play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

32. obljetnica osnutka HDZ-a Varaždinske županije

Prije 32. godine, 20. veljače 1990., osnovana je Hrvatska demokratska zajednica Varaždinske županije. Ovaj, za lokalnu stranačku organizaciju važan datum, prilika je za rekapitulaciju više od tri desetljeća rada i djelovanja.

Sjednica proširenog sastava Županijskog odbora, održana u varaždinskoj Areni, koja je u proteklim godinama bila mjesto okupljanja i po tisuću članova stranke, bila je prilika da se prisjeti, ali isto tako i zahvali svim svojim članovima.

U više od tri desetljeća, Hrvatska demokratska zajednica vodila je Hrvatsku prema ostvarenju ciljeva koje je zacrtao utemeljitelj HDZ-a i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Stvorena je samostalna i neovisna Republika Hrvatska, ostvarena je pobjeda u Domovinskom ratu te ulazak Hrvatske u punopravno članstvo NATO-a i Europske unije.

Najdugovječniji predsjednik županijske organizacije i aktualni župan Anđelko Stričak prisjetio se događanja otprije 32 godine kada je prioritet tada tek osnovane stranke bila pobjeda na prvim višestranačkim izborima. „To se tada i dogodilo. Pobjedu je odnio HDZ, a narod je prihvatio viziju našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Preko stvaranja i pobjede stranke na prvim višestranačkim izborima nastavljena je vizija stvaranja neovisne i samostalne države Hrvatske. Umjesto mirnog procesa izgradnje naše domovine doživjeli smo srbo-četničku agresiju te je bilo potrebno svu energiju usmjerili na obranu i oslobođenje okupiranih dijelova naše domovine” – kazao je Stričak i rekao kako je nakon pobjede trebalo krenuti u obnovu i izgradnju države, a zajedno s time i sjevera Hrvatske te Varaždinske županije.

Osim pobjede u Domovinskom ratu, gdje veliku zaslugu imaju i branitelji s područja Varaždinske županije, ono što je bilo važno za sjever Hrvatske pa tako i našu županiju, je početak gradnje toliko iščekivane auto-ceste Zagreb-Goričan. Taj značajan projekt započeo je u drugoj polovici 90-tih po nalogu dr. Tuđmana, a sam proces okončan je 2000-tih. Tada je Varaždinsku županiju također vodio župan iz redova HDZ-a dr. Marijan Mlinarić. Tada su postavljeni temelji razvoja Varaždinske županije, a župan Mlinarić provodio je program „do svake hiže cesta, voda i struja“.

Aktualni župan Stričak naglasio je da su sada pred nama izazovi daljnjeg dizanja kvalitete života svih naših sugrađana i sve snage, trud i znanje usmjeravaju se upravo u tom pravcu. „Na izborima prošle godine našim sugrađanima smo ponudili program “5+2” kojim smo obuhvatili sve važne segmente života našeg društva: obrazovanje (odnosno sustav jednakih šansi), unapređenje zdravstva i socijalne skrbi, zaštita prirodnih dobara, razvoj poduzetništva, kultura i sport te u konačnici, ali jednako tako važno, sigurnost svih građana i poticanje rada udruga. Građani su nam upravo na temelju tog programa i vjerodostojnosti naših kandidata dali povjerenje da vodimo Varaždinsku županiju, a to povjerenje dužni smo i opravdati” – izjavio je Stričak dodajući da su pred svima nama izazovna vremena. „Suočavamo se i s nizom izazova kao što su pandemija koronavirusa, migrantske krize, elementarne nepogode. No, spremni smo na sve te izazove i probleme koje ti izazovi nose sa sobom – i uspješno ih rješavamo. Stoga sam uvjeren u daljnji rast povjerenja građana. Također s pijetetom se prisjećamo svih naših članica i članova, hrvatskih branitelja, našeg utemeljitelja dr. Tuđmana, odnosno svega onoga što smo kroz 32 godine od osnutka do danas prošli. Hrabro nastavljamo dalje s pogledom, mislima i djelima okrenutim prema budućnosti” – završio je župan i prvi čovjek županijskog HDZ-a.

Aktualni predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić naglasio je da sa svim projektima koji se planiraju u ovom mandatu župana Anđelka Stričaka i zamjenice Silvije Zagorec neće biti problema da se na temelju rezultata nastavi i u idućem mandatu.

Saborski zastupnik i predsjednik varaždinske Gradske organizacije HDZ-a Damir Habijan podsjetio je na aktualnu situaciju na nacionalnoj razini te mjere koje je Vlada uvela za ublažavanje udara na standard građana. Vlada svoj posao dobro radi, što je vidljivo i iz rejtinga stranke, zaključio je Habijan.

Obratio se i jedan od utemeljitelja HDZ-a u Varaždinskoj županiji 1990. godine Bruno Hranić rekavši da je tada bilo jako teško, ali je organizirana osnivačka skupština na kojoj je bio i dr. Franjo Tuđman. Posebno veseli da smo ostvarili cilj i stvorili svoju državu, poručio je Hranić.

Prvi predsjednik Županijske organizacije 1990. bio je Branko Čep kojeg iduće godine na tom mjestu zamjenjuje Ratimir Čavlović. Nakon njega za predsjednika je izabran Marijan Mlinarić, kasnije župan te ministar unutarnjih poslova. 1993. novim ustrojem RH-a dolazi do izbora i u stranci, a za vršitelja dužnosti predsjednika je imenovan Slavko Canjuga. Dvije godine kasnije na mjesto predsjednika izabran je Zdravko Golub te nakon njega Stjepan Bunić u periodu 1995.-1998. U dvogodišnjem mandatu do 2000. na mjestu vršitelja dužnosti predsjednika bio je Miroslav Huđek. U mandatu od 2002. do 2004. predsjednik je Krešimir Čop te Vladimir Kurečić u dva mandata u razdoblju od 2004. do 2008. U mandatu od 2008. do 2012. na mjestu predsjednika bio je Tomislav Kezelj. 2012. za predsjednika je biran Anđelko Stričak koji je na tom mjestu i danas te je s punih deset godina najdugovječniji predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u njenoj dosadašnjoj 32-godišnjoj povijesti. Prije Stričakovog izbora povjerenik organizacije u periodu od nekoliko mjeseci bio je Josip Križanić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potpisan 15 milijardi i 200 milijuna kuna vrijedan Razvojni sporazum

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Varaždin je danas stigao u pratnji devet ministara. Povod je bio potpisivanje 15 milijardi i 200 milijuna kuna vrijednog Razvojnog sporazuma „Sjever Hrvatske“ koji je premijer Plenković potpisao sa županima pet sjevernohrvatskih županija i to Krapinsko zagorske, Međimurske, Koprivničko križevačke, Bjelovarsko bilogorske i Varaždinske županije. Sporazum se odnosi na suradnju u područjima zdravlja i kvalitete života, energije i održivog okoliša, prometa i mobilnosti, […]

  today27/12/2021 124

  0%