemu su prisustvovali i idejna začetnica i direktorica festivala Petra Golubar te umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla Tim Hrvaćanin. Na početku susreta, gosti su se kratko predstavili, zahvalili Gradu Varaždinu na gostoprimstvu te podijelili svoje dojmove o nastupima i […]

  today12/07/2024 3

  0%